Mersin Üniversitesince (MEÜ) Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yıl dönümü dolayısıyla başlatılan proje kapsamında, 102 Çanakkale şehidi torunu, üniversite öğrencileriyle birlikte dedelerinin milli mücadele uğruna şehit düştüğü toprakları görmek için yola çıktı.
Silifke Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene tarafından geliştirilen, Mersin Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi, TRT ve ilçe belediyelerince desteklenen "102 Çanakkale Şehidi Torunu, Şehit Dedeleriyle Buluşuyor" çalışması kapsamında, MEÜ Uğur Oral Kültür Merkezi'nde tören düzenlendi.
MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, buradaki konuşmasında, Türk milletinin unutulmaz zaferlerinden birinin Çanakkale Zaferi olduğunu söyledi.
Çanakkale'de sıradan bir savaşın meydana gelmediğini, bir milletin yeniden şahlandığını vurgulayan Çamsarı, projenin ana hedeflerinden birinin Çanakkale'deki diriliş ruhunu bugünün gençlerine taşımak olduğunu belirtti.
Çamsarı, şehitlerin unutulmayacağını göstermeyi hedeflediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Vatan binasının harçlarını kanlarıyla sulayıp, üzerinde bizim yaşam ve gelecek inşa etmemizi sağlayan şehitlerimizin üzerinden asırlar geçse de unutulmayacaklarını göstermek, bunu da torunlarıyla paylaşarak bu hissiyatımızı daha da somut olarak ortaya koymak istedik. Üniversitemiz ve Mersin Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle organize edilen bu anlamlı etkinlik Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yıl dönümünde 102 şehit torunun, şehit dedeleriyle buluşmasını sağlayacak."
Proje hakkında bilgiler veren Ergene ise "Dönmeyi hiç düşünmediler' diye başladık çünkü onlara dönmemek emredilmişti. 'Ben size ölmeyi emrediyorum' demişti Ulu Önder Atatürk. Biz de ondan yola çıkarak dedik ki 'dönmeyi düşünmediler, o halde biz gidelim." diye konuştu.
Ergene, Mersin bölgesinde 2 bin 500'e yakın şehit yakınının olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
"Şehit yakınlarımızı, öğrencilerimizle, gençlerimizle buluşturalım ve bunu yeniden canlandıralım diye düşündük. Silifke, Gülnar ve Mut ilçelerinden başlayarak il genelinde şehitlerimizin torunlarını bir araya getirmek, kahramanlık destanı yazmış atalarımızı bir kez daha anmak, tarih, vatan ve millet bilincini pekiştirmek ana amacımız oldu. Çanakkale'nin yıl dönümünde 102 şehit torununu, dedeleriyle buluşturmak bizim için çok önemliydi."
Projenin gelenekselleşmesini istediklerini aktaran Ergene, yurt geneline yayılması temennisinde bulundu.
Törene, Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer ve ilçe belediye başkanları da katıldı.
"Vatanı savunmak gerekiyorsa savunabileceğimizin kanıtı için gidiyoruz"
Çanakkale'ye gidecek olan şehit torunlarından 56 yaşındaki Nur Alime Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada yolculuğa eşiyle birlikte çıkacağını belirterek, "Annemin dedesi Çanakkale'de şehit olmuş. Eşimle birlikte gidiyoruz. Onun da babasının dedesi orada kalmış. Biz onların düştükleri toprağa en azından yüz sürmek için gidiyoruz." ifadesini kullandı.
İlk kez gideceği için heyecanlı olduğunu söyleyen Çelik, "Görmek istediğim yerlerin başında Çanakkale geliyordu. O ruhu gerçekten yaşamak lazım. 'Türkün Türk'ten başka dostu yoktur'u bildiğimiz için, bu topraklara düşen atalarımızın yerine biz de gerekirse düşmeye gidiyoruz. Vatanı savunmak gerekiyorsa savunabileceğimizin kanıtını göstermek için yıl dönümünde orada olacağız." dedi.
Şehit torunlarına eşlik edecek öğrencilerden Esat Aliefe (24) ise projede olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade ederek, Çanakkale atmosferini yaşamak için çalışmada yer aldığını anlattı.
Halil Kaplan (52) da "Jurnal Mehmet" olarak bilinen dedesi için Çanakkale'ye gittiğini anlatarak, "Hep düşünüyorduk, bugüne nasipmiş. 102. yılda 102 şehit yakını olarak gideceğiz inşallah. Bizim bu cennet vatanda yaşamamız için kendilerini feda ettiler. Biz de inşallah onları unutmayacağız, unutturmayacağız." diye konuştu.
Şehit yakınlarını ve öğrencileri taşıyan otobüsler, üniversite yerleşkesinde düzenlenen ve duygulu anların yaşandığı uğurlama töreninin ardından yola çıktı.
Son Dakika › Güncel › Şehitlerin Torunları Çanakkale Yolunda - Son Dakika