Sürdürülebilir Balıkçılık İçin "Avlanma Kotası" İsteği - Son Dakika
Güncel

Sürdürülebilir Balıkçılık İçin "Avlanma Kotası" İsteği

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Balık, aşırı avlanma ve bazı deniz ürünlerinin "yem" adı altında avlanmasının ekosistemi olumsuz etkilediğini belirterek, en az 2 yıl av yasağı konulmasını istedi.

21.12.2017 16:34

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Balık, aşırı avlanma ve bazı deniz ürünlerinin "yem" adı altında avlanmasının ekosistemi olumsuz etkilediğini belirterek, en az 2 yıl av yasağı konulmasını istedi.

Balık, fakülte binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, balıkçılar için av sezonunun istenildiği gibi geçmediğini, bunun nedenlerinin başında meteorolojik şartların geldiğini belirtti.

Balık, verimli hamsi avı için deniz suyu sıcaklıklarının belli derecelerin altına düşmesi gerektiğine dikkati çekerek, özellikle aralık ayının ilk günlerinde deniz suyu sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle yeteri kadar hamsi avı gerçekleştirilemediğini kaydetti.

"Hamsi avcılığı için hava şartları uygun değil"

Hamsi avının yeniden artması için kar yağışı olması gerektiğine işaret eden Balık, "Şu anda Karadeniz'de hava şartları hamsi avcılığına uygun değil. Birkaç gündür havaların yağmurlu gitmesi de bu şartları oluşturmadı. Eğer sıcaklık düşüşü bir süre daha böyle devam ederse kısa bir süre daha hamsi avcılığı yapılabilir." dedi.

Balık, hamsinin göç zamanlarının belli olduğunu ifade ederek, "Şu anda hamsi Karadeniz'den göç ederek Gürcistan ve Rusya karasularına gitti. Bundan sonraki süreçte tersine hamsi göçünün olup olmayacağını zaman gösterecek ama gözlemlerimiz ve tespitlerimiz bundan sonra çok verimli bir hamsi avının olmayacağı yönünde." değerlendirmesinde bulundu.

Karadeniz'de sürdürülebilir balıkçılığın gerçekleşebilmesi için belli şartlar ve kurallara herkesin uyması gerektiğini vurgulayan Balık, tüm balıkçıların devletin koyduğu yasaklara ve kurallara riayet etmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Balık, balık avcılığın genellikle gırgır tekneleriyle yapıldığını kaydederek, "Su Ürünleri Genel Müdürlüğü önemli ölçüde tekneyi önlem amaçlı denizden geri çekmişti ancak tekne sayısının azalması denizde kendini göstermedi. Henüz bu durum aşırı avcılığın önüne geçmiş değil. Maalesef aşırı avlanma ve bazı deniz ürünlerinin yem adı altında avlanması ekosistemi de olumsuz etkilemiş durumda." diye konuştu.

"Dip trol avcılığına Karadeniz'i kapatmamız gerekebilir"

Avcılıkta diğer önemli sorunun ise dip balıklarının aşırı avlanması olduğuna dikkati çeken Balık, bunun dip balığı stoklarına önemli zararlar verdiğini, aşırı avlanmaktan kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Balık, bölgede hamsi başta olmak üzere tüm balıklar için avlanma kotası getirilmesi gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Bunun yanında dip balıkçılığı avında yeni kararlar alıp belki 2 sene uzatma ağları ve dip trol avcılığına Karadeniz'i bizim kapatmamız gerekebilir. Bu süreçte de balıkçıların mağdur edilmeden bir uygulamaya gidilmesi gerekiyor. Aksi durumda balıkçılıkla ilgili yapacağımız küçük dokunuşlar Karadeniz'de kıyı balıkçılığı için maalesef yeterli değil. Ben en az 2 yıl av yasağı olması gerektiği kanaatindeyim. Bunun yapılabilmesi için de radikal önlemler alınması ve fazla geciktirilmeden de bunun yapılması gerektiğine inanıyorum."

Prof. Dr. Balık, balıkçıların "boy" konusunda belirlenen kurallara uymamasının da av stoklarına ciddi zarar verdiğini vurguladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sürdürülebilir Balıkçılık İçin 'Avlanma Kotası' İsteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement