MUSA ÖZYÜREK - Türkiye Kayak Federasyonu, ülke genelinde 3 bin metrenin üzerindeki 137 dağı, uluslararası kayak merkezi haline getirerek, ekonomiye kazandırabilmek için çalışma başlattı. 12 yıllık proje hazırlayan Federasyon, dağlardan yıllık 15 milyar avro gelir hedefliyor.
Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayağın ülke kalkınmasını sağlayabilecek tek spor dalı olduğunu, bu nedenle son yıllarda birçok ülkenin dağlara yatırım yaptığını ifade etti.
Türkiye'de 3 bin metrenin üzerinde 137 dağ bulunduğuna dikkati çeken Yarar, böyle bir potansiyelin kış turizmiyle dünya markası haline gelen Avusturya'da bile olmadığını, buna rağmen Türkiye'deki dağlarda kış sporlarıyla ilgili gerekli adımların atılmamasının ülke açısından çok büyük bir kayıp olduğunu belirtti.
8,4 milyon nüfuslu Avusturya'nın kayak turizminden yıllık 44,5 milyar avro gelir elde ettiğini anlatan Yarar, "Biz ülke olarak dağlarımızdan bihaberiz. Bu zamana kadar kayakla alakalı bir kaç dağ dışında ciddi yatırım yapılmamış. Türkiye, Avusturya'ya göre çok daha büyük potansiyeli olmasına rağmen bu zenginliğini kullanamıyor" diye konuştu.
Dünyada global ısınma olduğu için genellikle 3 bin metrenin üzerindeki dağlarda kar garantisi olduğuna işaret eden Yarar, bu yükseklikteki dağlarda sezonun erken başlayıp geç kapandığını ve yatırımcıların daha çok para kazanabildiğini söyledi.
Yarar, TKF olarak dağların kış turizmine kazandırılması için 12 yıllık proje çalışması yaptıklarını ve "Devlet millet el ele kayakla Türkiye zirveye" sloganıyla yola çıktıklarını anlatarak, Türkiye'nin çevresindeki ülkelerin kayakla yeni tanışmaya başladığını ve 800 milyonluk bir nüfusa hitap edebileceğini vurguladı.
Yıllık 15 milyar avro gelir hedefi
Bu pazarın 3 bin metrenin üzerindeki dağlarda iyi bir planlama yapılarak çok iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Yarar, şöyle devam etti:
"TKF olarak 12 yıllık süreçte 5 bin otel yatırımımız olacak. Dünyadaki 80 kayak merkezinde toplam 27 bin lift var. Biz 12 yılda bin lift yapacağız. Bölgesel kayak hastaneleri kuracağız. 48 ilde 100 bölge tespit ettik. Bu bölgelerde 12 yılda 48,5 milyar avro yatırım hedefliyoruz. Bu hedeflerimizi gerçekleştirdiğimizde 10 milyon yabancı turisti dağlarımıza getirebileceğiz. Yerlilerle birlikte her yıl dağlarda 13-14 milyon turisti ağırlayacağız. Bu rakamları yakalamamız durumunda yıllık 15 milyar avro gelir sağlayacağız. Ayrıca 500 bin kişiye direkt istihdam sağlanacak. Devletin sadece katma değerden geliri 2 milyar avro olacak. Bunu sporcularımız, yatırımcılarımız ve hükümetlerimizle birlikte yapacağız."
Türkiye'nin dağlarındaki potansiyeli kullanması durumunda petrole dahi ihtiyacı olmadığını iddia eden Yarar, Türkiye ekonomisi açısından kayağın çok önemli bir spor olduğunu, sadece kayakla atlamayı dünyada 2 milyar kişinin izlediğini vurguladı.
Ülkelerin kış sporları yatırımları
Yarar, dünyada ülkelerin kış sporları için çok ciddi yatırımlar yaptığını belirterek, bunun en uç noktasının olimpiyatlar olduğunu vurguladı.
Rusya'nın 2014 Sochi Kış Olimpiyatları için 51 milyar dolar yatırım yaptığını hatırlatan Yarar, Ermenistan'ın bile kayak sporuna ve dağlara yatırımını yüzde 120 artırdığını, Belarus, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan gibi ülkelerin de bu konuda atılıma geçtiğini dile getirdi. - Kayseri
Son Dakika › Güncel › Türkiye'nin Dağları Ekonomiye Kazandırılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?