Düzce Terziler, Konfeksiyoncular Esnaf ve Sanaatkarları Odası (DTKESO) Başkanı Hikmet Keskin, kaliteye önem veren, sağlıklı ve uzun ömürlü giyim modellerinin artık olmadığını, kumaşların makineleşmenin etkisiyle özelliklerini kaybettiğini ve kanserojen madde içerir hale getirildiğini idda etti.
Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terziliğin kaybolmaya yüz tutan mesleklerin başında geldiğini, yeni nesilde çırak-kalfa yetişmemesinden dolayı ilginin azaldığını belirterek, bu durumun seri imalat ve makineleşmenin getirdiği bir gerçeklik olduğunu söyledi.
"Ucuzluk" adı altında tüm yıla yayılan, kaliteden çok, ucuz giyim ve model giyime dönüş olduğuna dikkati çeken Keskin, "Kaliteye önem veren, sağlıklı ve uzun ömürlü giyim modeli yok artık. Kumaşlar da makineleşmenin etkisiyle özelliklerini kaybetti ve kanserojen madde içerir hale getirildi" diye konuştu.
Seri üretimdeki artış nedeniyle eskiden olduğu gibi ısmarlamayla terzilik yapılmadığını kaydeden Keskin, zamana göre insanların giyim tarzlarının değiştiğini ve günü birlik harcamalara, ihtiyaçlara dönüştüğünü savundu.
Düzce'de temeli sağlam firmaların teşvikten yararlandığını dile getiren Keskin, şöyle devam etti:
"Fabrikada çalışan işçinin durumu ne kadar iyi olursa, esnafa yansıması da o derece iyi oluyor. Bu yönden bakarsak teşviğin faydaları var. Firma, üretime göre ayakta kalır ve personel çalıştırırsa teşviği alır, teşvikle beraber vergi indirimi, SGK indirmi gibi muafiyetleri de sağlamış olur. Firmalar bunlardan yararlandıkça işçi sayısını çoğaltacaktır."
Keskin, odalarının 400'e yakın üyesi ve 20'ye yakın giyim iş kolu çeşitliliği olduğunu, üyelerinin yüzde 40'lık bölümünü bayanların oluşturduğunu sözlerine ekledi. - Düzce
Son Dakika › Güncel › Terzilik, Teknolojiye Yenik Düştü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?