Türkiye'de Keşfedilen Kanyonun Şelaleleri Dünya Çapında En İyi Kaliteye Sahip - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de Keşfedilen Kanyonun Şelaleleri Dünya Çapında En İyi Kaliteye Sahip

Türkiye\'de Keşfedilen Kanyonun Şelaleleri Dünya Çapında En İyi Kaliteye Sahip

Türkiye Dağcılık Federasyonu Kanyoning kurul üyeleri ve dağcılık antrenörleri tarafından yapılan 3 gün süren kanyon keşif faaliyetinde, 19 şelale keşfedildi. En yüksek şelaleler 30, 20, 15 ve 12 metre yüksekliğe sahip. Uzmanlar, keşfedilen kanyonun suyunun kimyasal özelliği ve temizliği bakımından eşi benzeri olmadığını ve dünya çapında en iyi kaliteye sahip olduğunu belirtti.

24.10.2023 10:28  Güncelleme: 10:37

TÜRKİYE Dağcılık Federasyonu Kanyoning kurul üyeleri ve dağcılık antrenörleri tarafından 3 gün süren 9 kilometrelik kanyon keşif faaliyetinde, en düşüğü 5 metre yükseklikten dökülen 19 şelale keşfedildi. Gençlik ve Spor İl Müdür Yardımcısı Yücel Erdoğan, "En yüksek şelaleler 30, 20, 15 ve 12 metre şeklinde sıralanmaktadır. Uzman ekibimizin belirlediğine göre, Türkiye'de keşfi yapılan kanyonların aksine, suyun kimyasal özelliği ve temizliği bakımından eşi benzeri olmadığı ve en güzeli olduğu tespit edilmiştir" dedi.

Cumhuriyetin 100. yılı etkinlikleri kapsamında Karaçay Vadisi'nde 18- 21 Ekim tarihleri arasında 3 gün süren 9 kilometrelik kanyon keşif faaliyeti gerçekleştirildi. Uzman ekipler, vadi içerisinde en düşüğü 5 metre yükseklikten dökülen 19 şelale keşfetti. 3 gün süren 9 kilometrelik keşfin ardından Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, Sarı Su mevkisinde bulunan ve ilk kez geçilen kanyona 100. Yıl Kanyonu ismini verdi. Vali Yılmaz, Türkiye Dağcılık Federasyonu Kanyoning Kurul Üyeleri ve Dağcılık Antrenörleri Yücel Erdoğan, Ali Rıza Işık, Erdal Bayraktar, Celal Demirkıran, İlhan Şimşek ve Fedai Erkocaoğlu ile bir araya geldi. Ekiple sohbet eden Vali Yılmaz, keşif faaliyeti hakkında bilgi aldı. Park Orman Tesisleri'nde gerçekleştirilen programda Gençlik ve Spor İl Müdürü Sedat Acar, Osmaniye Orman İşletme Müdürü Bülent Çağlar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Oktay Deniz de yer aldı.

UZMAN EKİP DERECELENDİRDİ

Keşif faaliyeti hakkında bilgi veren Gençlik ve Spor İl Müdür Yardımcısı Yücel Erdoğan, "Uzman ekibimizin belirlediğine göre, Türkiye'de keşfi yapılan kanyonların aksine, suyun kimyasal özelliği ve temizliği bakımından eşi benzeri olmadığı ve en güzeli olduğu tespit edilmiştir. İçilebilen temizlikte ve berraklıkta vadinin tam orta noktasında, dağın iki yamacından kükürtlü ve mineralli sıcak su karışmaktadır. Bunların tamamının görüntü kayıtları mevcuttur. Suyun karışmasından sonraki kanyonun devamında traverten oluşumları gözlemlenmiştir. Ayrıca hayvan çeşitliliği açısından değerlendirildiğinde, sadece Amanoslar'a özgü kuyruklu kurbağa olarak bilinen çok sayıda semender ve endemik bitki gözlemlenmiştir. Kanyon keşfini gerçekleştiren uzmanlarımız tarafından, dünya literatüründe su zorluk derecesi olarak 4 derece, dikey zorluk olarak 5 derece ve görsel güzellik olarak dünya çapında en iyi kalite olan 3 yıldız olarak değerlendirilmiştir" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye'de Keşfedilen Kanyonun Şelaleleri Dünya Çapında En İyi Kaliteye Sahip - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement