Trabzon - Sinevizyon Panosu Kaldırılıyor Trabzon Belediye Sarayı Ve Alışveriş Merkezi Binası Yanındaki Tarihi Surların Önüne Kurulmuştu - Son Dakika
Güncel

Trabzon - Sinevizyon Panosu Kaldırılıyor Trabzon Belediye Sarayı Ve Alışveriş Merkezi Binası Yanındaki Tarihi Surların Önüne Kurulmuştu

Trabzon - Sinevizyon Panosu Kaldırılıyor
Trabzon Belediye Sarayı Ve Alışveriş Merkezi Binası Yanındaki Tarihi Surların Önüne Kurulmuştu

Trabzon'un Atapark Semtinde Varlıbaş Holding Tarafında Yaptırılan Trabzon Belediye Sarayı ve Alışveriş Merkezi Binasının Yanındaki Tarihi Surlaın Önüne Kurulan Dev Sinevizyon Ekranı Trabzon Mimarlar Odası'nın Başvurusu Üzerine Kültür ve Taibat Varlıklarını Koruma Kurulu Kararıyla Kaldırılıyor.

30.09.2010 16:25

Trabzon'un Atapark semtinde Varlıbaş Holding tarafında yaptırılan Trabzon Belediye Sarayı ve Alışveriş Merkezi binasının yanındaki tarihi surlaın önüne kurulan dev sinevizyon ekranı Trabzon mimarlar Odası'nın başvurusu üzerine Kültür ve Taibat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla kaldırılıyor.

İnşaatına 2008 yılında başlanan ve önümüzdeki günlerde açılması planlanan toplam 70 bin metrekare alan üzerine kurulu Trabzon Belediye Sarayı ve Varlıbaş Atapark Alışveriş Merkezi'nin 30 metre uzağındaki tarihi Trabzon surlarının önüne bir süre önce yapımcı firma tarafından dev bir sinevizyon ekranı kuruldu. Atapark Alışveriş Merkezi ve Varlıbaş Holding'in Türkiye'nin çeşitli yerlerinde inşaatını devam ettirdiği tesislerin tanıtımının yapıldığı sinevizyon ekranının tarihi surlar ve Zağnos Burcu'nun önünü kapattığı iddiasıyla bir süre önce Mimarlar Odası, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne başvurarak ekranın kaldırılmasını istedi. 7 Eylül'de yapılan başvurunun ardından kurul 22 Eylül'de panonun kaldırılmasına karar verdi.

Kültür Müdürü: Kaldırılması yerinde bir karar

Trabzon Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Kansız, sinevizyon ekranının kaldırılma kararının yerinde bir düşünce olduğunu belirterek, "Tarihi bir dokunun önünde pek de hoş olmayan bir görüntü veren sinevizyonun bu alandan kaldırılması çok yerinde bir karar" dedi. Mimarlar Odası Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Alaettin Genç ise, "Tarihi Zağnos Burcu ile yapımı devam eden Atapark alışveriş merkezi arasına yerleştirilen yaklaşık 15 metrekarelik bir elektronik reklam panosu tarihi Trabzon Kalesi'nin kimliğine zarar vermektedir. Tescili yapıların bulunduğu bu alanda her türlü yapısal ve görsel faaliyetin izne tabi olması gerekmektedir. Görsel kirliliğe sebebiyet veren bu panonun kaldırılmasını talep etmek görevimizdi" diye konuştu. Kurulun kararı sonrasında ekranı kapatan Varlıbaş firmasının önümüzdeki günlerde de sinevizyonu başka bir alana taşıyacağı öğrenildi.

Bizans döneminde inşa edildi

1180'li yıllarda hüküm süren Bizans İmparatoru 2. Aleksios döneminde yapıldığı bilinen Trabzon surları ve Zağnos Burcu, kesme taştan dörtgen planlıdır ve uzun süre zindan olarak kullanılmıştır. 1990'lı yıllarda içkili restoran olarak da işletilen Zağnos Burcu, son 10 yıldır Trabzon Belediyesi'nin gözetiminde İsmail Hakkı Berkmen Tarih Kütüphanesi olarak düzenlenmişti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Trabzon - Sinevizyon Panosu Kaldırılıyor Trabzon Belediye Sarayı Ve Alışveriş Merkezi Binası Yanındaki Tarihi Surların Önüne Kurulmuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement