Toplantıda, Suriye'de yaşanan son gelişmeler ile AFAD'ın 10 ilimizde kurduğu 21 barınma merkezinde kalan Suriye vatandaşlarına ilişkin çalışmalar ve olası gelişmeler ele alındı.
Başbakan Yardımcımız Beşir ATALAY toplantı sonrası yaptığı açıklamada, toplantının iki haftada bir salı günleri yapıldığını hatırlatarak; "Başından beri Türkiye'ye sığınmacı olarak gelen Suriyeli kardeşlerimizle ilgili verilen hizmetleri en iyi yürütme çabası içerisindeyiz. Şuanda 21 kampımızda 200 bini aşan sayıda Suriyeli sığınmacı bulunmaktadır. Bu kamplarımızın her biri bir şehir düzeninde alt yapısı iyi kurulmuş ve gerçekten uluslararası standartların en üstünde sığınma yerleridir. Onlara sadece sığınma, yemek temini değil aynı zamanda sağlık, eğitim, ibadet hizmetleri ve akla gelecek her türlü çalışmaları yürütüyoruz" diye konuştu.
Başbakan Yardımcımız Beşir ATALAY, Suriye'ye olası müdahale ile ilgili, Türkiye'nin tüm alternatifleri değerlendiren ve tedbirini alan bir konumda olduğunu söyledi. "Hem Suriye'den gelecek, gelebilecek sığınmacılar ile ilgili, inşallah öyle çok büyük bir şey olmaz, yani sığınmacı akını, ama hem de sınır bölgelerimizde yaşayan kendi vatandaşlarımızın güvenliğini falan korumak için bütün alternatifleri iyi değerlendiren ve tedbirlerini alan bir konumdayız." dedi.
Kamplar dışında şehirlerde yaşayan sayısı 300 bin civarında sığınmacı olduğunu kaydeden Başbakan Yardımcımız Beşir ATALAY, "Nerede olurlarsa olsunlar kamp dışındakilerin de sağlık hizmetlerini karşılıyoruz. Türkiye olarak biz hep 'açık kapı politikası' izledik. Bu uluslararası bir ilkedir. Yanınızda bir felaket, sorun varsa onlara destek verirsiniz, açık kapı politikası budur. Buraya gelen insanlar kim olursa olsun geri çevirmemek gerek. İnsanlar o zulümden kaçarak Türkiye'ye geliyorlar. Biz de onları rahat ettirmek için çalışmalar yapıyoruz. Zaten bunlarda uluslararası camianın gözü önünde, BM ve uluslararası kuruluşlarla yakın irtibat içinde yürüyor. Bugüne kadar hiç kimseye mezhebi, ırkı sorulmamıştır. Türkiye rahat bir politika izliyor" ifadelerini kullandı.
Sığınmacıların arasında farklı etnik grupların yaşadığını belirten Başbakan Yardımcımız Beşir ATALAY, "Biz bunların hepsini kuşatıcı bir politika izledik. Sorunlar bittiğinde de Suriye'nin bütünlüğünün devam etmesini temenni ediyoruz" dedi. Süryani vatandaşlara Mardin Midyat'ta kamp kurduklarını ifade eden Başbakan Yardımcımız Beşir ATALAY, Suriye'de bulunan Türkmenlere ise özel bir ilgilerinin olduğunu söyledi. Türkmenlerin özellikle Suriye'nin Lazkiye ve bazı kesimlerinde yaşadıklarını kaydeden Başbakan Yardımcımız Beşir ATALAY, Türkmenler için biri Aladağ'da biri Osmaniye'de olmak üzere iki tane kamp kurulduğunu belirtti. Şu anda çatışmalarda olan Nusayri kesimin de Türkiye'ye gelmek istediklerinde ayrı bir kamp kuracaklarını söyleyen Başbakan Yardımcımız Beşir ATALAY, Nusayrilerin gelmek istemediğini kaydetti.
Geçen hafta yapılan bir iki yayını değerlendirerek basına sitem eden Başbakan Yardımcımız Beşir ATALAY, şöyle konuştu:
"Basınımızda; İstanbul'daki Kumkapı sahillerinde bir parkta Fatih Belediyesi orada yaşayan Alevi Türkmenlerle ilgili onları parktan çıkarmak istemiş, sığınacak yerleri yokmuş gibi haberler var. Bunlar tabi bizi üzüyor. Yani Türkiye'de değişik il ve ilçelerimizde sınırlardan geçen, kamplarda kalmayan insanlar var. Ama oralarda da bunların kalacakları yerler var. Parklar tabi çadır kurulacak yer haline getirilmiyor. İstanbul Valiliği ve AFAD teklifte bulundu, ama kabul edilmedi. Ama dünden itibaren Valiliğimiz onları sosyal tesise yerleştiriyor. Bunların sayısı 56 kişidir. Türkiye bu işi çok iyi yürüten bir ülke. En iyi yürüttüğümüz işte, Türkiye'de ayrımcılık yapılıyor gibi uluslararası alana kötü haberler sunulması üzücüdür. Böyle ucuz haberciliği kınıyorum.
Geçen hafta Başbakan'ın başkanlığında 'Suriye Güvenlik Zirvesi' yapıldığını belirten Başbakan Yardımcımız Beşir ATALAY, "Toplantıda Türkiye'nin konumu, üzerine düşenler, Türkiye'ye yeni durumda yeni sığınmacılar gelebilir mi hangi tedbirler alınacak, bütün bunları değerlendirdik. Komisyonumuz kuruldu onlar çalışıyor" dedi.
Günlük 30 bin kişiye yetecek kumanyanın sınır ötesine gönderildiğini de sözlerine ekleyen Başbakan Yardımcımız Beşir ATALAY, 2 milyar TL ye ulaşan bir harcamanın yapıldığını açıkladı.
Son Dakika › Güncel › Suriye Koordinasyon Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.