Suriyeli Gençler, Gençlik ve Spor Bakanlığının Desteğiyle Hayata Tutunuyor - Son Dakika
Güncel

Suriyeli Gençler, Gençlik ve Spor Bakanlığının Desteğiyle Hayata Tutunuyor

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Suriye’deki iç savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan ve Türkiye’ye sığınan Suriyeli gençlerin topluma uyum sağlamalarına katkıda bulunuyor.

31.12.2015 11:50

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Suriye'deki iç savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan ve Türkiye'ye sığınan Suriyeli gençlerin topluma uyum sağlamalarına katkıda bulunuyor. Bakanlık 2015 yılında 5 ilde uygulanan 6 projeye yaklaşık 600 bin TL destek sağladı, 2 bin 250 sığınmacı genç ve çocuk bu yardımlardan yararlandı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Suriyeli gençlerin yoğun olarak yaşadığı şehirlerdeki problemleri en aza indirmek için çalışma yapan sivil toplum kuruluşlarına destekte bulunuyor. Bakanlık, 2015 yılında 5 ilde uygulanan 6 projeye yaklaşık 600 bin TL destek sağladı. İstanbul, Siirt, Gaziantep, Kayseri ve Hatay'da gerçekleştirilen Suriyeli sığınmacılara yönelik projelerden 2 bin 250 Suriyeli yardımlardan yararlandı. Kamplarda ve şehirlerde yaşayan Suriyelilere yönelik olarak hazırlanan projelerle onların topluma uyum probleminin giderilmesi ve verilen eğitimlerle aynı zamanda meslek sahibi olmaları da amaçlandı.

İSTANBUL'DA EĞİTİM FAALİYETLERİ

İstanbul'da yürütülen 3 proje ile öğrenimine devam etmek isteyenlere kurslar ve rehberlik faaliyetleri sağlandı. İstanbul Fatih'te 310 gencin yararlandığı "Yarına Umut Projesi"nde eğitsel faaliyetlerin yanı sıra gençlerin sportif faaliyetlerle serbest zamanlarını değerlendirmeleri hedeflendi. Suriyeli gençler tarafından tiyatro, müzik, izcilik ve halk oyunları gösterileri sahnelendi. Katılımcılar zor zamanlarda kendilerine kucak açan Türkiye'ye ev sahipliği için teşekkür ederken, kardeşlik mesajlarını vurguladılar.

SİİRT'TE SANATSAL VE SPORTİF ETKİNLİKLER

Suriyeli sığınmacıların yoğun olarak yaşadığı Siirt'te aile içi iletişimi güçlendirme semineri, madde bağımlılığıyla mücadele semineri, müzik dinletisi, tiyatro gösterisi ve futbol turnuvası etkinlikleriyle sığınmacıların topluma uyum probleminin çözülmesine katkı sağlanması amaçlandı. "Suriye'den Siirt'e Gönül Köprüsü" projesi boyunca gençler ve ailelerinin etkinliklere ücretsiz bir şekilde katılımı sağlandı.

GAZİANTEP'TE GENÇLERE MESLEKİ EĞİTİM KURSU

Gaziantep'te iki bölgede kurulan "Kardeşlik için Ben Varım" projesi ile öncelikle Türkçe kursları verilerek Suriyeli gençlerin sosyal entegrasyonunun sağlanması hedeflendi. Kursun ardından 20 kişiye mesleki eğitim edindirme kapsamında Grafik Tasarım Kursu verildi. Proje kapsamında yaklaşık 1000 Suriyeli gençle sosyologlar tarafından görüşmeler yapılırken, görüşmeler esnasında tespit edilen ihtiyaç sahibi ailelere gıda ve giyim yardımı yapıldı.

KAYSERİ'DE SURİYELİ GENÇLERİN SOSYAL AKTİVİTELERE KATILIMI SAĞLANDI

Kayseri'de gerçekleştirilen "Suriyeli Mülteci Gençlerin Yüksek Öğrenime Uyum ve Entegrasyonu Projesi" kapsamında Türkiye'de üniversite okuyan Suriyeli 50 genç, Türkçe kurslarına katılarak, konuşma ve yazmalarını geliştirme imkanı buldu. Ayrıca bu kurslara katılan gençler, 50 saat psikolojik danışmanlık hizmeti, 60 saat eğitim danışmanlığı ile desteklendi. Proje kapsamında Suriyeli öğrenciler Erciyes Kayak Merkezi'ne götürülerek gezdirildi ve onların çeşitli sosyal aktivitelere katılmaları sağlandı. Gönüllülük eğitimi kapsamında Mayıs ayında Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı Kilis, Gaziantep ve Hatay illeri ziyaret edilerek onlara ev yardım dağıtıldı.

HATAY'DA TÜRK VE SURİYELİ GENÇLERİN KARDEŞLİĞİ PEKİŞTİRİLDİ

Hatay'da yapılan "Ekmeğini Taştan Çıkaran Gençler" projesinde; tiyatro, mozaik ve Türkçe kurslarına Suriyeli 20 işsiz genç katıldı. Mozaik kursunda yer alan gençler, mozaik işleme sanatını öğrenip, bu çalışmalarını sergileme imkanı buldular. Ayrıca kurslara katılan 40 Suriyeli genç ile Türk gençlerinin Çanakkale - İstanbul gezileriyle kardeşliklerinin pekiştirilmesi sağlandı.

"MÜLTECİLERİN KENDİLERİ PROBLEM DEĞİL. ONLAR PROBLEMİN BİR SONUCUDUR"

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye'de 2,5 milyon Suriyeli bulunduğunu ve bunların sadece kamplarda değil, aynı zamanda aramızda yaşadıklarını ifade ederek, "Bir diktatörden kaçan bu insanlara karşı insani sorumluluklarımız var. Şunu net bir şekilde ortaya koymak lazım. Mültecilerin kendileri problem değil. Onlar problemin bir sonucudur" diye konuştu.

Bakan Çağatay Kılıç, Suriyelilere kapılarını açmalarının hem insanlık hem de inançlarının bir gereği olduğunu vurgulayarak, "Mülteci konumuna gelenler tek bir şey isterler sıcak bir yuva ve hayatlarını evlerine dönünceye kadar idame ettirecekleri bir imkan. Bunu onlara sunmak bizim insanlık görevimiz. Aynı zamanda inancımızın, medeniyetimizin gereğidir. Bunun derinliğini iyi anlamamız gerekiyor. Biz bunu bir karşılık bekleyerek yapmıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız bu sıkıntılar yaşanmaya başladığında ne dedi? 'Kapımıza gelen her mazluma biz kapımızı açarız. Bu bizim insanlık vazifemiz, İslami vazifemiz' Dolayısıyla bu anlamdaki çalışmalarımızda sonuna kadar devam edecek" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Suriyeli Gençler, Gençlik ve Spor Bakanlığının Desteğiyle Hayata Tutunuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Suriyeliler gitmeli:
    Bzm isizleri gormeyin buvsuriyeliketi ise alin bir daha oy yok size 0 0 Yanıtla
  • SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement