TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye'de en rahat eleştirilen kurumun TBMM olduğunu ifade ederek, "Biz bundan rahatsız değiliz. Ancak ne zaman bu kurumun daha iyi çalışması yönünde bir çaba söz konusu olduğunda, hemen bardağın boş tarafından bakılır, vur abalıya...Önüne gelen Meclis'e eleştiri getirir. Haklı olanlara hiç itirazımız yok" dedi.
Çiçek, 24. Dönem 1. ve 2. Yasama Yılı'nı değerlendirdiği basın toplantısında, Meclis faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Genel Kurul'da kabul edilen 119 kanunun madde sayısının bin 423 olduğunu ifade eden Çiçek, bu kanunlardan 2'sinin Cumhurbaşkanı'nca bir daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderildiğini, 31 Meclis kararı alındığını kaydetti.
Çiçek, bugüne kadar Başkanlığa 2 bin 177 sözlü soru önergesi verildiğini, 451 sözlü soru önergesinin Genel Kurul'da cevaplandırıldığını, 8 sözlü soru önergesinin geri alındığını, 174 sözlü soru önergesinin ise İçtüzük hükümlerine uygun bulunmadığından iade edildiğini belirtti. Çiçek, bin 445 sözlü soru önergesinin Genel Kurul gündeminde olduğunu, 99'uun ise soru önergesinin işlemlerinin devam ettiğini söyledi.
-"Yüzde 136 artış"-
23. Dönem'e 1 yıl içinde 921 sözlü soru önergesi geldiğini, 24. Dönem'de bu sayının 2 bin 177 olduğunu bildiren Çiçek, "Artış yüzde 136. 23. Dönem'de 1 yılda 4 bin 669 yazılı soru önergesi geldi. Bu dönem 1 yılda gelen yazılı önerge sayısı 9 bin 141; artış yüzde 96. Araştırma önergesi 23. Dönemde 1 yılda 262, bu defa 1 yılda 980. Artış 274" dedi.
Başkanlığa sunulan yazılı soru önergesi sayısının 9 bin 141 olduğunu ifade eden Çiçek, bunlardan 2 bin 341'inin süresi içerisinde, 3 bin 470'sinin de süresi geçtikten sonra cevaplandırıldığını, 4'ünün geri alındığını söyledi. Çiçek, bin 770 yazılı soru önergesinin cevaplandırılmadığını, 150 yazılı soru önergesinin ise İçtüzük hükümlerine uygun bulunmadığı için iade edildiğini, bin 406 yazılı soru önergesinin işlemlerinin devam ettiğini bildirdi.
Çiçek, 10 genel görüşme önergesi verildiğini, 5'inin işleme alınmayı beklediğini, işleme alınan 5 önergenin 4'ü için genel görüşme açılmasının kabul edildiğini, 1'inin halen Genel Kurul gündeminde olduğunu kaydetti. Çiçek, verilen 12 gensoru önergesinden, 4'ünün geri alındığını, 8'inin gündeme alınmasının Genel Kurul'ca reddedildiğini anımsattı.
TBMM Başkanı Çiçek, bu dönemde 980 Meclis araştırması önergesi verildiğini, 2'sinin iade edildiğini, 627'sinin işleme alınmayı beklediğini, işleme alınan 351 araştırma önergesinden 28'i için Meclis araştırması komisyonu kurulması kabul edildiğini, bu önergeler üzerine 4 komisyon kurulduğunu anlattı.
-Komisyonlar-
Dilekçe Komisyonu'na 8 bin 710 başvuruda bulunulduğunu ifade eden Çiçek, dilekçelerin kurumlara göre dağılımına bakıldığında vatandaşlarca en çok talep veya şikayette bulunulan kurumlar sıralamasında ilk sıralarda Sosyal Güvenlik Kurumu, İçişleri Bakanlığı, valilikler, Sağlık ve Adalet bakanlıklarının yer aldığını söyledi.
Çiçek, başvuruların illere göre dağılımında ise en fazla dilekçelerin yüzde 27 ile Tunceli, yüzde 18,61 ile İstanbul, yüzde 7,61 ile Ankara, yüzde 6,42 ile Bursa ve yüzde 6,38 ile Elazığ'dan geldiğini belirtti.
Çiçek, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na ise 2 bin 800 bireysel başvuru yapıldığını bildirdi.
-"Çok kaliteli kanun yapamıyoruz"-
Gazi Üniversitesi ile TBMM Başkanlığı arasında Gazi Üniversitesi bünyesinde Yasama Enstitüsü kurulmasına ilişkin protokol imzalandığına işaret eden Çiçek, çok kaliteli kanun yapamadıklarını, önemli nedeninin ise kanun hazırlayanların yeteri kadar geleceği öngörememeleri olduğunu kaydetti. Çiçek, bunun da bilgi, tecrübeyi gerektirdiğini, kanun yapmanın ayrı bir uzmanlık işi olduğunu dile getirdi.
Meclis'in tek başına bunu çözemeyeceğini, bakanlıkların ilgili birimlerinin de ciddi eğitimden geçmesi gerektiğini dile getiren Çiçek, aksi takdirde yaptıkları yasalarda karşılarına kalite sorunu çıktığını anlattı.
TBMM Başkanı Çiçek, bu dönemde 120 ülke ile Parlamentolararası Dostluk Grubu oluşturulduğunu belirterek, 1 yıl içindeki ziyaret trafiğine bakıldığında, çok önemli bir dış temas trafiğinin Meclis üzerinden sürdürüldüğünü söyledi.
-"43 bin 594 tutanak"-
Genel Kurul'un 142 birleşim 597 oturumunda toplam 856 saat 20 dakika çalıştığını, bu çalışmalara ilişkin 43 bin 594 sayfa tutanak tutulduğunu ifade eden Çiçek, "Tutanak tutulan diğer toplantılarda bin 238 saat 23 dakika çalışma yapılmış; bu çalışmalara ilişkin 23 bin 429 sayfa tutanak tutulmuştur. Tutanak Hizmetleri Başkanlığı'nca 24. Dönem 1. ve 2. Yasama yıllarında Genel Kurul ve komisyonlar ile çeşitli görevlerde toplam 2 bin 94 saat 43 dakika çalışma yapılmış, bu çalışmalarda 67 bin 23 sayfa tutanak tutulmuştur" diye konuştu.
-Meclis'in ziyaretçileri-
Türkiye'de en rahat eleştirilen kurumun TBMM olduğunu dile getiren Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz bundan rahatsız değiliz. Elbette halk adına faaliyet gösteren, kanun çıkaran, denetim, diplomasi yapan bir kurumun çalışmalarının kamuoyunun önünde bilinmesi, değerlendirilmesinde yarar var. Ancak ne zamanki bu kurumun daha iyi çalışması yönünde bir çaba söz konusu olduğunda, hemen bardağın boş tarafından bakılır, vur abalıya...Önüne gelen Meclis'e eleştiri getirir. Haklı olanlara hiç itirazımız yok. Ama insafla bir şeyin değerlendirilmesi lazım.
Meclisimizi, bu dönemde 1 yıllık süre içinde 413 bin kişi ziyaret etti. İyi mi kötü mü bunu bilemem, idarenin işleyişinden, insanımızın kestirme çözüm arayışından mı başka nedenlerden mi, bilemem. İş günü olarak ele alındığında ise günlük ortalama 2 bin 350 kişinin Meclis'i ziyaret ettiği görülmektedir. Bazı günlerde ise ziyaretçi sayısının on bin üstüne çıktığı zaman oldu. Özellikle grup toplantıları olduğu gün 7 binden aşağı düşmüyor. Ülkemizin dört bir yanından gelen 106 bin öğrenci ve konuğumuza rehberlerimiz aracılığı ile Meclisimiz gezdirilmiştir. Söz konusu dönemde, I. Meclis Binası'nı ise 201 bin kişi ziyaret etmiştir.
Milletvekillerimizin yapmış olduğu 776 basın toplantısının organizasyonu ile siyasi parti gruplarınca yapılan 118 toplantının organizasyonu sağlanmıştır. Meclisimize 2 bin 802 bilgi edinme başvurusu yapılmıştır."
(Sürecek)
Muhabir: Meltem Yılmaz
Yayıncı: Kudret Topçu - TBMM
Son Dakika › Güncel › TBMM Başkanı Çiçek, 1 Yılı Değerlendirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?