Güney Amerika ülkelerinden Şili'nin kuzeyinde geçen haftadan bu yana 300'den fazla deprem kaydedildiğini bildirildi.
Yetkililer, 16 Mart'ta meydana gelen ve yaklaşık 100 bin kişinin geçici bir süre için tahliye edilmesine yol açan 6,7 büyüklüğündeki depremin ardından sismik faaliyetlerin aralıksız devam ettiğini açıkladı.
Santiago Üniversitesi Sismoloji Merkezi Müdür Yardımcısı Mario Pardo, "Olağandışı bir durum ile karşı karşıyayız. Sürekli deprem ve artçı sarsıntılar oluyor. Bu anormal durumun, yaklaşan bir felaketin habercisi olup olmadığını bilmiyoruz" dedi.
Geçen haftaki depremin merkez üssünün yakınlarında yer alan Iquique kentinde dün de yaklaşık 20 deprem kaydedildiği öğrenildi.
Pasifik Deprem Kuşağı'nda yer alan Şili'de 1877 yılındaki meydana gelen 8,3 büyüklüğündeki depremin ardından 24 metre yükseklikte dev dalgalar oluşmuş, tsunami sadece Şili ve Peru'yu değil okyanusun karşı kıyısındaki Japonya'da da hasara neden olmuştu.
Şimdiye kadar ölçülen en büyük deprem de 1960 yılında Şili'de meydana gelmişti. 9,5 büyüklüğündeki depremde 5 binden fazla kişi yaşamını yitirmişti.
2010'da meydana gelen 8,8 büyüklüğündeki deprem ile ardından oluşan tsunamide 700'den fazla kişi ölmüş, 220 bin ev kullanılamaz hale gelmişti. Deprem sonucu ortaya çıkan enerjinin, Dünya'nın dönüş ekseninde değişikliğe neden olarak gün uzunluğunu 1,26 mikro saniye kısalttığı belirlenmişti.
Şili'nin kuzeyinde meydana gelecek yıkıcı bir depremin, ülke ekonomisine de büyük zarar vermesinden endişe ediliyor. Dünyanın en büyük bakır üreticisi olan Şili'de madenlerin büyük bir kısmı, ülkenin kuzeyinde yer alıyor. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Şili'de Son Bir Haftada 300'den Fazla Deprem Kaydedildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?