Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı ve Türk Neonatoloji Derneği işbirliğinde, Altın Dakika projesi kapsamında Türkiye'den gelen 5 uzman doktor tarafından Senegal'in başkenti Dakar'da bulunan 8 hastanede görevli 39 sağlık personeline yönelik düzenlenen yenidoğan canlandırma eğitimi tamamlandı.
TİKA, faaliyet gösterdiği ülkelerde sağlık alanında gerçekleştirdiği hastane yapımı, modern donanım ve teknoloji desteği, uzman eğitimleri projeleri ile çalışmalarına devam ediyor. Birçok ülkede, Türkiye ve TİKA'nın katkıları ile anne-çocuk ölümlerinin azaltılması konularında gelişme kaydedildi. Bu çerçevede, Türk Neonatoloji Derneği ve TİKA işbirliğinde, Altın Dakika projesi kapsamında, TİKA'nın faaliyet gösterdiği 40 ülkede yenidoğan canlandırma eğitiminin (Neonatal Resusication Program-NRP) verilmesi planlandı. Bu eğitimlerden ilki Senegal'de gerçekleştirildi. Türkiye'den gelen 5 uzman doktor tarafından, yenidoğan canlandırması alanındaki son gelişmeler Dakar'da bulunan 8 hastanede görevli 39 sağlık personeline aktarıldı.
Doğum sonrası solunumun başlamaması veya doğum sonrası oksijen yetersizliğinden dolayı gerçekleşen ölümler, dünyada her yıl gerçekleşen 5 milyon yenidoğan ölümünün yaklaşık yüzde 23'ünü oluşturuyor. Yenidoğanların çoğuna uygun tekniklerle canlandırma uygulanamıyor. Yenidoğan Canlandırma Eğitimi, yenidoğan bebek doğduktan sonra doğum salonunda canlandırmaya yönelik uygulamaların eğitimini veren bir program olma özelliği taşıyor. Bu programda öğretilen canlandırma tekniklerinin, yaygın olarak kullanılmasıyla her yıl binlerce yenidoğanın ölmesi ya da sakat kalmasını engellenmiş olacak.
Türkiye'de 1998 yılından bu yana uygulanan ve 41 binden fazla sağlık personelinin eğitim gördüğü programların yurtdışına yayılması ile yenidoğan sağlığı alanında Türkiye'nin bilgi ve tecrübelerinin paylaşılması ile eğitimin verileceği ülkelerde bebek ölümlerinin azaltılması hedeflendi. Doğum odasındaki herkesi hedefleyen söz konusu programın gelişmekte olan ülkelerde doğumda gelişebilecek yenidoğan ölümlerini ve oksijen yetersizliğne bağlı sorunları en aza indirebilme konusunda önemli bir yer tutacağı düşünülüyor.
Eğitimin verildiği Pikine Anne-Çocuk Sağlığı Merkezi, TİKA tarafından inşa ve tefriş edilmiş olup, merkez bünyesinde eğitim ve seminerlerin gerçekleştirildiği pedagojik blok ve bir pediatri kliniği bulunuyor. Cheikh Anta Diop Üniversitesi (UCAD) bünyesinde bulunan Ulusal Pediatri Enstitüsü tarafından kullanılan merkezde Senegal ve çevre ülkelerden gelen doktorların eğitim ve staj görmelerine imkan sağlanıyor.
Dakar'da yoksul halkın yoğunlukla yaşadığı ve 900.000 kişilik nüfusu ile şehrin en büyük banliyölerinden Pikine bölgesinde inşa edilen merkez ile bölgedeki hastaların Dakar'a gitmelerinde gerek kalmadan tedavi görmeleri sağlandı. Bu çerçevede merkez, bölgede kendi alanında büyük bir boşluk dolduruldu.
Eğitime katılanlar sertifikaları, 150 yıl sonra Ümit Burnu'nu geçecek ilk savaş gemileri olacak Barbaros Türk Görev Grubu bünyesinde bulunan ve Dakar'a tarihte ilk defa liman ziyareti gerçekleştiren; Heybeliada kruvazöründe gerçekleştirilen törenle verildi. Törene, Türkiye Dakar Büyükelçisi Zeynep Sibel Algan, Cheikh Anta Diop Üniversitesi Rektörü Saliou Ndiaye, Barbaros Türk Görev Grubu Komutanı Ali Murat Dede ve TİKA Dakar Koordinatörü Anıl Ertekin katıldı. Türkiye Dakar Büyükelçisi Algan, törenin, ülkeler arasında birçok farklı alanda sürdürülen işbirliğini yansıttığını belirterek Senegal'de gerçekleştirdikleri projelerden dolayı TİKA'ya teşekkür etti. Cheikh Anta Diop Üniversitesi Rektörü Ndiaye ise TİKA'nın uzun yıllardır üniversite bünyesinde yaptığı faaliyetler ve üniversiteye verdiği destekler için teşekkürlerini sundu. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Senegal Sağlık Personeline Yenidoğan Canlandırma Eğitimi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?