Başbakan Binali Yıldırım, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadelenin, hem yurt içinde hem de yurt dışında hiç kesintiye uğramaksızın devam ettiğini belirterek, "Bu bağlamda yurt içinde bu örgütle iltisaklı bütün kurumlar, okullar ve her türlü STK'lar kapatıldı. Yurt dışında da özellikle Afrika'daki dost ve kardeş ülkelerden Türkiye'nin bu terör örgütü ile mücadelesine verdiğiniz destekten dolayı teşekkür ediyorum. Ama henüz iş bitmemiştir. Şunu açıklıkla ifade etmek isterim ki bu örgüt sadece Türkiye'ye zarar vermedi, günün birinde imkan ve şartlar oluştuğunda sizin ülkenize de zarar vereceğinden zerre kadar şüphemiz yoktur. Bu bakımdan bu örgütle bağlantılı yapıların dikkatle izlenmesi, bunların teröre sağladığı finansal kaynağın önlenmesi çok ama çok önemlidir." dedi.
Yıldırım, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Türkiye-Afrika Ülkeleri Eğitim Bakanları Konferansı'ndaki konuşmasında, son 3 yılda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından açılan veya elden geçirilen, tamir edilen, eğitim ekipmanları karşılanan okul sayısının 200'ün üzerinde olduğunu, 9 okulun tamamen yeniden yapıldığını, 49 okulun da tadil edilerek yenilendiğini söyledi.
Yunus Emre Enstitüsü ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın çalışmalarının da hızlı bir şekilde devam ettiğini dile getiren Yıldırım, burslu öğrenci sayısının da arttığını kaydetti.
Kurumların çalışmalarını daha rahat sürdürebilmesi için o ülkelerden destek beklediklerini ifade eden Yıldırım, Afrika'da 8 ülkede 10 Yunus Emre Enstitüsü'nün olduğunu, Türkoloji Projesi ve İşbirliği Protokolleri kapsamında 8 ülkede 13 üniversiteyle protokol yapıldığını, toplamda da 10 ülkede 23 irtibat noktasının bulunduğunu anlattı.
Yıldırım, katılımcı ülkelerin desteğiyle bu konferanstan sonra Yunus Emre Enstitüsü'nün Afrika'da örnek teşkil edecek yeni işlere ve faaliyetlere imza atacağını kaydetti.
Yurt dışında eğitim alanında yapılacak faaliyetere rehberlik etmesi amacıyla Türkiye Maarif Vakfı'nın kurulduğunu anımsatan Yıldırım, bu vakfın yurt dışında açılması planlanan okullarla ilgili koordinasyonu yürüttüğünü söyledi.
"FETÖ ile mücadele devam ediyor"
Yıldırım, vakfın bu koordinasyonun yanında çok önemli bir görevi daha olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Hepinizin şahit olduğu veya geçmişte bildiği gibi ülkemiz 15 Temmuz 2016'da, bundan bir yıl önce, bir alçak darbe girişimine maruz kaldı. O gece vatandaşlarımızın hakkına, hukuna, milli iradeye, demokrasiye karşı yapılan bu saldırıya, milletimiz sahip çıktı ve vatana ihanet eden bu terör örgütü mensuplarına gereken cevabı verdi. 250 şehit verdik, 2 bin 193 yaralımız oldu, gazimiz oldu. Bu ihanetin sorumluları olan FETÖ ile mücadele, hem yurt içinde hem de yurt dışında hiç kesintiye uğramaksızın devam ediyor. Bu bağlamda yurt içinde bu örgütle iltisaklı bütün kurumlar, okullar ve her türlü STK'lar kapatıldı. Yurt dışında da özellikle Afrika'daki dost ve kardeş ülkelerden Türkiye'nin bu terör örgütü ile mücadelesine verdiğiniz destekten dolayı teşekkür ediyorum. Ama henüz iş bitmemiştir. Şunu açıklıkla ifade etmek isterim ki bu örgüt sadece Türkiye'ye zarar vermedi, günün birinde imkan ve şartlar oluştuğunda sizin ülkenize de zarar vereceğinden zerre kadar şüphemiz yoktur. Bu bakımdan bu örgütle bağlantılı yapıların dikkatle izlenmesi, bunların teröre sağladığı finansal kaynağın önlenmesi çok ama çok önemlidir."
"Afrika ülkeleriye dış politika da birçok konuda birlikte hareket ediliyor"
Başbakan Yıldırım, Türkiye Maarif Vakfı'nın 15 Temmuz'un hemen ardından Afrika kıtası başta olmak üzere yurt dışındaki ülkelerde bu örgütün açtığı okulları devralma konusunda harekete geçtiğini belirterek, "Bazı Afrika ülkelerinde bu devir işlemi tamamlanmış, öğrencilerin ve velilerin mağdur olmaması için yeni okullar süratle açılmıştır. Vakfın yurt dışında örgün ve yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek amacıyla 30'u Afrika kıtasında olmak üzere toplam 60 ülkeyle resmi temaslar gerçekleşmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda 30 ülkeye görevli atanmış ve çalışmalar başlamıştır. İlk yılda Afrika'da 5 ülkede Somali, Gine, Nijer, Sudan ve Kongo Cumhuriyeti'nde FETÖ bağlantılı toplam 32 okul devralınmış ve bu ülkelerde Türkiye Maarif Vakfı standartlarında eğitim ve öğretim faaliyetleri başlamıştır." diye konuştu.
Bu ay içerisinde Mali ve Moritanya'da da eğitim ve öğretim faaliyetyerinin başladığını dile getiren Yıldırım, Burkina Faso, Çad ve Senegal'de de protokol yapıldığını, ay sonuna kadar faaliyetin başlayacağını anlattı.
Yıldırım, yürütülen görüşmeler sonucunda 100'ü Afrika'da olmak üzere dünyanın değişik ülkelerinde FETÖ ile iltisaklı yaklaşık 200 okulun faaliyetlerine sınırlama getirildiğini, ya kapatıldığını ya bu vakfa devredildiğini ya da devletin kontrolüne geçtiğini kaydetti.
Başbakan Yıldırım, Afrika ülkeleriye dış politika da birçok konuda birlikte hareket edildiğini, bunun aradaki bağları daha da güçlendireceğine inandıklarını ifade ederek, bu bağın kalıcı hale getireceğine inandıkları bir hususu da paylaşmak istediğini söyledi.
UNESCO ideallerine güçlü bir şekilde inanan Türkiye'nin, örgütün onayladığı önemli rolün daha da güçlenmesini amaçladığını belirterek, "2017-2021 dönemi Yürütme Kurulu adaylığına Türkiye talip olmuştur. UNESCO'da Afrika adına da faaliyetler sürdürmek için 8 Kasım 2017 yapılacak seçimlere Yürütme Kurulu adaylığımıza siz değerli ülkelerden destek talep ediyoruz." dedi.
"Türk halkı Somali halkıyla dayanışma içerisinde"
Başbakan Yıldırım, dost ve kardeş ülke Somali'de 14 Ekim'de çok alçakça bir terör saldırısı olduğunu, bu menfur saldırıda ne yazık ki yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Saldırı haberinin hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Somali ile temasa geçildiğini dile getiren Yıldırım, "Sağlık Bakanımız Somali'ye intikal etmiştir. Yaralıların terdavisi için gerekli tıbbi cihaz, doktor, her türlü sağlık yardımı intikal ettirilmiştir. Ayrıca ağır durumda olan yaralılardan 35 kadarı da Türkiye'ye zamanlı bir şekilde getirilmiştir. Türk halkının Somali halkıyla dayanışma içerisinde olduğunu burada birkez daha ifade etmek isterim." diye konuştu.
Yıldırım, geçen yıllarda Somali'de yaşanan ızdıraplı dönemde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Somali'ye giderek, bütün dünyaya Somali'nin dikkatini çektiğini belirterek, Türkiye'nin Somali'de hem terörün sonlandırılması, hem güvenlik altyapısının güçlendirilmesi, hem de diğer ihtiyaçların karşılanması için önemli sayılabilecek yatırımları ve hizmetleri gerçekleştirdiğini anlattı.
Başbakan Yıldırım, bundan sonra da aynı duyarlılık içerisinde nerede bir mazlum, nerede bir ihtiyaç sahibi varsa Türkiye'nin orada var olmaya devam edeceğini kaydetti.
Konferansın neticelerinin gelecek günlerde daha iyi görüleceğini belirten Yıldırım, katılan ülkelerin Türkiye'nin her zaman ikinci evleri olduğunu hatırlamalarını istedi.
Katılımcıların, ülkelerinin Başbakanlarına selamlarını ileten Yıldırım, Türk halkının dostluk ve kardeşlik duygularını halklarına, milletlerine özellikle duyurmalarını talep etti.
Başbakan Yıldırım, konuşmasının ardından katılımcılarla aile fotoğrafı çektirdi.
(Bitti)
Son Dakika › Güncel › Türkiye-Afrika Ülkeleri Eğitim Bakanları Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?