Lübnan ve Ürdün'deki Suriyeli sığınmacı çocukların 300 bininin, 2013 yılı sonuna kadar okula gidemeyeceği ve bu çocukların çoğunluğunun çeşitli işlerde çalışmak zorunda kaldığı bildirildi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Lübnan ve Ürdün'e sığınan Suriyeli çocukların durumu ile ilgili bir araştırma yürüttü.
Araştırma sonucunda ortaya çıkan rapora göre, Suriyeli çocuklar savaş bölgesinin dışında bile büyük tehlikelerle karşı karşıya.
Yaklaşık 1.1 milyondan fazla çocuğun Suriye'ye komşu ülkelerdeki sığınmacı kamplarında yaşadığına işaret edilen rapora göre, çocuklar savaş bölgesinden ayrılsalar da fiziksel ve psikolojik olarak zarar görmeye devam ediyor.
Rapora ilişkin kısa bir yazılı açıklama yapan BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, "Eğer hızlı bir şekilde hareket etmezsek, masumlardan oluşan bir nesil, dehşet verici bir savaşın sürekli mağdurları olacak" ifadelerini kullandı.
BMMYK'nın oluşturduğu araştırma heyeti, Ürdün ve Lübnan'da Temmuz-Kasım 2013'da 81 çocukla mülakat yaptı ve 121 kez çocuklarla grup görüşmesi gerçekleştirdi.
-Çalıştırılıyorlar-
Suriyeli sığınmacı 70 binden fazla ailede babaların bulunmadığına dikkat çekilen raporda, 3 bin 700 çocuğun kendilerine yardımcı olan herhangi bir aile büyüğü bulunmadan tek başına yaşadığı kaydedildi.
Rapor, çocukların başta tarım ve inşaat olmak üzere çeşitli işlerde çalıştırıldığını da ortaya koydu.
Lübnan'da halihazırda Suriyeli çocukların yüzde 80'i okula gidemiyor ve bu yıl sonuna kadar okula gitmesi gereken Suriyeli sığınmacı çocuk sayısının okula giden Lübnanlı çocuk sayısını aşması bekleniyor.
Raporda, sığınmacılara barınma sağlayan ülkelerin yeni doğan bebeklere doğum belgesi vermesinde yaşanan güçlükler nedeniyle pek çok bebeğin vatansız olma durumuyla karşı karşıya kaldığı da belirtiliyor.
Rapora göre, Lübnan'da doğan 781 Suriyeli çocuktan yüzde 77'sinin doğum belgesi bulunmuyor. - Cenevre
Son Dakika › Güncel › Suriyeli Sığınmacı Çocuklar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?