Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, yeni bir sistemle Türkiye'deki bütün suların, depoların, şebekelerin Bakanlık tarafından izlenmesinin elzem olduğunu belirterek, "Ankara'da, Bingöl'ün Genç ilçesinin köyünün suyunu görmemiz lazım, o yerel yönetimlerimizi uyarmamız lazım. Bununla ilgili işini yapmayanlarla ilgili suç duyurusunda bulunacağımızı ifade ediyorum." dedi.
Gümüş, Antalya Kundu'da bir otelde düzenlenen "Su Sanitasyonunun Önemi ve Su Sanitasyonunda Yerel Yönetimlerin Rolü Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak sağlık alanında önemli yatırımlar gerçekleştirildiğini söyledi.
Aile hekimlerinin vatandaşlarla birebir temasla sağlıklı yaşamı teşvik ettiklerini belirten Gümüş, 22 bin aile hekiminin görev yaptığını, bir aile hekimine 3 bin 500 kişinin düştüğünü aktardı.
Gümüş, bu sayıyı 3 bin 500'ün altına düşürmek için çalıştıklarına değinerek, "Önümüzdeki yıl itibarıyla 3 binin altına indireceğiz. Bir aile hekimine hedefimiz 2 bin 500 civarında vatandaşımızı vermek ve onlara birebir sağlık hizmetlerini sunmalarını sağlamak." diye konuştu.
Sağlıklı yaşam ne kadar uzatılırsa Bakanlığın o kadar karı olacağına dikkati çeken Gümüş, bununla ilgili 20 binin üzerinde aile hekiminin, ebelerin, hemşirelerin sahada Halk Sağlığı Başkanlığı bünyesinde çalıştığını anlattı.
Gümüş, tüm yöneticilerin sağlıkta ortak hareket kültürüne erişmesi gerektiğini söyleyerek, yeni dönemde sağlıklı yaşam kültürünü "nakış gibi" vatandaşların beynine işlemek gerektiğini vurguladı.
- Sağlıklı suda yerel yönetimlerin önemi
Gümüş, içilen suların sağlıklı olması gerektiğini, sağlıksız suyun kan aracılığıyla tüm vücuda gittiğini bildirdi.
Türkiye'de klorlama sisteminin yerel yönetimler ve il özel idarelerinin sorumluluğunda olduğunu belirten Gümüş, Bakanlık olarak bunun kontrolünü yaptıklarını dile getirdi. Gümüş, depolar ve şebeke sisteminden vatandaşın musluğuna kadar suyun sağlıklı gitmesinin yerel yönetimlerin, il özel idarelerinin görevlerini oluşturduğunu belirtti.
Gümüş, sürekli eğitimler verilerek, suyu sağlıklı hale getireceklerini anlatan Gümüş, özellikle bazı bölgelerde suyla ilgili bulaşıcı hastalıkların oranlarında artışlar olduğuna işaret etti. Gümüş, şu değerlendirmede bulundu:
"Yeni bir sistemle Türkiye'deki bütün suların, depoların, şebekelerimizin, Bakanlığımız tarafından izlenmesi, artık elzem ihtiyacımız haline gelmiştir, bu sistem kurulacaktır. Ankara'da, Bingöl'ün Genç ilçesinin köyünün suyunu görmemiz lazım, o yerel yönetimlerimizi uyarmamız lazım. Bununla ilgili işini yapmayanlarla ilgili suç duyurusunda bulunacağımızı ifade ediyorum. Bu konuda AK Parti'li olmuş, CHP'li, MHP'li olmuş, hangi parti hangi yerel yönetim olursa olsun suç duyurusunda bulunup, gerekli cezaların verilmesi konusunda çalışmalar yapacağız. Bunu yapmadığımız zaman bu hastalarımızla karşı karşıya kalıyoruz. Hep birlikte bu meseleyi masaya yatıralım, eksik kısımlarımızı çözelim ve 2017 yılı için 'Sağlıklı su yılı' diyelim. Bununla ilgili ne gerekiyorsa Bakanlık olarak yanınızdayız."
Son Dakika › Güncel › Türkiye'nin Suları, Yeni Bir Sistemle Izlenecek' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?