Sivas Olaylarının 21. Yılı - Son Dakika
Güncel

Sivas Olaylarının 21. Yılı

Sivas Olaylarının 21. Yılı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu: "Sivas'ta aydınları diri diri yakan zihniyetin benzeri ne yazık ki şu anda Irak'ta, Suriye'de mezhebinden dolayı insanları katleden IŞİD gibi örgütlerde yeniden vücut bulmaktadır.

02.07.2014 12:00

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, " Sivas'ta aydınları diri diri yakan zihniyetin benzeri ne yazık ki şu anda Irak'ta, Suriye'de mezhebinden dolayı insanları katleden IŞİD gibi örgütlerde yeniden vücut bulmaktadır. Kişileri etnik kimliğinden, dini inancından, mezhebinden dolayı hedef almak, onları bu kimlikleri yüzünden katletmek insanlığın düşürüldüğü en utanç verici noktalardan biridir" değerlendirmesinde bulundu.

Tanrıkulu, Sivas olaylarının 21. yılı nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, 2 Temmuz 1993 tarihinde yaşanan Sivas olaylarının, aradan geçen 21 yıla rağmen dünkü kadar yakıcı olmaya devam ettiğini belirtti.

Sivas olaylarının, dönemin tüm yetkililerinin haberi ve bilgisi dahilinde, 2 Temmuz'da dünyanın gözleri önünde yaşandığını, insanlığa karşı işlenmiş en ağır suçlardan biri olduğunu ifade eden Tanrıkulu, buna rağmen yargılanan faillerin ödül gibi cezalara çarptırıldığını, katliamcıları övenlerin, savunanların her zaman taltif edilerek çeşitli kademelere yükseltildiğini ileri sürdü.

"Sivas'ta aydınları diri diri yakan zihniyetin benzeri ne yazık ki şu anda Irak'ta, Suriye'de mezhebinden dolayı insanları katleden IŞİD gibi örgütlerde yeniden vücut bulmaktadır. Kişileri etnik kimliğinden, dini inancından, mezhebinden dolayı hedef almak, onları bu kimlikleri yüzünden katletmek insanlığın düşürüldüğü en utanç verici noktalardan biridir" ifadelerini kullanan Tanrıkulu, açıklamasında şunları kaydetti:

"Sivas katliamının üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen, ne yazık ki hala katilleri koruyan bir hukuk anlayışı, bu tür suçlar için işletilen 'zaman aşımı' uygulaması varlığını sürdürüyor. Sivas katliamının zaman aşımına uğramasını 'milletimiz için hayırlı olsun' diyerek alkışlayan Başbakan Erdoğan ve iktidardaki partisi, insanlık suçlarına karşı zaman aşımı olmaması yönündeki kanun teklifimizi reddederek, hangi tarafta durduklarını daha önce de göstermişlerdi. Ancak yargı önünde hesabı sorulmayan katliam, toplumun vicdanında mahkum edilmiştir ve bu utanç kuşaktan kuşağa aktarılarak unutulmaz kılınacaktır.

Bu acının bir nebze olsun dindirilmesi, faillerden en ağır biçimde hesap sorulmasıyla belki mümkün olabilirdi. Ancak Sivas Katliamı'nın acısını esas dindirecek olan, insanların mezheplerinden, etnik köken veya dini inançlarından dolayı hedef olmadığı bir Türkiye'nin inşasıdır. Bunun için ayrımcı ve katliamcı zihniyetlere karşı hep beraber eşitlik, özgürlük, insan hakları ve demokrasi mücadelesini yükseltmemiz gerekiyor. Bu vesileyle, Sivas'ta yitirdiğimiz otuz beş canımızı bir kez daha saygıyla anıyor, ailelerine, yakınlarına, sevenlerine 21 yıldır geçmeyen acıya katlanma sabrı diliyorum." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sivas Olaylarının 21. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement