"Sorunlu gebeliklerin ardından doğan çocuklara gerekli eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerini verebildiğimizde bazı kalıcı hasarları önleyebiliyor, bu çocukların ileride maksimum potansiyellerine ulaşmalarını önemli ölçüde kolaylaştırabiliyoruz," dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Prematüre doğan, büyüme geriliği olan 'özel gereksinimli' çocuklara erken müdahalede bulunulması, eğitim ve rehabilitasyon hizmetleri gibi gerekli olanakların vakit kaybetmeksizin sağlanması için ailelere rehberlik hizmetleri verilmesi şart."
Psikolojik danışman ve rehberlik uzmanı Banu Sözen, Türkiye'de Cerebral Palsy konusunda çalışmalara öncülük eden ve özel gereksinimli çocuklara 25 yılı aşkın süredir eğitim veren Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı bünyesinde yer alan Aile Danışma Merkezi'nin yöneticiliğini üstleniyor. Sözen, İstanbul'da düzenlenen 1. Uluslararası Gelişimsel Pediatri Kongresi'nde Türkiye'de özel gereksinimleri olan çocuklar ve ailelerinin sorunlarına değinen bir oturuma başkanlık etti. 'Dünya Engelliler Günü' dolayısıyla düzenlenen oturumda, eğitilmiş uzman yetersizliği, toplumsal farkındalığın eksikliği gibi nedenlerle özel gereksinimleri olan çocuklar ve ailelerinin karşılanamayan ihtiyaçları gündeme getirildi. Toplantıya katılan aileler, uzman meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve devlet kurumları yaşanan sorunlar ve çözüm yolları önerileri üzerinde durdular.
Karşılanamayan hizmetlerin kritik bir sorun olduğunu belirten Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı temsilcisi Banu Sözen "Bebeklerinin yaşam kalitesini artıracak doğru müdahaleleri öğrenmeleri için ailelere rehberlik edilmesi çok önemli. Oluşturulacak özel kaynaklar ile ailelerin uzmanların bilgi ve deneyimlerinden faydalanmalarını sağlamalıyız. Yalnızca bu bile kalıcı hasarların önlemesinde çok etkili olacaktır. Çocukların yaşam kalitesi ise önemli ölçüde artacaktır," dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın erken müdahale konusuna büyük önem verdiğini ve bu alanda çalışmalar yürüttüğünü dile getiren Sözen çeşitli üniversitelerin ilgili bölümlerinin, bu alanda aktif yer alan sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlenmelerinin katılımlarıyla çalıştaylar gerçekleştirildiğini söyledi. Bu çalıştayların en önemli konuları arasında erken çocukluk dönemi farkındalık çalışmaları, tanılama müdahale ve izleme, alanda hizmet sunan profesyonellerin nitelik ve niceliğinin arttırılması ile ailelere yönelik çalışmalar yer alıyor.
Son Dakika › Güncel › Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Pediatri Kongresi'ne Katıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?