Soma'da, Sendikanın Yok Dediği Protokol TMSF'de Çıktı; İşçilere Ödeme 23 Taksitte (4) - Son Dakika
Güncel

Soma'da, Sendikanın Yok Dediği Protokol TMSF'de Çıktı; İşçilere Ödeme 23 Taksitte (4)

Soma\'da, Sendikanın Yok Dediği Protokol TMSF\'de Çıktı; İşçilere Ödeme 23 Taksitte (4)

Duruşma 15 ARALIK'A ERTELENDİ Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 46 sanıklı davanın görüldüğü, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde, öğleden sonraki duruşmalarda, sanık avukatlarının talepleri dinlendi.

23.10.2015 20:13

Duruşma 15 ARALIK'A ERTELENDİ

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 46 sanıklı davanın görüldüğü, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde, öğleden sonraki duruşmalarda, sanık avukatlarının talepleri dinlendi.

İlk olarak söz alan Can Gürkan'ın avukatı Kadir Çekin, bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporun bilimsel olmadığını, kamuoyu baskısıyla hazırlandığını, dinlenen mağdur ve tanıklardan sonra 'paçavra rapor haline geldiğini' savundu. Çelişkili ifade veren mağdurların tekrar dinlenmesini talep eden Kadir Çekin, "Olayın nedeni belli değil, mağdurlar ve tanıklar beyanlarını değiştirmiş, illiyet bağı yok, kuvvetli suç şüphesi yok, kaçma şüphesi yok. Biz burada maddi gerçeği arıyoruz. Müvekkilim 1.5 yıldır tutuklu bulunuyor. Savcılığın iddianamesinin temeli çöktü. Bu nedenlerle müvekkilimin tahliyesini, eğer kabul edilmezse adli kontrol, yurtdışı yasağı gibi alternatif tedbirlerle tahliyesini talep ediyoruz" dedi.

SAVCILIĞIN NOKSANLIKLARI VAR

Tutuklu sanıklardan Akın Çelik'in avukatı Yusuf Koçyiğit ise, delillerin tam olarak toplanmadığını, tam anlamıyla olay yeri incelemesi yapılmadığını savunarak, bu noktada soruşturma makamlarının noksanlığının bulunduğunu ileri sürdü. Bilirkişi heyetinin mahkemede dinlenmesi taleplerinin olmadığını ifade eden Yusuf Koçyiğit, "Bilirkişiler buraya gelmemelidir. Bilimsel olmayan görüşlerine burada itibar kazandırmalarına izin verilmemeli. Raporlarını itibarlı hale getirme çalışmalarını kabul etmiyorum. Bir an evvel gerçek bilim insanlarını davet etmeyi, bilimsel yöntemlerle çalışmalarını temin etmeyi talep ediyoruz" dedi. Akın Çelik'in tahliyesini isteyen Yusuf Koçyiğit, bir tanığın ifadesinde 'benzin dökülmüş gibi bant birden yandı' ifadesi de hatırlatıp, olayda kundaklama ihtimali olduğunu da savundu. Ailelerin zaman tepki gösterdiği sanık avukatları, tutuklu müvekillerinin tahliyelerini istedi.

MAHKEME BAŞKANI KARARINI AÇIKLADI

Talepleri aldıktan sonra ara veren Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, ardından ara kararlarını açıkladı. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, aralarında soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme Müdürü Akın Çelik'in de bulunduğu 8 sanığın tutukluluklarının devamına karar verip duruşmayı 15 Aralık'a erteledi. Bunun yanı sıra, facianın yaşandığı bölgede yapılacak olan olası araştırma ve keşif öncesinde, bu bölgelerde delillerin korunması gerekçesiyle gerekli önlemlerin alınması için Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) ile Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye talimat yazılmasına karar verildi. Mahkemenin aldığı kararlarına göre ayrıca, oluşturulan bilirkişi heyetinde eksik kalan araştırma alanları için heyete yeni isimlerin dahil edilip çalışma yapılması istendi. Bunun yanı sıra, bazı mağdur ailelerinin katılım taleplerinin kabulüne, iş teftiş müfettişlerinin raporlarının İzmir Teftiş Kurulu Başkanlığı'ndan istenmesine, yine 2007 yada 2008 yılında aynı ocakta tutuşan kömürün bant üzerine düşerek yangına neden olup olmadığına dair belgelerin ilgili birimden talep edilmesine, ocakta yangın tatbikatı yapılıp yapılmadığına yönelik belgelerin Soma Belediyesi'nden sorulmasına, hayatını kaybeden 301 işçinin 2014 yılı Mart, Nisan ve Mayıs aylarına ait maaş bordrolarının da, Manisa SGK Müdürlüğü'nden istenmesine de karar verildi. Hacettepe Üniversitesi'ne, karot sondajı için gerekli ekipman ile yetişmiş teknik personelin bulunup bulunmadığının sorulmasına ayrıca buradan elde edilecek kömürde kendiliğinden yanma olup olmadığının incelenmesi için, müzekkere yazılması kararlaştırıldı.

Bu arada duruşma öncesinde, salon önünde toplanıp 'Soma'nın hesabı sorulacak', 'İntikam değil adalet istiyoruz' sloganları atan madenci aileleri, duruşma sonrasında da yine özellikle tutuklu sanıklara tepki gösterdi. Aileler, ayrıca duruşmaların 10 yıl da sürse, takipçisi olacaklarını söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Soma'da, Sendikanın Yok Dediği Protokol TMSF'de Çıktı; İşçilere Ödeme 23 Taksitte (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement