Yusuf Şahid'in başkanlığında kurulan Ulusal Birlik Hükümeti için güven oylamasının 26 Ağustos Cuma günü yapılacağı bildirildi.
Tunus Parlamento Başkanı Muhammed Nasır bugün düzenlediği basın toplantısında yeni kurulacak hükümetin güven oylamasının 26 Ağustos'ta yapılacağını belirtti.
Parlamentonun yaz tatilinde olduğuna dikkati çeken Nasır, güven oylamasının istisnai bir oturumla yapılacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi tarafından Ulusal Birlik Hükümeti'ni kurmakla görevlendirilen Şahid, 20 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı'na yeni kabineyi sunmuştu.. Yeni kabine 6'sı kadın, 5'i 35 yaş altı toplam 26 bakan ve devlet bakanlığı statüsünde 14 müsteşardan oluşuyor.
Ayrıca bir önceki hükümetten içişleri, dışişleri, savunma ve eğitim bakanlarının göreve devam edeceği belirtildi.
-7 partili koalisyon
Ulusal Birlik Hükümetinin, 7 siyasi partinin katıldığı bir koalisyon olarak bugüne dek en geniş koalisyon olduğu gözleniyor. Koalisyon, Nida Tunus Partisi, Nahda Hareketi Partisi, Afak Tunus Partisi, Cumhuriyet Partisi, Girişim Partisi, Halk Partisi, Sosyal Demokratik Süreç Partisi'nden oluşuyor.
Hükümete katılan siyasi partilerin dışında Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT), Tunus Sanayi Ticaret ve El Sanatları Konfederasyonu (UTİCA) ve Tarım Sendikaları gibi ülkede ağırlığı olan büyük STK'ların da görüşmelerde olduğu biliniyor. Bu bağlamda UGTT'de bir zamanlar lider kadrosunda yer alan Muhammed Trabulsi'nin Sosyal İşler Bakanı olarak atanması hükümeti oluşturan yelpazenin ne derece geniş olduğunu ortaya koyuyor.
Bir önceki hükümetten içişleri, dışişleri, savunma ve eğitim bakanlıklarının eski sahiplerinde kaldığı açıklandı. Parlamento'da 67 milletvekiliyle ikinci sırada olan Nida Tunus Turizm, Dışişleri, Ulaştırma ve Eğitim olmak üzere 4 bakanlığı alırken, Nahda Hareketi Partisi son Parlamento aritmetiğine göre 69 milletvekiliyle birinci parti olmasına rağmen Sanayi ve Ticaret, İş İstihdamı ve Meslek Edindirme ve İletişim Teknolojileri bakanlıkları olmak üzere 3 bakanlıkla yetindi.
Sosyal Demokrat Süreç Partisi'nin parlamentoda hiç milletvekili olmamasına rağmen Parti Genel Sekreteri Semir Bittayib'in Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı'na getirilmesi dikkati çekti. Tek kişilik parti olarak bilinen Süreç Partisi'nin tek bilinen ismi Bittayib'e böyle bir görev verilmesi hükümetin ülkedeki çok çeşitli taraflara açılmasının yanında güçlü kişiliklerin de itirazlarını durdurmaya yönelik bir hamle olarak değerlendirildi.
Ulusal Birlik Hükümeti'nden çözüm bekleyen konular
Cumhurbaşkanlığı tarafından yürütülen yeni hükümet kurma çalışmaları sonucunda 14 Temmuz'da 9 siyasi parti ve 3 STK'dan oluşan katılımcı gruplar tarafından Kartaca Belgesi adı verilen bir belge imzalanmıştı.
Kartaca Belgesinde kurulacak Ulusal Birlik Hükümeti için belirlenen öncelikler şu şekilde sıralanmıştı:
"Terörle savaşı kazanmak, kalkınma ve istihdamda koordinasyon, yolsuzlukla mücadele, mali dengeleri kontrol ve sosyal politikaların uygulanması, yerel idareler ve son olarak hükümet çalışmalarının desteklenmesi."
Hükümeti bekleyen en büyük sorunların başında 2016 yılı ikinci çeyreğinde işsizlik seviyesinin yüzde 2 artışla yüzde 15,6 seviyesine ulaşması geliyor. Son verilere göre ülkede işsiz sayısının 630 bine yükselmesiyle yeni hükümetin bu işsizler ordusuna nasıl istihdam sağlayacağı merakla bekleniyor.
Ekonomi ve mali dengeler konusunda basına açıklama yapan eski Maliye Bakanı Hüseyin Dimasi, 2016 yılı bütçesinin dışarıdan alınan yaklaşık 3 milyar dolarlık borçla yürütüldüğünü buna göre 2017 yılında ülkenin çıkışı olmayan bir tünele girmesinin muhtemel olduğunu söyledi.
Tunus'ta Cumhurbaşkanı Sibsi'nin 2 Haziran'da yaptığı ulusal birlik hükümeti kurulması çağrısıyla başlayan, 2 ay süren istişarelerden sonra 30 Temmuz'da yönetimdeki Habib es-Sıyd hükümetinden güvenoyunun çekilmesiyle yeni bir hükümetin kurulması için ikinci merhaleye geçildi. Ardından 3 Ağustos'ta Sibsi, ulusal birlik hükümetini kurma görevini Yusuf Şahid'e verdi. Yaklaşık iki hafta devam eden görüşmelerin ardından Şahid kabinesini 20 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Sibsi'ye sundu.
Başta güvenlik, ekonomik kriz ve sosyal dengeyi sağlamak olmak üzere ülkede ciddi sorunlarla karşı karşıya olan Yusuf Şahid hükümeti, parlamentoda 26 Ağustos'taki istisnai oturumda hükümet programını sunarak milletvekillerinden güven oyu isteyecek.
217 milletvekilinden oluşan Tunus Parlamentosu'nda yeni kabinenin güven oyu alabilmesi için 109 üyenin oyuna ihtiyacı bulunuyor.
Son Dakika › Güncel › Tunus'ta Ulusal Birlik Hükümeti'ne Doğru - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?