Tulum ve Kemençe Kardeşlik İçin Çalacak - Son Dakika
Güncel

Tulum ve Kemençe Kardeşlik İçin Çalacak

Tulum ve Kemençe Kardeşlik İçin Çalacak

Trabzon'a, Macaristan, Slovakya ve Romanya'dan gelen 30 genç, "Kültürler arası ortak dil, müzik" projesi kapsamında tulum ve kemençe çalmayı, başta horon olmak üzere Karadeniz'e özgü halk danslarını oynamayı öğreniyor. Gençler, halk danslarını ülkelerinde sergileyerek dostluk ve kardeşliğin gelişmesine katkı sağlayacak KTÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Varlı: "Bu proje müzik ve dans üzerinden bir kaynaşma projesidir" "Yeryüzünde toplumları kaynaştıran en sihirli güçlerden birisi müzik, bir diğeri de dans sayılabilir"

25.06.2013 11:35

Meltem Yılmaz - Trabzon'a, Macaristan, Slovakya ve Romanya'dan gelen 30 genç,  "Kültürler arası ortak dil, müzik" projesi kapsamında tulum ve kemençe çalmayı, başta horon olmak üzere Karadeniz'e özgü halk danslarını oynamayı öğreniyor. Gençler, halk danslarını ülkelerinde sergileyerek dostluk ve kardeşliğin gelişmesine katkı sağlayacak.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ersen Varlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul Macar Kültür ve Dostluk Derneği tarafından tasarlanan, Avrupa Birliği Bakanlığı Türk Ulusal Ajansı'nın başlattığı proje ile kültürler arası kaynaşmanın hedeflendiğini söyledi.

Projenin geçen hafta başladığını gençlerle müzik ve halk dansları konusunda çalışmalar yaptıklarını ifade eden Varlı, şöyle devam etti:

"Konuklarımıza başta horon olmak üzere Türk dans öğeleriyle ilgili eğitim veriyoruz. Yöremize ait enstürümanları çalmayı deniyorlar. Ayrıca derslerde ritim kalıpları ve makamsal özelliklerle de ilgili teorik bilgiler veriyoruz. Genel itibariyle burada herkes müzikle ilgili temel bilgileri biliyor ancak Türkiye'de ki farklılıklar üzerine derslerimiz ve uygulamalarımız oluyor. Aynı şekilde bizler de onların kültürleriyle ilgili bilgiler alıyoruz ve bu şekilde bir paylaşım gerçekleştiriyoruz. Proje on gün sürecek, gençler, ülkelerine döndüklerinde enstrümanlarımız eşliğinde öğrendikleri halk danslarını orada sergileyerek dostluk ve kardeşliğin gelişmesine katkı sağlayacak."

Projenin müzik ve dans üzerine bir kaynaşma projesi olduğunu vurgulayan Varlı, şöyle devam etti:

"Projemizin başlığı 'Kültürler Arası Ortak Dil Müzik'. Projemize her dilde bu ismi koyduk. Dil konusunda yaşanabilen sıkıntıları insanlığın ortak dili olan müzik sayesinde ortadan kaldırabiliyoruz. Çünkü yeryüzünde toplumları kaynaştıran en sihirli güçlerden birisi müzik, ikincisi ise dans sayılabilir. Gittiğimiz her yerde insanların aramızda söylediğimiz şarkılara, tulum ve kemençe çalmamıza ilgi gösterdiğini ya da Macar çalgıları çalındığında etrafımızda inanılmaz bir ilgi oluştuğunu görüyoruz. Bu bize müziğin evrensel gücünü gösteriyor ve biz de bu güçten yararlanarak bu dostluk, kardeşlik ilişkisini pekiştirmek istiyoruz."

-"Ortak dilimiz müzik"

Macar öğrencilerden Dalma Erzsebet Kalman, kampın iyi geçtiğini dile getirerek, "İngilizce konusunda sorunlarımız var. Başta kaynaşmakta zorluk yaşadık ama ben bir enstürüman çalarsam bütün dünya açık, herkes bunu anlayabilir" dedi.

KTÜ Devlet Konservatuvarı 3. sınıf öğrencisi Cem Yazıcı da müziğin ortak dil olduğunu vurgulayarak, "Öncelikle Karadeniz'in bir kültürel değeri olan horonu Avrupa'dan gelen arkadaşlarımıza aktardığımız için çok mutluyuz. Aynı şekilde onların kültürlerini, enstürümanlarını öğrenmek de çok güzel. Her ne kadar başta İngilizce anlaşmakta zorluk çeksek de ortak dilimiz müzik sayesinde kaynaştık. Amacımız çeşitli ülkelerden gelen arkadaşlarımızla ortak dilimiz müziği kullanarak bir şeyler paylaşmak ve kardeşliğe katkı sağlamak" diye konuştu. - Trabzon

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tulum ve Kemençe Kardeşlik İçin Çalacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement