Tunus Projesi Hareketi, ulusal uzlaşı hükümetinin temelini oluşturan Kartaca Anlaşması'ndan çekildiğini açıklayarak, "bağımsızlardan oluşan milli birlik hükümeti kurulması" çağrısı yaptı.
Mecliste 21 milletvekiliyle temsil edilen muhalefet partisi Tunus Projesi Hareketi lideri Muhsin Merzuk, başkentte düzenlediği basın toplantısında, "Kartaca Anlaşması, içeriğinde mutabakata varılan ilkeleri sağlaması artık mümkün değildir ve yolun sonuna gelmiştir. Hükümetteki başbakan ve bağımsız bakanların istikrarı korumak için tüm çabalarına rağmen, (ulusal uzlaşı hükümetinin en büyük iki partisi) Nida Tunus ve Nahda Hareketi ittifakı ülkenin sorunlarına çözüm sunamıyor." dedi.
Mevcut ulusal uzlaşı hükümetini desteklemediklerini ve bağımsızlardan oluşan yeni bir milli birlik hükümeti kurulması çağrısında bulunduklarını dile getiren Merzuk, bir sonraki Kartaca Anlaşması toplantısına katılmayacaklarını vurguladı.
Merzuk, daha önce birçok partinin "isteklerini sunma imkanı bulamadığı" için anlaşmadan çekildiğine işaret etti.
Muhsin Merzuk genel sekreterliği görevinde Nida Tunus Partisi'nin 2014 parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçim kampanyalarını yürütmüştü. Partide yaşanan iç çekişmelerin ardından Mart 2016'da aralarında Merzuk'un da olduğu 25 milletvekili Nida Tunus Partisi'nden istifa etmiş, ardından Tunus Projesi Hareketi'ni kurmuştu.
Tunus Parlamentosu'nda 10 vekille temsil edilen Afak Tunus Partisi, geçen ay benzer şekilde vergilerin yükseltilmesiyle zam furyasına yol açan 2018 yılı bütçe kanununu gerekçe göstererek Kartaca Anlaşması'ndan çekildiğini açıklamıştı.
Tunus'ta devletin "kemer sıkma" tedbirlerini artırmak için geçen yıl aralık ayında kabul ettiği bütçe, yılın ilk ayında art arda zamlara neden olmuş, bu zamları protesto etmek için 8 Aralık'ta gösteriler başlamıştı. Bir kişinin hayatını kaybetmesiyle artan gösteriler Tunus geneline yayılmış, şiddet ve yağmalama olayları yaşanmıştı.
Savunma Bakanlığı, devlet binalarını korumak için 2 bine yakın asker görevlendirmişti. Olaylarda 800'ün üzerinde kişi şiddet, yağma, devlet malı ve özel mülke zarar verme gibi gerekçelerle gözaltına alınmıştı.
- Kartaca Anlaşması
Tunus'ta 2014 yılında seçimlerin ardından göreve gelen hükümet, Nida Tunus Partisi'ndeki istifalar nedeniyle güven oyu alamayarak düşmüştü.
Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'nin çağrısıyla 2016 yılında Kartaca Sarayı'nda 8 farklı siyasi parti ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla Kartaca Anlaşması imzalandı. Anlaşmanın sonunda, Yusuf Şahid başbakanlığında çok katılımlı ulusal uzlaşı hükümeti kurulması kararlaştırıldı.
Başbakan Yusuf Şahid, liderliğindeki Kartaca Anlaşması'nı kuruluş metni olarak kabul eden ulusal uzlaşı hükümeti, eylül ayında yaptığı kabine revizyonu ile görevine devam ediyor.
Son Dakika › Güncel › Tunus Projesi Hareketi, Kartaca Anlaşması'ndan Çekildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?