Şeker-İş Derneği Genel Başkanı İsa Gök, Türkiye'nin toplumsal ve ekonomik potansiyelini ileriye taşımanın, bu potansiyeli uygulamaya dönüştürecek politikalara bağlı olduğuna dikkati çekerek, "Özelleşme politikaları ayak bağı haline getirilmemelidir" dedi.
Şeker-İş tarafından Büyük Anadolu Oteli'nde düzenlenen 'Şekerin Geleceği-Sektörde Yıldız Ülke Olabiliriz' konulu sempozyuma, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Türkiye Şeker Fabrikası A.Ş Genel Müdürü Azmi Aksu, Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin ve çok sayıda davetli katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Gök, "Geriye dönük son 10 yıla baktığımızda Şeker-İş Sendikası olarak oldukça yoğun bir mücadeleyi geride bıraktık. Bilindiği üzere izlenen özelleştirme politikaları uygulanan tarımsal düzenlemeler şeker sektörünü ve pancar tarımını doğrudan olumsuz etkilemektedir. Bugün şeker sanayi adına atılacak yanlış adımın ülkemizin sosyo-ekonomik gelişmelerine nasıl gölge düşüreceğini, milli sorunlarımıza çözüm ararken, çıkmaz yola nasıl sevk edileceğimizi farkındalığı ile hareket
ediyoruz" dedi.
Gök, Türkiye'nin ekonomik, toplumsal ve siyasal bakımdan büyük atılımlar yaşadığı bir dönemden geçildiğini kaydetti. Türkiye'nin bütün gelişme potansiyelinin toplumda ve tarihinde olduğunu belirten Gök, "Bugün bu potansiyelin olması ve uluslararası ilişkilere birçok iç ve dış dinamiğin gelişmesi ile olmuştur. Bu dinamikler içerisinde toplumun eğilimlerini ve beklentileri ortaya koyma imkanı olan demokratikleşme sürecin vazgeçilmez bir yeri olmaktadır. Türkiye demokrasi ile sorunları çözebilecek geniş bir
imkana sahip olduğunu her geçen gün daha fazla görmek ve yaşamaktadır" diye konuştu.
Türkiye'nin toplumsal ve ekonomik potansiyelini ileriye taşımanın, bu potansiyeli uygulamaya dönüştürecek politikalara bağlı olduğuna dikkati çeken Gök, "Özelleşme politikaları ayak bağı haline getirilmemelidir" dedi.
Özelleştirme yoluyla şeker sanayinin bütünlüğünü koruyamayacağını ifade eden Gök, üretim yapan birçok tesisin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki şeker fabrikalarının kapatılmasıyla bölgede işsizliğin artacağına dikkati çekti. Şeker sektöründe, 2000 yılında Türk-Şeker'in özelleşme kapsamına alındığını kaydeden Gök, pancar şeker potalarının düşürüldüğünü ve ülkenin nişasta bazlı şeker potaları ile tanıştığını söyledi. Özelleşme sürecinde her kesim ile
bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildiğinin altını çizen Gök, ülke ekonomisinde şeker sanayisi adına üzerlerine düşeni yaptıklarını belirtti. Gök, "Türkiye, Tekel'de yaşanan başarısız özelleştirme örneklerine bir yenisini daha eklemek üzeredir. Polonya, yaşadığı tecrübeden ders çıkarıyor ve geri adım atıyor. Fransa'da aynı şekilde kamulaşma yoluna gidiyor, bu noktada Türkiye neden bile bile bir yanlışa sürükleniyor, gereken tecrübeyi edinemiyor" dedi.
Gelişen ve hızla değişen dünyada yaşananlara karşı kayıtsız kalmak istemediklerini belirten Gök, şekerde dışa bağımlı olmak istemediklerini söyledi.
AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık da, şeker pancarı üretiminin 10 milyon kişiye istihdam sağladığını kaydetti. Şeker üretiminin ihracat rakamlarına da katkı sağladığını anlatan Çalık, 134 milyar dolarla Türkiye'nin ihracatta çok önemli bir yere geldiğini kaydetti. Çalık, "Biz özellikle özelleşme sürecinden sonra kapanmanın olmaması gerektiğini ifade ederek, özelleştirmelerin de ekonomi protokollerinde en az 5 yıl çalışma şartının olduğunu söylemek istiyorum" dedi.
CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın ise, toplantının önemine dikkati çekerek, "Benim bir merakım şudur, Türkiye'deki bir yabancı şirketin açılışına kadar giden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bu toplantıya neden gelme gayreti içinde değildir. Davet etmediniz mi Sayın Başkan? Herhalde Sayın Bakanın çok daha önemli bir işi var ki şeker gibi Türkiye'de tarımın en önemli ürünün geleceğinin tartışılacağı bu toplantıya Sayın Mehdi Eker gelme ihtiyacı duymamış" diye konuştu.
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da, Şeker Araştırma Önergesinin meclise göndereceklerini belirterek, "Burada sempozyumda sizler konuşacaksınız, saat 14.00'da mecliste bizler bunu konuşacağız" dedi.
Araştırma önergesine destek beklediklerini ifade eden Kaplan, "Bu araştırma önergesini veto edenlerin samimiyetinin sorgulamasını sizlere bırakıyorum" diye konuştu.
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu da, Türkiye'de son 15 yılda yapılan özelleştirme politikalarının sosyal barışı bozduğunu belirterek, özelleştirilen yerlerde işsizleştirme politikasının yaşandığını kaydetti. Kumlu, şeker sanayinin özelleştirme politikasının dikkate alınmasıyla, bu sektördeki özelleştirmenin ne kadar yanlış olacağının görüleceğini söyledi.
Avukat Gökhan Candoğan, yaptığı sunumda, özelleştirme sorunu olduğuna dikkati çekerek, bu konudaki sıkıntılarını paylaşmak istediklerini kaydetti. Candoğan, 3 bin 544 tane ekim yapan köy sayısının olduğunu belirterek, 16-18'e yakın fabrikanın kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Teşvik bölgesine göre ülkenin 4 bölgeye ayrıldığını belirten Candoğan, 4'üncü bölgedeki şeker fabrikalarının çoğunun Özelleştirme İdaresine göre kapanması gereken fabrikalar olduğunu anlattı. Özelleştirme
İdaresine göre üretime devam edecek 8-9 fabrikanın kalacağını kaydeden Candoğan, pancar taşımacılığında yaşanan sorunları anlattı. Candoğan, ithalatın artacağını belirterek, kaçak şekerin kontrol edilemeyeceğini ve nişasta bazlı şeker üretimi ile halk sağlığının tehdit altında kalacağını söyledi. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › 'Şekerin Geleceği-Sektörde Yıldız Ülke Olabiliriz' Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?