"Sinüzit" Ezberi Bozuluyor - Son Dakika
Güncel

"Sinüzit" Ezberi Bozuluyor

"Sinüzit" Ezberi Bozuluyor

"Çocuklarda sinüzit olmaz" anlayışının anne babaların kafasına yerleştirilmiş yanlış bir bilgi olarak hala gündemini koruduğunu söyleyen Alerji Uzmanı Prof.Dr.Yonca Tabak, hemen hemen her yaşta görülebileceğini, özellikle alerjik çocuklarda en...

30.07.2012 12:28

"Çocuklarda sinüzit olmaz" anlayışının anne babaların kafasına yerleştirilmiş yanlış bir bilgi olarak hala gündemini koruduğunu söyleyen Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, hemen hemen her yaşta görülebileceğini, özellikle alerjik çocuklarda en sık görülen enfeksiyon hastalıklarından biri olduğunu söyledi.

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak; sinüslerin kafatası içinde bulunan, burnun iki yanına simetrik olarak dağılmış hava boşlukları olduğunu, kemik dokunun içinde bulunduğunu, burun içini saran zara benzeyen bir zarla kaplandığını belirterek, nezle ile sinüzit belirtilerinin benzer olduğunu, sinüslerin içinde salgı biriktiğini, ödem nedeniyle dokuların şiştiğini ve sinüslerin dışarı açılmasını sağlayan deliğin tıkandığını söyledi.

Prof. Dr. Tabak, bağışıklık sisteminin, sinüslere kan yolu ile ulaştığını, yeterince kanlanma olmadığı durumlarda sinüslerdeki enfeksiyonla mücadelenin yetersiz kaldığını belirterek, kanın dokulara, kan damarları yolu ile ulaştığını vücutta kan damarları büzüştüğünde o bölgeye kan gitmediğini, damarları büzüştüren ve kan akımını azaltan en önemli etkenin soğuk olduğunu vurguladı.

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, yaz mevsiminde olunmasına rağmen deniz ve havuza girildikten sonra, gölgede rüzgara maruz kalmanın, sinüsleri besleyen damarlarda daralmaya neden olabildiğine dikkat çekerek, "Sağlıklı bireylerin, yaz mevsiminde soğuk algınlığına pek yakalanmadığını ancak alerjik nezlesi olan ve kronik burun tıkanıklığı yaşayan bir hastanın, kafa üşümesi yaşaması, sinüziti de beraberinde getiriyor. Alerjik nezlenin tedavi edilmesi ve burnun açık tutulması sinüzit olasılığını azaltıyor. Aşırı rüzgarlı havalarda deniz veya havuza girdikten sonra güneşte saçların kurutulmasını önemle tavsiye ediyoruz" dedi.

Prof. Dr. Yonca Tabak, alerjik nezledeki burun tıkanıklığının sadece burun içi kortizonlu spreylere yanıt verdiğini, ilk planda bu tedavi ile burnun açıldığını, açıldıktan sonra ise kalıcı çözüm için alerjinin neye karşı olduğunun araştırılması gerektiğini belirtti. Alerji nedeni tespit edildikten sonra, dilaltı damla aşı tedavisine başlanmasını tavsiye etti. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 'Sinüzit' Ezberi Bozuluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement