Tekrarı Yok Bunun! - Son Dakika
Güncel

Tekrarı Yok Bunun!

Tekrarı Yok Bunun!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Sinematek gösterimleri, Cuma akşamı "Sesin gölgesinde" film kuşağı ile devam ediyor.

11.04.2012 10:07

1927 yapımı "Şafak: İki kişinin şarkısı" ile başlayacak kuşakta Charlie Chaplin'in ünlü "Modern Zamanlar"ı da var.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 3 yıldan bu yana sürdürdüğü ve gelenekselleşen, "Yeniden Sinematek" etkinliklerine "Sesin gölgesinde" temasıyla devam ediyor. Ekim-Kasım ayında "Komedi Filmleri", Aralık ayında "Fantastik Filmler", Ocak ayında "Japon Sineması", Şubat ayında "Müzik ve Dansın Büyüsü" ile buluşan İzmirliler, Mart ayında "Şehir hikayeleri" temalı filmleri izleme şansı bulmuştu. 27 Mart Dünya Tiyatro Günleri nedeniyle iki hafta ara verilen gösterimler, her Cuma akşamı saat 20.00'de İzmir Sanat'ta başlayacak ve yine ücretsiz olacak.

İlk olarak 13 Nisan Cuma akşamı, 1927 yılı ABD yapımı "Şafak: İki kişinin şarkısı" isimli film gösterilecek. Hermann Sudermann'ın kitabından uyarlanan F.W.Murnau tarafından yönetilen filmde, George O'Brien, Janet Gaynor gibi isimlerin rol alıyor. Filmin müzikleri ise Willy Schmidt-Gentner, R.H. Bassett ve Carli Elinor'a ait. 1928 yılında en iyi görüntü Oscarı'nı kazanan, Janet Gaynor'a da "En iyi kadın oyuncu Oscarı"nı kazandıran film, yayımlandığı dönemde büyük ses getirmişti.

20 Nisan Cuma akşamı, Charlie Chaplin'in 1936 yapımı, dünyaca ünlü filmi "Modern zamanlar" İzmirlilerle buluşacak. Sesli sinema başlamasına rağmen, Chaplin bu filminde "Şarlo" karakterini konuşturmadan canlandırmanın çok daha etkili olacağını düşünerek filmi sessiz çekmiş, ancak filmde ses efektleri ve müzik de kullanmıştı. Film, modern topluma ve makine çağına getirdiği yerinde eleştirilerle halen güncelliğini koruyan klasik bir yapıt niteliğinde.

27 Nisan Cuma akşamı ise 1953 yılı Fransız yapımı "Bay Hulot'un tatili" isimli komedi filmi gösterilecek. Jacques Tati tarafından yönetilen filmde, Nathalie Pascaud ve Micheline Rolla gibi önemli isimler oynuyor. Yönetmen Tati'nin eğlenme hırsıyla dolu tatilcileri konu alan bu komik taşlamasında, köpekler, kayıklar ve havai fişekler içeren ve kusursuz bir koreografiye sahip güldürü sahneleri bulunuyor. Hulot serisinin ilk filmi olan eser, incelikli durum komedisinin başyapıtlarından olma özelliğini taşıyor. Sesli çekilen film, sessiz sinemanın anlatım tekniklerini kullanması yönünden ise sessiz sinemaya saygı niteliğinde.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Tekrarı Yok Bunun! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement