HAK-İŞ Konfederasyonu, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenler için anma programı düzenledi.
HAK-İŞ Konfederasyonu ve bağlı bazı sendikaların üyeleri, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden madencileri anmak için Fatih'teki Saraçhane Parkı'nda bir araya geldi.
Madenciler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından basın bildirisi okuyan HAK-İŞ İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Nilay Kulakçeken, iş kazalarında hayatını kaybeden bütün emekçileri anmak için bir araya geldiklerini söyledi. Hayatını kaybeden madencileri rahmetle andıklarını belirten Kulakçeken, madencilerin ailelerine, emekçilere ve tüm Türkiye'ye başsağlığı dileklerinde bulundu.
Türkiye ve dünyada her yıl binlerce kişinin işyerlerinde yeterli koruyucu tedbir alınmadığı için canından olduğunu ya da sakat kaldığını hatırlatan Kulakçeken, "Türkiye, iş kazalarında dünya üçüncüsü ve Avrupa birincisidir" dedi.
Yaşama hakkının en temel insan hakkı olduğunu vurgulayan Kulakçeken, gerekli önlem alınmadığı, cezalar caydırıcı hale getirilmediği, iş sağlığı ve güvenliği kültürü oluşturulmadığı sürece benzer acıların yaşanacağını dile getirdi.
İşyerlerinde ölümle sonuçlanan olayları "iş kazası" olarak tanımlamanın doğru ve gerçekçi olmadığını vurgulayan Kulakçeken, "Bu yaşananlar iş cinayetidir ve kader değildir" dedi.
Kulakçeken, bilim ve tekniğin gereğinin yapılması ve insan odaklı bir çalışma sisteminin hayata geçirilmesi durumunda iş cinayetlerinin önlenebileceğini dile getirdi.
İşverenlerin aşır kar hırsıyla, ucuz işçilik adına niteliksiz ve kayıtsız işçileri tercih ettiğine değinen Kulakçeken, "Taşeronlaşmanın yaygınlaşması, cezaların caydırıcılığının olmayışı ve sosyal güvenceleri göz ardı eden, insan odaklı olmayan politikalar, iş kazalarına davetiye çıkarmaktadır" diye konuştu.
Kulakçeken, şunları kaydetti:
"HAK-İŞ olarak taşeronlaşmaya hayır diyoruz. Modern kölelik haline gelen taşeronlaşma sorununun çözülmesini istiyoruz. İş kazalarının, güvencesiz, kuralsız çalışmanın sona erdirilmesini istiyoruz. İşsizliğin azaltılmasını ve düşük ücret politikasına son verilmesini istiyoruz. Gerçek iş güvencesi, insanca iş ve yaşam, eşitlik ve adalet, sosyal koruma, sosyal devlet istiyoruz."
Kayıt dışı ve gelir adaletsizliğine itiraz ettiklerini de belirten Kulakçeken, sendikalaşmanın önünün açılmasını, işçilerin canı pahasına çalışmasının önlenmesini istediklerini söyledi.
Kulakçeken, "İtirazımız var, isyanımız var. Bitsin artık bu cinayetler. Ocaklar sönmesin, çocuklar öksüz kalmasın. Analar ve eşler ağlamasın" dedi.
HAK-İŞ olarak devlete, hükümete ve işverenlere seslendiklerini belirten Kulakçeken, "Bu feryadı duyun, bu acıyı hissedin, bu sorunu çözün" diye konuştu.
Açıklamanın ardından, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden işçiler için dua edildi. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Soma'daki Maden Faciası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?