Turizm 'Bürokrasi' Yüzünden Gelişmiyor - Son Dakika
Güncel

Turizm 'Bürokrasi' Yüzünden Gelişmiyor

Turizm \'Bürokrasi\' Yüzünden Gelişmiyor

Doğubayazıt'ın tarihi İshak Paşa Sarayı'nda 'Ağrı Turizm Çalıştayı' düzenlendi.

16.05.2013 15:32  Güncelleme: 08:15

Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'ndeki tarihi İshak Paşa Sarayı'nda düzenlenen 'Ağrı Turizm Çalıştayı'na katılanlar, özellikle Ağrı Dağı tırmanışları ile dağ turizminin, 'bürokratik engeller' nedeniyle gelişemediğine dikkat çekti.

Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars'ta faaliyet yürüten Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ile Ağrı Valiliği'nin ortaklaşa düzenlediği İshakpaşa Sarayındaki 1. Ağrı Turizm Çalıştayı'nın açılışında konuşan Vali Mehmet Tekinarslan, amaçlarını açıkladı. Ağrı Dağı, İshakpaşa Sarayı, Nuh'un Gemisi'nin izi, Ahmed-i Hani türbesi, Diyadin Kaplıcaları gibi turistik değerlere sahip olduklarını anımsatan Vali Tekinarslan, "Bizim yapmamız gereken mevcut değerlerimize sahip çıkmak ve bunları doğru bir şekilde değerlendirmektir. Amacımız bir yol haritasının ortaya çıkmasıdır" dedi.

Konuşmaların ardından akademisyenler, dağcılar, daire amirleri ve alan kılavuzlarından oluşan üç çalıştay grubu, başta Ağrı Dağı olmak üzere Ağrı'daki turizmin sorunlarını ve çözümlerini masaya yatırdı. Çalıştayın sonunda grupların tespit ettiği sorunlar ve önerdikleri yol haritası rapor haline getirildi. Çalıştaya katılan gruplar özellikle Ağrı Dağı tırmanışları ile dağ turizminin 'bürokratik engeller' nedeniyle gelişemediğine dikkat çekti. Çalıştayın sonunda Ağrı Dağı'na yönelik master planın hazırlanması kararlaştırılırken, turizmin önündeki engeller şöyle sıralandı:

"Ağrı Dağı'nın 3 bin 200 ve 4 bin 200 metre yükseklikteki kamplarına dağ evleri ile tuvalet yaptırılmaması. Ağrı Dağı'nın koordinat levhalarının olmaması. Çevre ve turizm bilinç eksikliği. Kültür ve tabiat varlıkları envanterinin yapılmamış olması. Bilimsel çalışmalar ile reklam ve tanıtım yetersizliği. Turizm danışma merkezlerinin yetersiz olması. Farklı aktörler arasında yetersiz olan işbirliği. Konaklama olanaklarının azlığı. Milli Park Müdürlüğü'nün Ağrı'da konuşlanması."

İshakpaşa Sarayında 11 Mayıs günü başlayan çalıştaya Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan, SERKA Yönetim Kurulu Başkanı olan Iğdır Valisi Ahmet Pek, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Ağrı AK Parti Milletvekilleri Fatma Salman Kotan, Mehmet Kerim Yıldız, Ekrem Çelebi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Nurettin Taş, Doğubayazıt Kaymakamı Nurettin Dayan, Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, DAP İdaresi Bölge Başkanı Adnan Demir, SERKA Genel Sekreter Vekili Mehmet Özdoğan, vali yardımcıları, kaymakam, akademisyen, turizmciler ile dağ rehberleri katıldı.

DHA(KS/SS) - Ağrı

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Turizm 'Bürokrasi' Yüzünden Gelişmiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement