Tayland'da Ordunun Yönetime El Koyması - Son Dakika
Güncel

Tayland'da Ordunun Yönetime El Koyması

Ordu vakit kaybetmeden iş dünyasını desteklemeye girişse de darbe, zaten kırılgan olan ülke ekonomisini daha da zora soktu.

29.05.2014 16:05

Tayland'da yönetime el koyan ordu, aylar süren siyasi karmaşadan zarar gören iş dünyasını desteklemeye girişse de darbe, nispeten istikrarlı ve dinamik bölgesel aktörlerin karşısında zaten kırılgan olan Tayland'ın ekonomisini daha da zora soktu.

Yılın ilk yarısında ekonomik açıdan olumsuz bir tablo sergileyen Tayland'ın, yıllar içinde tanıklık ettiği askeri müdahalelere rağmen geçen yüzyılda Güneydoğu Asya'nın ikinci büyük ekonomisi haline gelmiş olması, umudu korusa da dünya ekonomisinin bugün içinde bulunduğu durum artık başka.

AA muhabirine değerlendirmede bulunan ekonomistlere göre, Tayland'daki istikrarsızlığın yanı sıra küresel ekonominin durumu, "ekonomiyi canlandırmaktan bahseden ordunun başlangıç noktasının artık daha da geride olmasına" neden oldu.

Tayland'daki çalkantılar turizmi de olumsuz etkiledi.

Malezya, Singapur, ABD, Hong Kong, İngiltere gibi ülkeler vatandaşlarını Tayland'a gitmemeleri ya da seyahat planlarında dikkatli olmaları uyarısında bulunrken, Eric Clapton şubattaki, Taylor Swift hazirandaki Tayland konserlerini iptal etti.

Cunta "iş" başında-

Darbenin yatırımcı güvenini sağlamayacağı ya da ekonomi üzerindeki baskıları gidermeyeceği görüşü, Moody's'in pazartesi günün yayımladığı raporda dile getirilse de ordu çabuk harekete geçti ve cunta lideri General Prayut Çan-oça, eski Merkez Bankası yöneticisi ile eski ticaret ve maliye bakanlarının da dahil olduğu bir danışma komitesi kurduklarını duyurdu.

Çan-oça, çoğu Japon bir grup yabancı yatırımcıyla görüşmesinin ardından da dün, altyapıyı geliştirecek mega projeleri gözden getireceklerini açıkladı.

Capital Economics'ten Krystal Tan ise yakın zamanda yayımladığı araştırma raporunda, "Ülkedeki siyasi gidişat biraz daha netleşene dek, özel harcamaların durgunluğunu koruyacağı" yorumunda bulundu.

Kimi ekonomistler de teknokratların göreve getirilmesinin yatırımcılara güven vereceğini ancak ordunun otoriterlik eğilimi içinde olduğuna değinerek, askerin ekonomiye yönelik müdahaleci bir tavır sergileyip sergilemeyeceğini merak ettiklerini ifade etti.

-Bölge ülkelerindeki durum-

Bölgedeki diğer ülkelerde yabancı yatırımcılara getirilen kısıtlamaların kaldırılması, yabancı firmalar için belirlenen verginin düşürülmesi, yatırımcıları çekecek ve büyümeyi hızlandıracak idari süreçlere yoğunlaşılmasıysa Tayland'ın kaygılarına yenilerini ekliyor.

HSBC'nin Asya araştırmalarını yürüten ekibin başındaki Frederic Neumann'a göre, Vietnam ve Filipinler gibi ülkeler şu anda Tayland'ın ensesinde ve temel siyasi meseleler çözülmediği takdirde, onu sollayıp geçebilir.

Vietnam, Endonezya, Malezya ve Filipinler'in bu yıl için öngörülen büyüme oranları yüzde 5'in üzerindeyken, Tayland'ın ulusal planlama kurumunun kriz öncesindeki tahminlerine göre ülkenin gayrı safi yurt içi hasılasının oranı, 2014 yılında yüzde 1,5 ila 2,5 arasında olacak. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tayland'da Ordunun Yönetime El Koyması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement