Türkiye'de Kan Bağışı Oranı 10 Binde 15 - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de Kan Bağışı Oranı 10 Binde 15

Türkiye\'de Kan Bağışı Oranı 10 Binde 15

Amasya İl Sağlık Müdürü Dr.

08.05.2012 13:05

Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Ömer Deniz, Türkiye'de ortalama 10 bin kişiden sadece 15'inin düzenli şekilde kan bağışında bulunduğunu söyledi.

6-13 Mayıs Kan Haftası nedeniyle açıklamada bulunan İl Sağlık Müdürü Deniz, "Avrupa ülkelerinde kan bağışının nüfusa olan oranının ortalama yüzde 5 olduğu düşünüldüğünde, ülkemizde bu oranın sadece yüzde 1.5 civarlarında olması bu konuda hasta ve hasta yakınlarının ne derece sıkıntı yaşadığını gösteren önemli bir istatistiki veri olarak göze çarpmaktadır" dedi.

Kan bulma veya arama sıkıntısının nedeninin kanın laboratuvar ortamında elde edilememesi ve kaynağının sadece insan vücudu olduğunu vurgulayan Deniz, "Bu özelliği nedeniyle sık sık radyo ve televizyonlarda çok acil kan aranıyor anonsları duymakta ve hastanelere koşarak kan bağışı yapmaktayız. Ancak, özellikle bir deprem ülkesi olan memleketimizde kan ihtiyacının acil değil sürekli bir ihtiyaç olduğunu unutmamalıyız. Ayrıca Akdeniz anemisi, lösemi gibi hastalıkların da ülkemizde çok görüldüğünü ve bu hastalarında düzenli kana ihtiyaçları olduğunu hatırlayarak, düzenli yapılan kan bağışının, stoklarımızın devamlılığı ve hastalarımızın sağlığı açısından önemli olduğunu bilmeliyiz" diye konuştu.

Vücutta ortalama 5-6 litre kan bulunduğunu ve bağış sırasında bunun sadece 450 mililitresinin alındığını anımsatan Deniz, "Üstelik vücudumuz bu miktarı 72 saat içersinde yerine koymaktadır. Hasta ve hasta yakınlarının kan arama konusunda yaşadığı sıkıntının hepimizin başına gelebileceği unutulmamalıdır. Türk Kızılayı, bağışlanan kan ve kan ürünleri için bir emanetçi olup, bunları ihtiyacı olan kişilere tüm toplumumuz adına ücretsiz ulaştırmaktadır" şeklinde konuştu. - AMASYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkiye'de Kan Bağışı Oranı 10 Binde 15 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement