Türkiye'nin İlk Afet Eğitim Merkezi Bursa'da - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin İlk Afet Eğitim Merkezi Bursa'da

Türkiye\'nin İlk Afet Eğitim Merkezi Bursa\'da

Türkiye'nin ilk Afet Eğitim Merkezi, önümüzdeki ay Bursa'da açılacak.

23.03.2013 10:39  Güncelleme: 10:45

Türkiye'nin ilk Afet Eğitim Merkezi, önümüzdeki ay Bursa'da açılacak. Toplam 6 bin 200 metrekare kapalı alanda yapılan merkezde 12 farklı similasyon ve eğitim bölümü yer alıyor. Yaklaşık 15 milyon liraya mal olan Afet Eğitim Merkezi ile olası bir felaketten en az zararla kurtulunması planlanıyor.

Bursa'nın merkez Yıldırım İlçesi'nde geçen yıl inşaatına başlanan Türkiye'nin ilk Afet Eğitim Merkezi'nin önümüzdeki ay açılması planlanıyor. 3 katlı binadan oluşacak merkez, Japonya'daki örneklerinden modellenerek Japon bir partner firma ile daha önce yaşanmış depremlerdeki yıkıntılar da gözlemlenerek inşa edildi. Eğitim merkezinde, deprem similatörü, yangın söndürme similasyonu, 5D deprem eğitim filmi, enkaz koridoru, fırtına similasyonu, heyelan - sel similasyonu, duman kaçış similasyonu, otel kaçış similasyonu, karbonmonoksit zehirlenmesi ve ilk yardım eğitim alanının yanı sıra kütüphane bilgilendirme salonu, seminer ve eğitim salonu, engelliler ve yaşlılar için sanal sınıfları bulunuyor.

TÜRKİYE'DE İLK VE TEK

Afet Eğitim Merkezi'nin Bursa Valiliği, İl Özel İdaresi tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) desteği ile yapıldığını belirten binanın bütün elektronik projelerini gerçekleştiren Güvencem Firması Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çelebi, bu alanda da birçok patentli ürünlerinin bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'de bugüne kadar birçok afet yaşandığına dikkat çeken Çelebi, ülkemizin çevre ülkelere göre, kriz yönetiminde çok daha ileri durumda olduğunu anlattı. AFAD'ın bu yılı eğitim seferberliği yılı ilan ettiğini hatırlatan Çelebi, "Artık kriz yönetiminden yavaş yavaş risk yönetimine geçmeye başladık. Bu merkez afet zararlarını azaltılması amacıyla yapıldı. Bu merkez afette oluşabilecek hasarlarla ilgili olarak uygulamalı eğitimin yapıldığı Türkiye'deki ilk ve tek yer. Özellikle 4'üncü sınıftan sonraki öğrencilerin burada eğitim yapması öngörülüyor. Merkez halka da açık olacak" diye konuştu.

JAPONYA'DA 20 YIL ÖNCE YAPILDI

Japonya'da bu tip birçok merkezin bulunduğunu dile getiren Çelebi, orada 20 yıl önce bunların yapımının tamamlandığını ve afet eğitiminde deneyimli bir nesil yetiştirildiğini söyledi. Van Depremi'nde bir kişinin, okuldaki öğretmeninden öğrendiği bilgilerle enkazdan kurtulduğunu hatırlatan Çelebi, "Bu çok önemli. Ülkemizde bunun öğrenilmesi ve uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca reprem riski olan yerlerde bu tip merkezlerin yapılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Çelebi, ileriki yıllarda mobil araçlarla bu eğitimi başka bölgelerde de yaygınlaştırmayı hedeflediklerini kaydetti. Deprem bilincini geliştirmek için ürettikleri elektronik aletlerin ihracatını da yapmayı istediklerini ifade eden Çelebi, Balkan ülkeleri ile görüşmelerinin devam ettiğini belirtti. - Bursa/ Merkez

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin İlk Afet Eğitim Merkezi Bursa'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement