TBMM Başkanı Cemil Çiçek, hizmetin kalitesini artırabilmenin yolunun, eğitimin kalitesini artırmaktan geçtiğini bildirdi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Başkanlığı ve Gazi Üniversitesi Rektörlüğü arasında gerçekleştirilecek "Yasama Enstitüsü Kurulması ve Verilecek Eğitime Dair İşbirliği" imza törenine katıldı.
Çiçek, törendeki konuşmasında, demokrasilerde parlamentoların görevlerine değindi.
Parlamentoların esas itibarıyla kural koyan kurumlar olduğuna işaret eden Çiçek, "Bunun adına kanun diyoruz. Kanun yapar. Millet adına iktidarı denetler, denetim görevini yapar" dedi.
Ama son yıllarda giderek artan ve yoğun bir şekilde "parlamenter diplomasi" diye adlandırılan yeni bir faaliyetin sürdürüldüğüne dikkati çeken Çiçek, bu alanlara bakıldığında, bilgiye, deneyim ve kaliteye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Çiçek, şöyle konuştu:
"Parlamento bürokrasisi, Meclis bürokrasisi bu alanda ne kadar bilgili, deneyimli ve kaliteli olursa, yasama faaliyetlerini daha kaliteli bir şekilde sürdürebiliriz, denetimi daha etkin ve verimli yapabiliriz. Diplomatik alanda da önemli bir çabayı göstermiş oluruz. Bunun içine Meclis personelini her alanda şüphesiz eğitim, deneyim önemli ama parlamento açısından bunun önemi daha da açık ve ortada...
O nedenle göreve geldikten sonra ilk yaptığımız iş, Meclis'in de ilk çıkardığı yasalardan bir tanesi seneler evvel çıkarılmış, dönemin ihtiyaçlarına cevap vermeyen ve kalite noktasında da sınav sistemi olmadığı için birçok zorlukla karşılaştığımız personel ve idari yapısı vardı. 18 Aralık itibarıyla yürürlüğe giren yasa ile Meclis'in personel rejimini tümüyle değiştirmiş olduk. Bundan sonra üst düzey birkaç görev dışında dışardan atama yok, naklen geçiş yok, sınavsız giriş yok. Ne var- Bundan sonra herkes sınav ile girecek. Nitekim bir sınav açtık, en düşük puan 100 üzerden 94.
Naklen geçiş de yok. Çünkü az önce söylediğim alanlarla alakası, bilgisi olmayan özlük hakları nedeniyle başka kurumlardan geçişlerle, Meclis'te bu söylediğimiz görevleri layığı vechiyle yapma imkanı yoktu. Onun için bundan sonra sınavla alınacağına göre, Meclis kendi bürokrasisini kendisi yetiştireceğine göre, bunun için ilave bir eğitime ihtiyaç kesinlikle var."
-Hizmet kalitesi-
Lisans bilgisinin, karşılaşılan sorunları çözmeye, hedeflen noktaya ulaşmaya yeterince imkan vermediğini dile getiren Çiçek, "Onun için hizmetin kalitesini artırabilmenin yolu, eğitimin kalitesini artırmaktan geçiyor" diye konuştu.
Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Peki bu eğitimi kim yapacak- Genelde kurumlarımız, meslek içi eğitimlerle bunu telafi etmeye çalışır. Her bakanlık zaman zaman eğitim programları düzenler. Nitekim Türkiye'nin her tarafından da eğitim tesislerinden de geçilmez. Ama Meclis'in sadece kendi içinde yapacağı eğitim faaliyetleri ile bu kaliteyi tutturabilmesi mümkün değil. Onun için arkadaşlarımız, bu konuya kafa yoran dışarıdan birçok kişi, 'Bir yasama akademisi kuralım, meclis bünyesinde' der.
Ben şahsen bunu doğru bulmadım, eski tecrübeme de dayanarak... Çünkü eğitimin tek elden götürülmesi lazım. Bu başka bir uzmanlık işidir. Kendi içimizde kuracağımız bir müessese, şu veya bu sebeple istediğimiz hedefi yakalamamıza imkan vermez. Onun için yasama akademisi, sadece Meclis bürokrasisini biraz daha artırır, kadrolarını biraz daha artırır. Beklenen hedefi yakalayamayız."
-"Kanun yapımında çok önemli destek gördük"-
Bunun için ilk defa yasama enstitüsü kurulmasını düşündüklerini ifade eden Çiçek, şunları kaydetti:
"Yasama enstitüsü şeklinde biz bu işi götürelim ve üniversitelerimizle götürelim dedik. Bu konuda her zaman üniversite bünyesinde şu an görev yapan arkadaşlarımızın kanun yapımında çok önemli desteklerini gördük. Türkiye'nin en yaygın üniversitesi, en önde gelen üniversitesi, güçlü bir eğitim öğretim kadrosu var. Ben de fahri olarak bu üniversitenin mensubu olduğuma göre, dolayısıyla Gazi Üniversitesi ile yasama enstitüsünü birlikte kurarak, çalıştırarak bu hizmeti alabilir miyiz diye rektörümüzle konuştuk. Bu faaliyeti bugün bir protokole bağlamış olacağız. Belli ki bu faaliyette yapacağımız iş, az önce söylediğim alanlarla ilgili olarak bu enstitü bünyesinde ortak bir çalışma yapacağız."
-"Kanun yapmak sıradan bir iş değil"-
Kanun yapmanın sıradan bir iş olmadığına işaret eden TBMM Başkanı Cemil Çiçek, şöyle konuştu:
"Meclis'e aldığımız personelin eğitiminin en üst düzeyde olması için lisansüstü, hangi dereceye kadar olacaksa bu enstitü bünyesinde bu faaliyetlerin sürdürülmesini istiyoruz. Ayrıca kanun yapmak sıradan bir iş değil, belki de en zor işlerden birisidir. Birçok disiplinle, birçok bilim dalıyla, birçok veriyle de ilgisi var. Bunların bir araya getirilerek, bir kanun haline getirilmesi son derece önemli. Eksik bir yapı, yanlış bir yazılım, geleceği yeteri kadar ön görememek, hem yasama ekonomisi açısından hem de uygulamaya gelen yasaların karşılaştığı birçok problemler açısından ne kadar önemli olduğunu uygulamalarda görüyoruz.
Kaldı ki Türkiye gibi süratle değişen bir ülkede, kanunlar ne kadar geleceği kuşatabilirse, yazılım tarzı itibarıyla, Türkçenin kullanımı itibarıyla ki Türkçe kullanımı Türkiye'de çok kötüdür, onu ifade edeyim, yani Türkçeyi çok iyi kullanamadığımız ortadadır. Kısır bir kelime dağarcığı ile kanun yapmaya çalışıyoruz bu da karşımıza birçok problem çıkarıyor. Onun için Türkçenin kullanımı dahil, her alanda yüksek kalitede bir Meclis bürokrasisine ihtiyaç var."
- ANKARA
Son Dakika › Güncel › TBMM ile Gazi Üniversitesi Arasında Eğitim İşbirliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?