Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Başkan Yardımcısı ve Emekli Büyükelçi Aydın Nurhan, "Hindistan ve Türkiye'nin en büyük serveti demokrasi içinde sorunlara çözüm aramalarıdır. Avrupa ve ABD totaliter düzene doğru kayıyorlar ve hızla polis devletine dönüşüyorlar. Ama Türkiye ve Hindistan demokrasi içinde sorunları halletmeye çalışıyor." dedi.
TASAM ile Hindistan Dış İlişkiler Konseyi (ICWA) tarafından Türkiye - Hindistan Stratejik Diyalog Programı kapsamında düzenlenen "Değişen Küresel ve Bölgesel Dinamikler: Hindistan ve Türkiye İçin Bir Rol" temalı Türkiye - Hindistan 2. Yuvarlak Masa Toplantısı'nda konuşan Nurhan, uzun yıllar, Türkiye ve Hindistan arasında olması gereken sıkı ilişkilerin olamadığını ancak daha sonra hız kazandığını anlattı.
Bugün iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştiğini belirten Nurhan, "Dünya çok hızlı bir küresel köye dönüştü. Bu küresel köyde Türkiye ve Hindistan'a büyük işler düşüyor. Bunlar; iki tane büyük demokrasi ve demokratik düzen içinde, demokrasi ile yeni dünyaya adapte olmaya çalışıyorlar. Türkiye ve Hindistan arasındaki en büyük ortak nokta bu." diye konuştu.
Türkiye ve Hindistan arasındaki dış ilişkilere değinen Nurhan, Türkiye ve Hindistan'ın tarihte sanayi devrimini geç yakalamış ülke olduklarını hatırlattı. Nurhan, Türkiye'nin sanayileşmeyi yakaladığını ve şimdi enformasyon dönemine geçtiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Enformasyon dönemine Türkiye geçiyor ve Hindistan'la da aramızda konuda da arayışlarımız bir. Hindistan enformasyon alanında çok ileri ve Türkiye de bu alanda çok büyük hamleler yapıyor. İki ülke arasında dünyadaki gelişmeler karşısında siyasette paylaşacağımız çok konu var. Türkiye ve Hindistan ilişkileri hassas ve o konular çok önemli. Türkiye-Hindistan ilişkileri evvelden uyuyor gibiydi ve şimdi uyandı, çok iyiye gidiyor. İki ülke arasında önemli alanlarda, demokratik gelişim ve iktisadi alanlarda iş birlikleri yapılabilir. Hindistan stratejik anlamda artık Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne (NATO) yaklaştı. Türkiye de NATO ülkesi tabii ki. Hindistan'da her şey var, en önemlisi de insan kaynağı var. Hindistan'ın yetişmiş insan gücü çok iyi. Özellikle enformasyon alanındaki insan kaynağı Hindistan için büyük bir servet. Çin'e ve Rusya'ya ve birçok totaliter ülkeye nazaran çok büyük sorunları var. Bu sorunları Hindistan totaliter düzende değil, demokrasi içinde çözüyor. Türkiye'de de terör belası var ve bunu da demokrasi içinde çözmeye çalışıyor. Hindistan ve Türkiye'nin en büyük serveti demokrasi içinde sorunlara çözüm aramalarıdır. Avrupa ve ABD totaliter düzene doğru kayıyorlar ve hızla polis devletine dönüşüyorlar. Ama Türkiye ve Hindistan demokrasi içinde sorunları halletmeye çalışıyor."
Hindistan Dış İlişkiler Konseyi (ICWA) Başkan Yardımcısı Shri Ajaneesh Kumar ise, "Dört gözle beklediğimiz bir konferans. Biliyorsunuz, geçen sene Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Hindistan'daydı. Ziyareti süresince, ilişkilerimiz hakkında önemli adımlar atıldı. Bu konferansta da liderlerimiz arasında karar verilen konular ele alınıyor. İlişkilerimizi nasıl daha iyi götürürüz bunlar konuşuluyor." diye konuştu.
Kumar, iki kardeş ülke arasında iyi ilişkilerin olmasının önemine değinerek, "Türkiye ve Hindistan, ikili bölgesel ve çok yönlü ilişkilerde iş birliği yapabilirler. Nihai amaç ise ülkelerimiz için barış ve ilerleme getirmek." dedi.
Son Dakika › Güncel › Türkiye-Hindistan 2. Yuvarlak Masa Toplantısı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?