Siirt'te, terzilik yok olma tehlikesiyle karşı karşıya - Son Dakika
Güncel

Siirt'te, terzilik yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Siirt'te, terzilik mesleğinin yok olmaya yüz tutmuş risk altındaki mesleklerden bir oldu.

25.07.2014 00:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Siirt'te, terzilik mesleğinin yok olmaya yüz tutmuş risk altındaki mesleklerden bir oldu.

Siirt Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (Siirt ESOB) Başkanı Rıfat Ayyıldız, terzilik mesleğin yok olmaya yüz tutmuş risk altındaki meslekler arasında olduğunu söyledi.

Siirt'te eskiden her ailenin bir terzisinin olduğunu ve şimdi ise yok denecek kadar az terzinin bulunduğunu dile getiren Ayyıldız, şöyle konuştu:

"Daha önce ilimizde Esnaf ve Sanatkarlar Odamıza bağlı yaklaşık 80 terzimiz vardı. Şu anda bu rakam 7 civarına kadar düşmüş durumda. Bu terzilerimiz genelde aile terziliği yaparlardı. Her ailenin kendi özel terzisi vardı. Hatta bazı sokakların ya da mahallelerin özel terzileri vardı. Nasıl bugün mahalle bakkalı varsa o zaman da mahalle terzisi vardı. Hazır giyimin çıkmasıyla şuanda terzilik sektörü bitti. İnsanlar artık hazır giyime rağbet gösteriyor. Meslekte kalifiye eleman konusunda da sıkıntı var. Terzilerimiz asıl işlerini bırakıp fermuar ve paça dikimiyle geçiniyor. İlimizde yavaş yavaş terzilik mesleği yok oluyor."

Siirt'te 32 yıldır terzilik yapan Sami Erkoyuncu (47), küçük yaşta başladığı terzilik mesleğinde çırak, kalfalık ve ustalık yaptığını, parayı alın teriyle ve hakkıyla kazandığını kaydetti.

Mesleği sürdürecek kalfa ve çırak bulunamadığını anlatan Erkoyuncu, eskiden Siirt'te her sokakta birkaç terzi olduğunu ve bu günlerde sadece birkaç kişi terzilik yaptığını anlattı.

"Terzilik, ne öldüren ne de yaşatan bir meslektir" diyen Erkoyuncu, "Terzilik mesleği artık, söküp dikme, fermuar tamiri, paça düzeltme gibi işlere dönüştü. Artık üretim yapmaktansa tamircilik yapıyoruz. Şuanda çalışacak eleman sıkıntısı ve müşteri sıkıntısı yaşıyoruz. Durum böyle olunca tek çare melek değiştirmek ya da emekliye ayrılmak oluyor. Siirt'te bir çok arkadaşımız tezgahlarını bırakıp konfeksiyon işine girdi. Emekliliğini dolduranlarda istirahatte çekildi. Terzilik, sürdürülebilirliğini yitiren bir meslek haline geldi." şeklinde konuştu.

-Siirt Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği

Siirt\'te, terzilik yok olma tehlikesiyle karşı karşıya
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Siirt'te, terzilik yok olma tehlikesiyle karşı karşıya - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement