Sinop'ta 164 Sığınmacı Misafir Ediliyor - Son Dakika
Güncel

Sinop'ta 164 Sığınmacı Misafir Ediliyor

Sinop\'ta 164 Sığınmacı Misafir Ediliyor

Çeşitli ülkelerden Türkiye'ye gelerek iltica talebinde bulunan ve Sinop'a yerleştirilen 164 sığınmacının üçüncü bir ülkeye gitmek üzere bekletildiği öğrenildi.
Son günlerde Suriyeli mültecilerin Sinop'a yerleştirildiği iddialarına yetkililer...

16.11.2013 14:07

Çeşitli ülkelerden Türkiye'ye gelerek iltica talebinde bulunan ve Sinop'a yerleştirilen 164 sığınmacının üçüncü bir ülkeye gitmek üzere bekletildiği öğrenildi.

Son günlerde Suriyeli mültecilerin Sinop'a yerleştirildiği iddialarına yetkililer açıklık getirdi. Sinop İl Emniyet Müdürü Şeref Aytekin, Sinop'taki yabancı uyruklu şahısların Suriyeli sığınmacılar olmadığını söyledi. Aytekin, söz konusu kişilerin son 6 ayda Türkiye'ye çeşitli yollarla giriş yapan ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (BMMYK) başvuruda bulunarak çeşitli ülkelere iltica talebinde bulunan Afganistan, İran, Irak ve Kamerunlulardan oluşan 164 kişi olduğunu kaydetti. Sinop ile birlikte 64 ilde şu an itibariyle sığınmacıların geçici olarak yerleştirildiğini belirten Aytekin, "1951 yılında imzalanan Cenevre Sözleşmesi gereğince; üçüncü bir ülkeye gitmek için ülkemize sığınarak iltica talebinde bulunan kişiler, iltica talepleri kabul edilene kadar geçecek süreçte 52 ilimizde barındırılıyordu. 2013 Mayıs ayında bu 52 ile Sinop'un da içerisinde bulunduğu 12 il daha ilave edildi. Böylece Mayıs ayı itibariyle şuana kadar 40 Afganistanlı, 15 İranlı, 100 Iraklı ve 2 Kamerunlu olmak üzere iltica talebinde bulunan 164 yabancı uyruklu vatandaş Sinop'a yerleştirildi" dedi.

Şeref Aytekin ayrıca; Afgan ve Kamerunlu 40 kişinin kurum misafirhanelerinde kaldığını, geri kalanların ise kendilerinin ev tutmak ve kendi ihtiyaçlarını temin etmek suretiyle Sinop'ta geçici olarak yerleştiğini sözlerine ekledi.

1951 yılında imzalan "Cenevre Sözleşmesi" ile İltica talebinde bulunan yabancı uyruklu vatandaşların, iltica talepleri üçüncü ülkeler tarafından kabul edilene kadar Türkiye'de ikamet ettirme zorunluluğu bulunuyor. Bu kapsamda iltica talebinde bulunanların barındırıldığı 64 ilin içerisinde çevre illerden de; Samsun'da 950, Kastamonu'da 650, Karabük'te 1000, Giresun'da 340, Amasya'da 1000, Tokat'ta 1500 ve Çankırı'da 600 civarında yabancı uyruklu kişinin geçici olarak yerleştirildiği öğrenildi. - SİNOP

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sinop'ta 164 Sığınmacı Misafir Ediliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement