Tarihi Haydar Baba Mezarlığı'nda defineci talanı - Son Dakika
Güncel

Tarihi Haydar Baba Mezarlığı'nda defineci talanı

Van'da bulunan 14 ve 15'inci yüzyıllardan kalma Karakoyunlu mezar taşları ile Haydar Baba Türbesi'nin de bulunduğu tarihi mezarlığa define arayan kişilerce büyük zarar verildi. Mezarlığı ziyarete gelenler, gördükleri manzara karşısında büyük üzüntü yaşadıklarını söyledi.

01.05.2021 09:56  Güncelleme: 13:54

Van'ın Erciş ilçesinin Haydarbey Mahallesi'nde bulunan tarihi mezarlık, definecilerin hedefi oldu. Ahmet Yesevi erenlerinden olduğu bilinen Haydar Baba Türbesi'nin de bulunduğu mezarlık, define avcıları tarafından tahrip edildi. Defineciler, tarihi mezarları kazıp, mezar taşlarını kırdı. Tarihi mezarlığı ziyarete gelenler gördükleri manzara karşısında üzüntülerini dile getirdi.

"KÜLTÜREL MİRASIMIZ, HAZİNE AVCILARI TARAFINDAN TALAN EDİLDİ"

Ercişli Sami Demir, tarihi mezarlığın defineciler tarafından talan edilmesine çok üzüldüğünü belirtti. Mezarlığın 600 yıllık tarihi geçmişinin olduğuna vurgu yapan Demir, "Ahmet Yesevi erenlerinden olan Haydar Baba Türbesi'nin yanında bulunan tarihi 600 yıllık mezarlık define avcıları tarafından acımasızca talan edilmiş. Defineciler mezarları kazıp, taşlarını kırarak içinde altın aramışlar. Bunlar bizim tarihi değerlerimizdir. 14'üncü yüzyılda Erciş'te yaşayan Haydar Baba mezarlığında şahideli ve sandukalı mezarlar bulunmaktadır. Bu kültürel mirasımız maalesef hazine avcıları tarafından talan edilmiştir" şeklinde konuştu.

Tarihi Haydar Baba Mezarlığı'nda defineci talanı

"DEVLET BÜYÜKLERİMİZ GEREĞİNİ YAPACAKTIR"

Gezi amaçlı Van'a gelen Serpil Durmaz ise, " Ankara'dan buraya misafirliğe geldim. Gelmişken tarihi yerleri ziyaret etmek istedim. Burada define avcıları mezarları kazıp, taşlarını kırmışlar. Devlet büyüklerimiz bu konulara son derece duyarlı olduğunu biliyoruz. Tarihi Haydar Baba Mezarlığı'ndaki bu tahribat için gereğini yapacaklarından eminim" ifadelerini kullandı.

Tarihi Haydar Baba Mezarlığı\'nda defineci talanı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tarihi Haydar Baba Mezarlığı'nda defineci talanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement