(Tekrar) Nabi Avcı - MEB'deki atamalar - - Son Dakika
Güncel

(Tekrar) Nabi Avcı - MEB'deki atamalar -

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, görev yerleri değiştirilen il milli eğitim müdürlerine ilişkin "Önceden planlanmış yer değiştirme niyetlerimiz vardı.

08.01.2014 16:03

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, görev yerleri değiştirilen il milli eğitim müdürlerine ilişkin "Önceden planlanmış yer değiştirme niyetlerimiz vardı. Onların bir kısımını uygulamaya koyduk, daha da koyacaklarımız var. Bunları son günlerin aktüalitesiyle nitelendirerek değerlendirmek doğru olmaz" dedi.

Avcı, MEB Şura Salonu'nda düzenlenen 3. Grup Eğitim Kampüsleri Ön Seçimli Mimari Proje Yarışması Ödül Töreni'nden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İl Milli Eğitim Müdürleri ve bakanlık müşavirlerinin görev değişikliğine ilişkin soru üzerine Avcı, şöyle konuştu:

"Milli Eğitim Bakanlığında yapılmış ve yapılacak atamalar, çok önceden planlanmış ve doğrusu muhattapları tarafından da beklenen atamalardı. Biz özellikle bu yıl biliyorsunuz SBS'yi kaldırdık. Bunun yerine yeni bir uygulama başlattık. Bu gerçekten çok kapsamlı bir organizasyon gerektiriyor. O nedenle aslında bu atamaların yazın yapılması gerekiyordu. Fakat il milli eğitim müdürlerimizin kendi bulundukları yerde bu sınav organizasyonunu rahatça gerçekleştirebilmeleri için özellikle geciktirdik. Kendileri de bu gecikmenin nedenini biliyorlar."

İl milli eğitim müdürlerinin bir kısmının vekaleten, bir kısmının da görevlendirmeyle çalıştığını, bunun da özlük hakları konusunda sıkıntı yarattığını aktaran Avcı, görevlendirmeyle ve vekaleten görev yapan il müdürlerinin, asaleten atanan müdürlerin özlük haklarına sahip olmadığını kaydetti.

Bu nedenle il milli eğitim müdürleriyle yaptıkları toplantılarda, düzenleme konusunu kendileriyle paylaştıklarını ifade eden Avcı, değişikliklerin onların da talepleri olduğunu söyledi.

Herkesin durumunu netleştirmek istediğini dile getiren Avcı, "İl milli eğitim müdürlerimiz ve bakanlık müşavirlerimiz ve çalışanlarımızla ilgili, grup başkanlıklarımızla ilgili önceden planlanmış yer değiştirme niyetlerimiz vardı. Onların bir kısımını uygulamaya koyduk, daha da koyacaklarımız var. Bunları son günlerin aktüalitesiyle nitelendirerek değerlendirmek doğru olmaz" diye konuştu.

Ne kadar değişiklik olacağına ilişkin soru üzerine Avcı, il milli eğitim müdürlerinin büyük bir bölümünün, vekaleten veya görevlendirmeyle çalıştıkları için onların da durumlarını peyderpey değerlendirip, asaleten atanması uygun olanları asaleten atayacaklarını, yer değiştirmesi gerekenlerin yerlerini değiştireceklerini veya yerlerine yeni görevlilerin getirileceğini söyledi.

Ankara'da şube müdürlüklerinde görev değişikliği olduğunun hatırlatılması üzerine Avcı, "O da yine görevlendirmedir. Bakın bizde görevlendirme illerde valilik onayıyla yapılır. Dolayısıyla Ankara İl Müdürlüğünde yapılan şube müdürlerine ilişkin görevlendirme iptali meselesi de aynı çercevededir" diye konuştu.

-"Takvim öngördüğümüz biçimde aksamadan sürüyor"

Bakan Avcı, dershanelere ilişkin takvimin netleşip netleşmediği ve bu ay içerisinde Meclis'e sevk edilip edilmeyeceğine ilişkin soruyu da "Onun için çalışıyoruz büyük ölçüde çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz" şeklinde yanıtladı.

Aralıkta dershanelerin fiziki ve beşeri altyapılarına ilişkin anketlerle ve görevliler aracılığıyla envanter çalışması yapıldığını hatırlatan Avcı, kaç dersiliğin bulunduğunu, müstakil bina mı olup olmadığı, öğretim kadrosunun durumu gibi bilgilerin derlendiğini belirtti.

İlgili sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve dershane temsilcileriyle son bulguların paylaşıldığını aktaran Avcı, "Onlardan da görüşlerini aldık, görüşler değerlendirildikten sonra taslak çalışmamızı nihayetlendirip Bakanlar Kuruluna sunacağız. Takvim daha önceden öngördüğümüz biçimde aksamadan sürüyor. Gün söyleyemem ama bir hafta, 10 gün içinde bunların hepsini derleyip, toplayıp netleştirmiş oluruz" diye konuştu.

Avcı, bazı dershane sahipleri ve işletmecilerinin fiziki altyapılarının, yurt olmaya da müsait olduğunu için dönüşülebilinecek kurum seçenekleri arasına yurtların da konulması yönünde talepleri olduğunu ifade etti.

Dershanelerle ilgili çalışmanın kamuoyla paylaşılıp paylaşılmayacağının sorulması üzerine Avcı, "Gayet tabii. İlgili kamuoyuyla paylaşacağız. Daha önce hatırlarsanız geçtiğimiz ay içerisinde 4 büyük dershane derneğinin şemsiye kuruluşlarıyla toplantı yapmıştık. Orada kendileriyle bunu paylaştık. Bu önerileri aldıktan sonra taslağımıza nihai biçimi vermeden önce onlarla tekrar görüşeceğimizi söylemiştik. Nihai istişaremizi de onlarla daha önce konuştuğumuz şekilde yapacağız. Onu da bir hafta 10 gün içerisinde yaparız" yanıtını verdi.

-"Seçenekleri, bütün bu dershane türlerine uyabilcek şekilde zenginleştirmeye gayret ettik"

Dershanelere sunulacak dönüşülebilecek kurum önerilerinin genişletilip genişletilmediğinin sorulması üzerine Avcı, başka önerilerin de bulunduğunu ifade etti.

Bakan Avcı, istihdam edilemeyen öğretmenlerin halk eğitimlerde istihdam edilip edilmeyeceğinin ve bu konuda ayrıntılarda değişiklik olup olmadığına ilişkin soru üzerine şunları kaydetti:

"Yok. Sivil toplum kuruluşlarından, sendikalardan, dershane işletmecilerinden gelen öneriler var. Bunların hepsini tasnif ediyoruz. Dershane sektörü hep aynı türden kuruluşlardan oluşmuyor. Kendi içlerinde ciddi farklılıklar gösteriyor. Bunların her birinin hangi tür dershanelere dönüşebileceği konusunda önerilenler de farklılaşıyor. Bazıları özel okula dönüşme imkanına, kabiliyetine, altyapısına sahip bazıları sadece bir anaokulu olabilecek ölçekte altyapıya sahip. Dolayısıyla biz bu seçenekleri bütün bu dershane türlerine uyabilcek şekilde zenginleştirmeye gayret ettik"

-"Yüzde 20"

Dershanelerin kaçının özel okula dönüşebileceğinin sorulması üzerine Avcı, daha önceki envanter çalışmasındaki ilk bulguların en fazla yüzde 20'nin yani 5'te birinin özel okula dönüşebilir nitelikte olduğunu gösterdiğini, son çalışmalarında da benzer sonuçlar elde ettiklerini belirtti.

Dönüşme kabiliyetine haiz olan herkesin illa özel okula da dönüşmeyi istemediğinin altını çizen Avcı, mevcut dershanelerin 5'te birinin, özel okula dönüşmeye uygun olduğunü düşündüklerini ifade etti.

Nihai kararın işletme sahiplerine ait olduğunu vurgulayan Avcı, özel olmak istemeyenlerin etüt eğitim merkezi, anaokulu, farklı bir kurs veya açık lise seçeneklerinden kararlarını vereceğini dile getirdi.

Özel okula dönüşmek için geçici bir süre özel okul açma kriterlerini esneteceklerine işaret eden Avcı, bu kriterle özel okula dönüşmek isteyenlerin sayısının artabileceğini kaydetti.

Dershanelerin dönüşemediği takdirde 2015'te de açık lise olarak faaliyet gösterip gösteremeyeceklerine ilişkin soruyu da Avcı, "Zaten 2015 Eylül'ünden itibaren dönüşmeye başlayacaklar. 2014-2015 eğitim öğretim yılında dönüşebilenlere farklı teşvikler uygulanacak" diye yanıtladı.

Bakan Avcı'nın tüm dershanelerden, Eylül 2015'ten itibaren kendilerine sunulan seçeneklere karar vermelerini ve dönüşmek için gerekli düzenlemeyi yapmalarını beklediklerini kaydetti.

Avcı, program öncesi de bir gazetecinin, dershanelerin envanter çalışmasının tamamlanıp tamamlanmadığına sorusuna, "Bir iki tane eksiğimiz kaldı. Seçenekleri olabildiğince çoğaltmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla sahada yapılan araştırmalarda hangi dershane fiziki altyapı olarak hangi kuruma dönüşebilirle ilgili hem kendi önerileri var hem de bizim tespitlerimiz var. Bunları paylaşıyoruz. Bir hafta içerisinde tamamlanmış olur" yanıtını verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel (Tekrar) Nabi Avcı - MEB'deki atamalar - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement