İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen Suriye konulu 8. görüşmeleri sürüyor. Muhalifler, Birleşmiş Milletler (BM) heyeti ile toplantılar yaparken, Beşşar Esed rejiminin görüşmelere katılıp katılmayacağı belirsizliğini koruyor.
BM Cenevre Ofisi'nde 28 Kasım'da başlayan dolaylı görüşmelerin ikinci haftasında, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ailevi nedenlerden dolayı ülkesine gittiği için yardımcısı Remzi İzzettin Remzi toplantılara başkanlık etti.
Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) sözcülerinden Yahya Aridi, Remzi ile TSİ 13.00'te başlayan ve yaklaşık 3 saat süren görüşmenin ardından açıklama yaptı.
Aridi, geçen cuma verilen aranın ardından başkent Şam'a giden ve dönmeyen Beşşar Caferi başkanlığındaki rejim heyetine tepki gösterdi.
Aridi, "Bu müzakereler bizim Suriye'ye barış getirmek için ciddiyetimizi ortaya koyarken diğer tarafın (rejimin) Suriye'ye karşı sorumsuzluğunu da gösteriyor." ifadesini kullandı.
Remzi ile Suriye görüşmelerinin 4 temel başlığından geçiş yönetimi, anayasa ve seçimleri ele aldıklarını aktaran Aridi, "Bizim ana hedefimiz ülkemize barışı getirmek ve bu trajediye bir son vermektir." diye konuştu.
BM'ye kararların uygulanması çağrısı
Muhalifler olarak Cenevre 1 Bildirisi ve BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararına bağlılıklarının devam ettiğini vurgulayan Aridi, BM ve uluslararası topluma bu kararların uygulanması çağrısını yineledi.
Aridi, rejimin gelmemesi durumunda Cenevre'de ne kadar daha kalacakları yönündeki soru üzerine de "Sonuna kadar buradayız." karşılığını verdi.
MYK Başkanı Nasır Hariri, dün Mistura ile yaptıkları görüşmenin ardından, "Şimdi hangi tarafın görüşmeleri reddettiğinin duyurulması uluslararası toplumun, BM'nin ve BM Özel Temsilcisinin sorumluluğundadır." değerlendirmesinde bulunmuştu.
Rejim heyeti Cenevre'den ayrılmıştı
Caferi başkanlığındaki rejim heyeti, Suriye konulu Cenevre 8 görüşmelerine bir gün gecikmeyle dahil olmuş, muhaliflerin doğrudan görüşme talebini önceki turlarda olduğu gibi yine reddetmişti.
İki hafta önceki Riyad 2 toplantısı bildirgesinde muhalifler Suriye'deki geçiş sürecinin Beşşar Esed görevi bırakmadan geçiş yönetiminin başlamayacağını vurgulamıştı.
Caferi, muhaliflerin bu açıklamasını bahane ederek Cenevre'ye dönmeyebileceklerini açıklamıştı.
Muhalifler, 22-23 Kasım'da Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da toplanarak, yeni ve geniş kapsamlı bir Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) oluşturmuştu.
Kahire ve Moskova yönetimlerine yakınlığıyla bilinen grupları ve bazı bağımsız isimleri de içine katan MYK, böylece Esed rejimi heyetinin önceki turlarda "karşılarında tek bir muhatap bulamama" bahanesini ortadan kaldırmayı hedeflemişti.
Mistura, Suriye konulu Cenevre 8 görüşmelerini, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenmesi planlanan Ulusal Diyalog Kongresi'nin ertelenmesi nedeniyle 15 Aralık'a kadar uzatma imkanı doğduğunu söylemişti.
Suriye görüşmeleri, geçiş yönetimi, anayasa, seçimler ve terörizmle mücadeleden oluşan 4 temel başlığı ihtiva ediyor.
Son Dakika › Güncel › Suriye Konulu Cenevre 8 Görüşmeleri - Yahya Aridi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?