Sıcaktan Bunalan Yüzünü Klimaya Döndü" - Son Dakika
Güncel

Sıcaktan Bunalan Yüzünü Klimaya Döndü"

Arçelik AŞ Türkiye Pazarlama Direktörü Mehmet Tüfekçi, hava sıcaklıklarının hissedilir şekilde artmasıyla tüketicilerin klimalara yöneldiğini belirterek, "Klima satışlarında son 15 günde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100'ün üzerinde artış kaydedildi" ifadesini kullandı.

12.08.2015 11:37

HÜSEYİN DEMİR - Arçelik AŞ Türkiye Pazarlama Direktörü Mehmet Tüfekçi, hava sıcaklıklarının hissedilir şekilde artmasıyla tüketicilerin klimalara yöneldiğini belirterek, "Klima satışlarında son 15 günde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100'ün üzerinde artış kaydedildi" ifadesini kullandı.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Tüfekçi, son yıllardaki iklimsel etkiler nedeniyle mevsimlerde kaymalar olduğunu ve bunun sonucu olarak gerçek yaz sıcaklarının yaz aylarının sonlarına doğru yaşanmaya başladığını dile getirdi.

Yaz sıcaklarının son birkaç yılda olduğu gibi bu yıl da geç başladığına işaret eden Tüfekçi, "Sıcakların son derece etkili olduğu klima pazarı temmuz sonu itibariyle geçen yıla göre yaklaşık yüzde 25 gerilemişti. Ancak temmuz ayının sonunda, hava sıcaklıklarının hissedilir derecede mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla birlikte, klima satışlarında son 15 günde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100'ün üzerinde artış kaydedildi" ifadelerini kullandı.

Tüfekçi, Arçelik AŞ olarak tüm ürünlerde olduğu gibi klima ürün grubunda da tüm Türkiye'ye hizmet verdiklerini belirtti. Split/Duvar Tipi, Salon Tipi, Tavan/Kaset tipi, otel, iş merkezi, büyük yapılar, siteler için merkezi sistem tipi klimalar ile portatif klimalar olmak üzere her tür ihtiyaca uygun, çok geniş ürün gamı ile hizmet sunduklarını dile getiren Tüfekçi, şöyle devam etti:

"Türkiye'de klima penetrasyonu yüzde 35 seviyelerinde. İnverter klimalar, pazarda hakim konumu ile ısınma ihtiyacını da kolaylıkla karşılamaktadır. Şimdiye kadar iklimi ılıman, denize yakın bölgelerin yanı sıra karasal iklim olan bölgelerde de klima ihtiyaç haline gelmiştir."

-"Inverter klimaların hakimiyeti iyice arttı"

Türkiye'de geçen yıl ocak ayı itibariyle enerji verimliliği yüksek olan inverter klimaların hakimiyetinin kanuni zorunluluk ile iyice arttığına dikkati çeken Tüfekçi, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sektörde ev tipi klimada 2007 yılı, 1 milyon 200 bin adetlik satış rakamı ile en çok satış yapılan yıl oldu. Ardından yıllar itibariyle pazar küçülmekle birlikte 2010 yılında yeniden bir kıpırdanma başladı ve 2011 yılında benzer bir seyir izlendi. 2012 yılında ise bir önceki yıla göre yüzde 10 büyüme yaşandı. 2013 yılının ilk 5 ayında 2012 yılına göre son 50 yılın en sıcak yazı olacağı yönündeki haberlerin ve artan hava sıcaklıklarının etkisi ile belirgin büyümeler dikkat çekti. Ayrıca tüketicilerin klima alımında daha bilinçli hareket etmesiyle alım tarihleri öne çekilmeye başladı. Ancak 2013 yılı yaz aylarında hava sıcaklıklarının beklenen seviyenin ve mevsim normallerinin çok altında gerçekleşmesi nedeniyle sektör 2012 yılına göre yüzde 25 küçüldü. 2014'te de iklimin 2013 ile benzer seyretmesi sebebiyle küçülme devam etti.

Geçen yıl yeni enerji regülasyonu ile pazarda enerji tasarruflu inverter klimaların üretiminin zorunlu hale gelmesi, fiyatlarının da on/off modellere göre bir miktar yüksek olması küçülmenin devam etmesinde etkili oldu. Bu unsur, tüketicilerin alım gücü açısından satın alımlarında bir miktar bariyer oluşturdu. 2015 yılında ise temmuz ayı sonuna kadar havaların serin geçmesi, ramazanın yaz aylarında yaşanacak olması ve uzun oruç tutma süreleri sebebiyle talebin yüksek seyredeceği beklentisine rağmen, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyretmesiyle talep beklenen seviyede gerçekleşmedi ve pazarda daralma yaşandı. Dolayısıyla 2013 yılından bu yana hedefler sektör için beklendiği seviyede gerçekleşmedi."

-"Ev tipi klima pazarından yüzde 50'nin üzerinde pay alıyoruz"

Tüfekçi, Avrupa'nın 2. büyük klima pazarı konumunda olan Türkiye'nin buna rağmen penetrasyon oranı anlamında hala düşük bir seviyede bulunduğunu, bu durumun da pazarda daha alınacak çok mesafe olduğuna işaret ettiğini bildirdi. Arçelik AŞ'nin markaları ile ev tipi klima pazarında yüzde 50'yi aşan pazar payına sahip olduğunu kaydeden Tüfekçi, "Uzun yıllardır bu pazar payımızı devam ettiriyoruz. 2023 yılına kadar iklim şartlarının mevsim normallerinde olması durumunda, 2007 yılında yakalanan rekor pazar adetlerine tekrar ulaşılabileceği öngörülüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Klimanın günlük yaşamda önemli bir kullanım alanına sahip olması ile geçmişte oluşan "klima lükstür" algısının da değiştiğini belirten Tüfekçi, şu açıklamalarda bulundu:

"Klima artık ısınmak ve serinlemek amaçlı olarak her mevsim kullanılıyor. Türkiye'de tüketici profili her geçen gün olumlu yönde gelişiyor. Satılan split klimalarda A enerji sınıfı olan ürünlerin oranı arttı. Tüketicilerin klima alımlarında ilk dikkat ettikleri kriterlerin başında enerji sarfiyatının az olması geliyor ve çoğunlukla A enerji sınıfı klimalar tercih ediliyor.

Ayrıca tüm odanın ısısını dengeleyen, sıcaklık dalgalanmalarını gideren, daha tasarruflu ve daha sessiz inverter klima satışlarındaki artış, yeni regülasyon öncesi dikkate değer seviyelere ulaştı. Yeni regülasyona uyumlu A+++ enerji seviyeli ürünler bir önceki regülasyona uyumlu A enerji sınıfı ürünlere kıyasla yüzde 65 daha tasarruflu. A+++ enerji seviyesine sahip ilk yerli üretim klimalarımızı 2014 yılında tüketicilerimizin beğenisine sunduk. Yine yeni regülasyona uyumlu A+ ürünler eski regülasyona uyumlu A enerji sınıfı ürünlere kıyasla yüzde 40-50 daha fazla tasarruf sağlıyor."

-"Konforlu kullanım için mekana uygun kapasite seçilmeli"

Tüfekçi, kullanılacak alana en uygun kapasiteli klimanın seçimi, monte edilecek yerin belirlenmesi ve teknik gereklilikler nedeniyle tüketicilerin uzman yetkili servisleri tercih etmelerinin son derece önemli olduğunu vurguladı. Arçelik AŞ olarak bu konularda Türkiye genelinde yaygın servis ağıyla tüketicilere ücretsiz keşif ve montaj hizmeti sunduklarını dile getiren Tüfekçi, şu tavsiyelerde bulundu:

"Konforlu bir kullanım için klimanın kullanılacağı mekana uygun kapasitenin belirlenmesi çok önemli. Mekan ihtiyacından  küçük kapasite, verimli soğutma sağlamaz ve enerji sarfiyatı artar. Kapasite, ihtiyaçtan daha büyük ise bu durumda da klima ortamı çok çabuk soğutacak ancak mekan aşırı soğuyacağı için rahatsızlık yaratacaktır. Ayrıca daha yüksek kapasite daha yüksek ses seviyesine sahip olduğu için küçük kalan mekanda ses seviyesi daha fazla hissedilerek rahatsızlık verecektir. Klimanın kullanıldığı mekanın ısı yalıtımı ise hem konforu arttırır hem de enerji sarfiyatını düşürür.

Klima kullanımı sırasında kapı ve pencerelerin kapalı olması gerekir. Klimanın toz tutucu filtrelerinin temizliği mutlaka düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Filtrenin zaman içinde tıkanması hava akışını keseceğinden klimadan beklenen performansın alınmasını engeller. Klima zorlanacağı için de enerji sarfiyatı artar. Klima iç ve dış ünitelerinde yer alan ısı değişim elemanlarının kirlenmesi veya tıkanması, klimanın soğutma-ısıtmayı gerçekleştirmesi için daha çok çalışmasına ve yine enerji sarfiyatının artmasına neden olur. Bu nedenle klimalara yılda en az bir defa yetkili servisler tarafından bakım yaptırılması gerekir."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sıcaktan Bunalan Yüzünü Klimaya Döndü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement