TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu - Son Dakika
Güncel

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyonun başkanı, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Armağan Uslu, faturaların üzerine, Alo 183 Şiddet Hattı, RTÜK'ün 187 Şikayet Hattı bilgisinin yer almasının,...

27.06.2012 13:15

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyonun başkanı, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Armağan Uslu, faturaların üzerine, Alo 183 Şiddet Hattı, RTÜK'ün 187 Şikayet Hattı bilgisinin yer almasının, farkındalığı sağlayacağını söyledi.

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Medyanın Rolü konulu alt komisyon, Uslu başkanlığında toplanarak, hazırladığı taslak raporu görüştü.

Raporla, somut bir yol haritası ortaya koymayı hedeflediklerini belirten Uslu, toplumsal cinsiyet eşitliğinin, demokrasi ölçüsü olduğunu ifade etti.

Uslu, internette, herkes için her şeyin bulunduğunu belirterek, "Adeta paralel evren gibi, bizi kuşatan sanal bir dünya var internette. Küçücük çocukların oynadığı elektronik oyunlarda, kadınlara tecavüz edildiğinde, dövüldüğünde puan alabilen bir dünya var. Uç örnekler ama bunlar da var" dedi.

Ulusal ve uluslararası ölçekte, ayrımcılıkla mücadelede dünyanın ve Türkiye'nin ne yaptığını ortaya koyduklarını dile getiren Uslu, kadın ve erkekler açısından daha adil bir dünya için medyayı nasıl değerlendirip, dönüştürebileceklerine yönelik öneriler oluşturduklarını anlattı.

Raporda yer alan önerileri sıralayan Uslu, kamu kurumlarının ağırlıklı desteğiyle eğitim hamlesi başlatılması gerektiğini belirtti.

Medya yöneticilerinin bakış açılarını dönüştürmedikçe, dönüşümün hayal olduğunu dile getiren Uslu, medya çalışanlarına yönelik herhangi bir meslek içi eğitim verilmediğini söyledi. Uslu, bu konuda RTÜK'ü göreve çağırdı. Uslu, medya genel yayın yönetmelerinden, işe yeni başlayan muhabire kadar verilecek etik eğitimler içinde, toplumsal cinsiyet eşitliğinin de yer almasını önerdi.

Uslu, kamu kurumlarının, toplumsal cinsiyete duyarlı hale getirilmesinin önemine işaret etti. Uslu, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün 2011'de hizmet içi eğitimlerinde, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın ve medya konularına yer vermesini olumlu bir adım olarak değerlendirerek, "Bu devam ettirilmeli. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Anadolu Ajansı'nın bu anlamda kendi iç farkındalığını geliştirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda katkı vermeye davet ediyoruz" diye konuştu.

59 iletişim fakültesinden sadece 12'inde seçmeli ders olarak "Toplumsal Cinsiyet ve Medya" dersinin okutulduğunu anımsatan Uslu, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik duyarlılık geliştirecek bir içeriğin, meslek mensubu olacak gençlere verilmemesinin, önemli bir eksiklik olduğunu kaydetti. Uslu, bu dersin zorunlu ders olarak okutulmasını istedi.

Uslu, medya okuryazarlığı dersinin olumlu bir adım olduğunu ancak içeriğinin yeniden gözden geçirilmesi, iletişim fakültesi öğrenci ve mezunları içinden seçilen öğretmenlerce bu dersin verilmesini önerdi.

-Özdenetim-

Türkiye'deki özdenetimin çok etkisiz olduğunu, basının kendisini denetlemesini sağlayan RTÜK benzeri bir kurumun, yazılı basında olmadığını belirten Uslu, AB ülkelerinde uygulamalardan yararlanarak, özdenetimin bütüncül şekilde ele alınmasını talep ettiklerini kaydetti. Uslu, tüm yazılı basın kuruluşlarının, kendilerinin seçeceği özdenetim meslek kuruluşuna üyeliğinin, zorunluluk olması gerektiğini belirtti.

Uslu, RTÜK'ün akıllı işaret uygulaması yararlı ancak toplumsal cinsiyet açısından eksik bulduklarını ifade ederek, RTÜK'ü, bu işaretlere cinsiyet eşitsizliği, ayrımcılık işaretlerini ekleyerek sürece katkı sağlamaya çağırdı.

Aile ve Sosyal Politakalar Bakanlığı bünyesinde medya izleme merkezi oluşturulması, ulusal ölçekli farkındalık kampanyası gerçekleştirilmesini öneren Uslu, "Toplumda saygınlığı yüksek kişilerin yer alacağı spot filmler, algının yönetilmesi açısından yararlı olacaktır. Türk Telekom tarafından gönderilen faturaların üzerine, diğer faturalara Alo 183 Şiddet Hattı, RTÜK'ün 187 Şikayet Hattı bilgisinin logo olarak basılması dahil, farkındalığı sağlama anlamına gelecektir" diye konuştu.

Uslu, yetişkin kadın ve kız çocukları için internet ve bilgisayar okuryazarlığını geliştirmek üzere, bu alandaki eşitsizliği giderecek kullanım pratiklerini destekleyecek dijital okuryazarlık kursları verilmelisini de önerdiklerini belirtti.

Muhabir: Meltem Yılmaz

Yayıncı: Kudret Topçu - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement