Türk Deniz Görev Grubu Döndü - Son Dakika
Güncel

Türk Deniz Görev Grubu Döndü

Türk Deniz Görev Grubu Döndü

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Türk Deniz Görev Grubu (TDGG), Adriyatik ve Akdeniz'deki görevini tamamlayıp yurda döndü.

06.07.2010 15:07

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Türk Deniz Görev Grubu (TDGG), Adriyatik ve Akdeniz'deki görevini tamamlayıp yurda döndü. TDGG, 10 Mayıs'ta çıktığı Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nda törenle karşılandı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın 'tam bağımsız açık deniz filosu' sahibi olma yolundaki ilk adımını teşkil eden TDGG filosundaki 5 gemi yurda döndü. 'TCG Kemalreis' (Sancak Gemisi), 'TCG Gaziantep', 'TCG Turgutreis' ve 'TCG Giresun' fırkateynleri ile gemilerin herhangi bir sahil tesisine bağımlı olmaksızın denizde lojistik ihtiyacını karşılamasını sağlayan 'TCG Akar'dan oluşan TDGG filosu, bugün Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'ndan giriş yaptı.

Düzenlenen törene Aksaz Deniz Üs Komutanı Tüm Amiral Yalçın Kavukcuoğlu ve üst rütbeli subayların yanı sıra TDGG'de görev yapan askeri personelin aileleri katıldı. Limana önce Sancak gemisi Kemal Reis, ardından Gaziantep Fırkateyni yanaştı. İki gemide görev yapan rütbeli ve rütbesiz askerler koşarak tören alanına geldi. TDGG Komutanı Tuğamiral İsmail Taylan, Aksaz Deniz Üs Komutanı Tüm Amiral Yalçın Kavukcuoğlu'na görevin başarıyla tamamlandığı raporunu verdi. Askerler alkışlarla tekrar gemilerine koşar adımlarla geri döndükten sonra aileler gemilere alındı. Ailelerin hasret gidermesi duygusal anlara sahne oldu.

Kemal Reis Fırkateyni'nde görev yapan Kurmay Binbaşı Süleyman Çelik çocukları Gizem Betül ve Emre Doğan'ı bağrına bastı. Eşi Nuray Çelik, "Son derece gururluyum" dedi. Süleyman Çelik ise "Görevi başarıyla yerine getirdik. Ülkemizi yurt dışında gururla temsil ettik. Türk bayrağını şerefle dalgalandırarak Akdeniz'de 2 ay boyunca liman ziyaretlerinde bulunduk. Bu görevde olmaktan gurur duydum, her an yeni bir göreve hazırım" diye konuştu. 5 yaşındaki Selim Emre Bilici de elindeki Türk bayrağı ile Kemal Reis Fırkateyni önünde poz verirken, "Ben de babam gibi asker olacak bu gemiye bineceğim" dedi.

Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'ndaki törene katılamayan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, gönderdiği mesajında şu ifadelere yer verdi: "İki ay süren anlamlı ve bir o kadar da meşakkatli görevinizi başarıyla tamamlayarak limana yanaştığınız bu gün ülkemize hoş geldiniz diyor hepinizi gönülden kutluyorum. Görevinizi layıkıyla yerine getirdiğiniz için memnuniyetimi belirtmek isterim. Görevinizde göstermiş olduğunuz başarı gelecek aktivasyonlar için de ilham ve heyecan kaynağı olmuştur. Bilindiği üzere son çeyrek asırda uluslar arası ortamda cereyan eden olaylar küresel güvenlik anlayışına risk ve tehdit algılamalarına tesir etmiş söz konusu gelişmeler deniz alanlarına da yansımıştır. Bu çerçevede ilgi alanımıza giren denizlerde sancak varlık gösterilmesi ve çevre denizlerimizin dışında da durumsal farkındalık sağlanması önemli bir hareket ihtiyacı haline gelmiştir. Limanlarda yakın ilgi gördük, bugüne kadardı barış ve istikrardaki görevine ulaştığı her noktada ülkemizi başarıyla temsil etmiştir. Görev yapan herkese tekrar teşekkür ediyorum."

Mayıs tarihinde Akdeniz'e açılan TDGG filosu ilk ziyaretini 24 Mayıs tarihinde Tunus ve Cezayir limanlarına gerçekleştirdi. 28 Mayıs'da İspanya'nın Cartagena limanına, 7 Haziran'da İtalya'nın Taranto Limanına, 11 Haziran'da Karadağ'ın Bar limanına, 16 Haziran'da Hırvatistan'ın Split, Bosna Hersek'in Neum limanları, 18 Haziran'da Arnavutluk'un Durres ve Vlore limanlarına, 28 Haziran tarihinde ise İskenderiye ve Mısır liman ziyaretlerinde bulunduktan sonra yurda döndü.

MARMARİS-Muğla-DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türk Deniz Görev Grubu Döndü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement