Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, tartı aletlerinin muayene işlemleri ile bu muayeneleri yapanlar ve tartı aletlerini kullananların görev, yetki ve sorumluluklarını düzenledi. Buna göre tartı aletleri "İlk muayene, periyodik muayene, ani muayene, şikayet muayenesi, stok muayenesine" tabi tutulacak. Bakanlık merkez teşkilatı ile il müdürlükleri ve grup merkezi belediye ölçüler ve ayar memurlukları tarafından ani muayeneler yapılacak. Tartı aletlerinin şikayet muayenesi ise il müdürlükleri ve grup merkezi belediye ölçüler ve ayar memurlukları tarafından gerçekleştirilecek.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından, Tartı Aletleri Muayene Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tartı aletlerinin muayene işlemleri ile bu muayeneleri yapanlar ve tartı aletlerini kullananların görev, yetki ve sorumluluklarını düzenleyen yönetmeliğe göre, tartı aletlerinin; ilgili teknik düzenlemesine uygun olarak tip onayı alınmış, muayene işlemleri, muayene işaretleri ve/veya damgalama işlemleri yapılmış ve onaylanmış kuruluş/muayene kuruluşu ile işlemleri tamamlanmış olarak piyasaya arz edilmesi gerekecek. Aksi durumda olan tartı aletlerinin yetkililerce muayeneleri yapılmayacak. Bu durumda grup merkezi belediye ölçüler ve ayar memurları ile yetkili muayene servisleri en geç beş iş günü içerisinde bir tutanakla il müdürlüğüne bildirimde bulunacak.
Piyasaya arz edilmiş olan bir tartı aletinin, tip onayına esas teşkil eden parçalarının dışında farklı bileşenlerin kullanılması veya metrolojik özelliklerini etkileyebilecek nitelikteki değişiklikler, o tartı aletinin ilgili teknik düzenlemesine göre yeniden tip onayı almasını gerektirecek.
Yapılan muayene sonrası uygun bulunan tartı aletleri bu muayeneyi yapanlarca damgalanacak. Fiziki özellikleri veya hassasiyeti bakımından damgalanmaya uygun olmayan tartı aletleri için, muayeneyi yapanlarca damga yerine geçen belge düzenlenecek. Bu belge daha sonraki muayenelerde ilgililere ibraz edilmek üzere tartı aletinin kullanıcısı tarafından muhafaza edilecek.
Tartı aletinin muayenesinde yetkili muayene servislerince kullanılacak olan etalonların en fazla 2 yıl süreli olacak şekilde akredite laboratuvarlarca kalibrasyonları yaptırılacak. Kalibrasyon süresi içerisinde kalibrasyonu yapılmayan etalonlar, kalibrasyonları yapılıncaya kadar kullanılamayacak.
Maksimum kapasitesi 10 bin kilogram ve üzeri olan otomatik olmayan tartı aletleri kullanıma başlandığında, tartı aleti kullanıcısı tarafından bağlı bulunduğu Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne bildirimde bulunulacak.
Tartı aletleri, kanunda belirtilen "İlk muayene, periyodik muayene, ani muayene, şikayet muayenesi, stok muayenesine" tabi tutulacak.
Yönetmeliğe göre bakanlık merkez teşkilatı ile il müdürlükleri ve grup merkezi belediye ölçüler ve ayar memurlukları tarafından ani muayeneler yapılacak. Grup merkezi belediye ölçüler ve ayar memurlukları, periyodik muayenede yetkili olmadığı tartı aletlerinin ani muayenesini yapamayacak. Tartı aleti kullanıcısı, muayene için gelen görevliye, muayene işlemlerini yapabilmesi için gerekli her türlü yardımı yapmakla yükümlü olacak. Ani muayene ile ilgili tüm giderler muayeneyi yapan kuruluş tarafından karşılanacak.
-"ŞİKAYET MUAYENESİ"-
Tartı aletlerinin şikayet muayenesi il müdürlükleri ve grup merkezi belediye ölçüler ve ayar memurlukları tarafından yapılacak. Grup merkezi belediye ölçüler ve ayar memurlukları, periyodik muayenede yetkili olmadığı tartı aletlerinin şikayet muayenesini yapamayacak.
Şikayet muayenesi için; şikayet sahibinin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası, adres bilgileri ve şikayete konu tartı aletinin kullanıldığı yerin adres bilgilerini içeren bir dilekçe ile muayeneyi yapacak kuruluşa başvurulacak.
Şikayet muayenesi talebinin tartı aleti kullanıcısı tarafından yapılmadığı durumlarda, kullanıcıya haber verilmeyecek. Kullanıcı, muayene için gelen görevliye, muayene işlemlerini yapabilmesi için gerekli her türlü yardımı yapmakla yükümlü olacak.
Muayenelerde damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi dolmuş olan tartı aleti tespit edilmesi durumunda; yetkili muayene servisleri tartı aletinin bulunduğu il müdürlüğüne en geç takip eden beş iş günü içerisinde bir tutanakla bildirimde bulunacak. Aykırılık tespit edilen tartı aleti için, il müdürlüğünce yapılacak inceleme ve değerlendirmeler sonucunda gerekiyorsa yasal işlem tesis edilir. Tartı aletinin kullanımı mevzuata uygunsa gerekli muayene ve damgalama işlemlerinin yaptırılmasını müteakiben kullanımına izin verilecek.
Muayenede damgaları sağlam olmakla birlikte ayarı doğru olmayan tartı aleti tespit edilmesi durumunda ise ani ve şikayet muayenelerinde; grup merkezi belediye ölçü ve ayar memurları, tartı aletinin bulunduğu il müdürlüğüne en geç takip eden beş iş günü içerisinde bir tutanakla bildirimde bulunacak. Aykırılık tespit edilen tartı aleti için, Kanunun ilgili maddesine göre il müdürlüklerince idari yaptırım uygulanacak. Tartı aletinin damgası iptal edilerek, tamir ve ayarları yapılıncaya kadar kullanılmaması şartıyla muayeneyi gerçekleştiren tarafından bir telle bağlanarak mühürlenecek ve tamir müsaade fişi düzenlenerek tamir ve ayar servisine sevk edilecek. Periyodik ve stok muayenelerinde; tartı aletinin damgası iptal edilerek, tamir ve ayarları yapılıncaya kadar kullanılmaması şartıyla muayeneyi gerçekleştiren tarafından bir telle bağlanarak mühürlenir ve tamir müsaade fişi düzenlenerek tamir ve ayar servisine sevk edilecek.
Kanunun adli ve idari cezalar kapsamına giren aykırılıkların tespit edilmesi halinde yetkili muayene servisleri ve grup merkezi belediye ölçü ve ayar memurları, tartı aletinin bulunduğu il müdürlüğüne en geç takip eden beş iş günü içerisinde bir tutanakla bildirimde bulunacak. Aykırılık tespit edilen tartı aleti için, il müdürlüğünce yapılacak inceleme ve değerlendirmeler sonucunda gerekiyorsa Kanunun ilgili maddelerine göre yasal işlem yapılacak.
-DAMGALAR-
"İl müdürlüğü ve grup merkezi belediye ölçüler ve ayar memurlarının kullanacağı damgalar; üzerinde 11/1/2007 tarihli ve 26400 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ölçü ve Ölçü Aletleri Damga Yönetmeliğinde belirtilen bilgilerin yer aldığı yakma, asitle aşındırma, yapıştırma, basma, vurma veya tele takılan kurşunun sıkılması suretiyle yapılan veya kendinden yapışma özelliğine sahip, çıkartıldığında tahrip olan özel olarak hazırlanmış hologramlı veya hologramsız etiketi veya elektronik olarak ayar ve kalibrasyonuna müdahale edilmesini önleyen emniyet tedbirlerinin alınmasını sağlayan sistemdir" ifadelerinin kullanıldığı yönetmeliğe göre, İl müdürlüğü ve belediyelerin kullanacağı damgalar bedelleri Bakanlıkça ödenmek üzere Bakanlık tarafından yaptırılacak.
Yönetmelikte ayrıca "Yetkili muayene servisleri tarafından kullanılacak damgalar; muayene sonucu uygun olduğu anlaşılan tartı aletlerinin dışarıdan istenmeyen müdahalelere açık yerlerinin kapatılması ve emniyet altına alınmasında kullanılan; yakma, asitle aşındırma, yapıştırma, basma, vurma veya tele takılan kurşunun sıkılması suretiyle yapılan veya kendinden yapışma özelliğine sahip, çıkartıldığında tahrip olan özel olarak hazırlanmış hologramlı veya hologramsız etiketi veya elektronik olarak ayar ve kalibrasyonuna müdahale edilmesini önleyen emniyet tedbirlerinin alınmasını sağlayan sistemdir" denilirken, üzerinde damgalama yılı ve yetkili muayene servisini tanıtıcı işaretin yer aldığı damganın yaptırılması, muhafazası, izlenebilirliği ve kullanımından yetkili muayene servislerinin sorumlu olduğu kaydedildi.
-2014 YILI İÇİN MUAYENE VE DAMGA ÜCRETLERİ-
Muayene işlemlerinden 2014 yılı için alınacak ücretler de yönetmelikte belirtilirken, 2014 yılını müteakip yıllar için Ölçü ve Ölçü Aletlerinden Alınacak Muayene ve Damga Ücret Yönetmeliğine göre Bakanlıkça yeniden belirlenecek.
Muayene işlemlerinden alınacak ücretler 2014 yılı için şöyle belirlendi:
-1'inci sınıf otomatik olmayan tartı aletleri için 50 TL, 2'nci sınıf otomatik olmayan tartı aletleri için 40 TL.
3 ve 4'üncü sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletlerinden; maksimum kapasitesi 5 kilograma kadar olanlar için (5 kilogram dahil) 20 TL, maksimum kapasitesi 5 kilogram-50 kilogram arası olanlar için (50 kilogram dahil) 30 TL, maksimum kapasitesi 50 kilogram-350 kilogram arasında olanlar için (350 kilogram dahil) 35 TL, maksimum kapasitesi 350 kilogram-bin 500 kilogram arasında olanlar için ( Bin 500 kilogram dahil) 40 TL,maksimum kapasitesi bin 500 kilogram-2 bin 900 kilogram arasında olanlar için (2 bin 900 kilogram dahil) 50 TL.
Otomatik tartı aletleri; Otomatik kütle belirleme terazileri için 150 TL, otomatik gravimetrik dolum terazileri için 200 TL, kesintili toplayıcılar için 200 TL, sürekli toplayıcılar için 250 TL, ray kantarları (demiryolu ağırlık köprüsü) için 250 TL." - Ankara
Son Dakika › Güncel › Tartı Aletlerine İlk Muayene, Periyodik Muayene, Ani Muayene, Şikayet Muayenesi ve Stok Muayenesi... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?