Dha DIŞ HABER -
Amerikan Analitik Şirketi Stratfor, Gazprom'un boru hattı "Türk Akımı"nın inşaatını yavaşlatmaya niyeti olmadığını ve 2019 yılına kadar Avrupa'ya gazı Ukrayna sınırları dışından göndermeyi planladığını herkese gösterdiğini yazdı.
Stratfor Analistleri, projenin gerçekleştirilme sürecine İtalyan Enerji Şirketi Saipem ve Alman Europipe şirketinin dahil edildiğinin altını çizdi. Stratfor şu açıklamayı yaptı:
"Gazprom Avrupa ülkelerini 2019 yılında Ukrayna üzerinde yapılan gaz ihracatından vazgeçeceği ve Türk Akımı'na yöneleceği konusunda uyardı. Moskova, Europipe ile 150 bin tonluk boru sevkiyatına ilişkin kontratını yeniledi. Aynı zamanda İtalyan Saipem şirketiyle bozduğu kontratını da yeniledi. Şirket Haziran ayında Türk Akımı'nın deniz hattının inşaatına Karadeniz'in derinliklerinde başlayacak. Böylelikle, Güney Akım için alınan borular Türk Akımı için kullanılacak.
Analistler Avrupa'nın kendi boru hattı altyapısının inşaatına başlamaması halinde Rusya'nın inşaatı hızlandırması konusunda şüphe duyuyorlar. Bilindiği üzere, Moskova Türk Akımı'nın dört paralel boru hattının birincisi için ciddi bir yatırım yaptı.
Türk Akımı projesinin tam anlamıyla hayata geçmesi ciddi çaba gerektiren bir süreç ve bu süreçte Rusya hem siyasi hem de mali zorluklarla karşı karşıya gelebilir. Bunlara rağmen Moskova adımlarını potansiyel riskleri dikkate alarak atıyor.
Son 10 yılda doğal gaz talebi iki kat artan Türkiye Rusya için uzun vadede en önemli pazar haline geldi. 2020'li yılların ortasına kadar Türkiye'nin talebi Türk Akımı'nın iki hattının kapasitesine ulaşabilir.
Türk Akımı'nı hayata geçiren Rusya tek taşla iki kuş vuruyor. Avrupalı ülkeler kendi altyapılarını kurarlarsa, Moskova hemen bu fırsattan yararlanabilir ve Avrupa'ya ihracat hacmini artırabilir. Aksi takdirde, yeni boru hattı istikrarlı bir şekilde gelişen Türk pazarına gaz ihracatını yapar."
Son Dakika › Güncel › Stratfor: Rusya 'Türk Akımı'Nı İnşa Ederek Bir Taşla İki Kuş Vuruyor - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?