Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) Gıda Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Aynur Gül Karahan'ın danışmanlığını yaptığı proje kapsamında, probiyotiklerin Türkiye'ye özgü nitelikte üretimi için çalışma başlatıldı.
Sağlığa yararlı mikroorganizmalar olarak adlandırılan probiyotikler, yoğurt, süt ve süt ürünleri, unlu mamuller, kremalar, tatlılar, krem peynirler ve bebek mamaları gibi gıda maddeleri içerisinde kullanılıyor. Dünyada önemli bir pazara sahip probiyotiklerin Türkiye'de de üretilmesi için SDÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nce çalışma başlatıldı. Öğretim üyesi Prof. Dr. Aynur Gül Karahan'ın geliştirdiği proje kapsamında yerli probiyotik üretilmesi hedefleniyor.
SAĞLIĞA YARARI ÇOK FAZLA
Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için probiyotiklerin büyük önem taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Aynur Gül Karahan, "Günlük olarak düzenli tüketildiğinde sağlığa birçok yararı söz konusu. Probiyotikler gıdalarla alınabileceği gibi eczanelerden kapsül olarak da satın alınabilmektedir. Ülkemizin saygın üniversitelerinde probiyotiklere yönelik çok sayıda araştırma yapılmaktadır. Ancak projemizin önemi bugüne kadar probiyotiklerin Türkiye'de ticari olarak üretilmesi yolunda bu ölçüde bir araştırmanın henüz başlatılmamış olmasıdır" dedi.
TÜRKİYE KENDİSİ ÜRETECEK
Gerçekleştirilecek projenin sanayinin üretim yapmasına katkı sağlamasını hedeflediklerini vurgulayan Prof. Dr. Karahan, "Probiyotikler beslenme yoluyla sağlığı geliştiren mikroorganizmalardır. Çeşitli eczanelerde probiyotikler pazarlanıyor. Gerekli olduğu hallerde kullanılıyorlar. Ancak bu ürünler hep yurt dışından getirtilerek ülke içerisinde pazarlanıyor. Oysa probiyotik ürünler ülkeye hatta yöreye özgü olarak değişkenlik gösterebiliyor. Bizim ülkemiz, bizim yöremiz insanına uygun ürünleri üretmemiz gerek. Probiyotikler ithalat yoluyla sağlandığı için bir döviz harcaması yapılıyor. Bu nedenlerle probiyotiklerin ülkemizde üretilmesi önemli bir gereksinimdir" diye konuştu.
21 YILLIK ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ
Probiyotikler üzerine 21 yıldır çeşitli çalışmalar yaptığını da kaydeden Prof. Dr. Aynur Gül Karahan, şöyle dedi:
"Uzun bir deneyim ve bilgi birikimi söz konusu. İstanbul'dan bir firma bizim çalışmalarımızı duyarak birlikte çalışma talebinde bulundu. Biz de bu kapsamda kolları sıvadık ve çalışmalarımıza başladık. Bu projeyle çeşitli kaynaklardan elde ettiğimiz maya ve bakterilerin insan sağlığına yararlı özelliklerini belirliyoruz. SDÜ Teknokent'te kurulan ar-ge tesisinde ölçek büyütme yapılarak 'laboratuvarda aldığımız sonuçları doğrulayabiliyor muyuz', 'Nasıl sorunlar çıkıyor', 'Bunları çözebiliyor muyuz' sorularının yanıtlarını araştıracağız. Başarı elde edilmesi durumunda ilerleyen yıllarda daha büyük işletmeler için probiyotiklerin ticari üretimine yönelik bir takım hizmetleri sunmamız da mümkün olabilecek." - Isparta
Son Dakika › Güncel › SDÜ Yerli Probiyotik Üretme Çalışmalarına Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?