Yezidiler için Silopi'de Çadır Kurulmaya Başlandı - Son Dakika
Güncel

Yezidiler için Silopi'de Çadır Kurulmaya Başlandı

Irak'ın Musul kentine bağlı Sincar bölgesinden IŞİD'in saldırıları nedeniyle Türkiye'ye kaçan Yezidiler için Silopi ilçesinde çadır kurulmaya başlandı.

09.08.2014 13:30  Güncelleme: 15:44

Irak'ın Musul kentine bağlı Sincar bölgesinden IŞİD'in saldırıları nedeniyle Türkiye'ye kaçan Yezidiler için Silopi ilçesinde çadır kurulmaya başlandı.

Irak'ta IŞİD'in saldırıları sonucu yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalan Yezidilerin, Şırnak'ın Silopi ilçesini yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye geçişi sürüyor.

İlçeye gelen Yezidiler için daha önce yerleştirildikleri ilçeye 3 kilometre mesafedeki konutlarda yer kalmayınca Silopi Belediyesince barınmaları için çadır kuruluyor.

Silopi Belediyesi Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, yaptığı açıklamada, her geçen gün Türkiye'ye sığınan Yezidilerin sayısında artış yaşandığını söyledi.

YEZİDİLER İÇİN ÇADIR ÇADIR KURMAYA BAŞLANDI

Yezidilere daha önce tahsis edilen konutların dolduğunu ifade eden Aydemir, şöyle dedi:

"Ekiplerimiz Yezidiler için çadır kurmaya başladı. Arkadaşlarımız Türkiye'ye sığınan insanların acil ihtiyaçlarını karşılamak için yoğun bir çaba sarf ediyor. Şu an burada 400'e yakın Yezidi var. Ayrıca Silopili vatandaşların evlerinde kalan da çok sayıda Yezidi var. Milletvekillerimiz sınırın karşı tarafında Türkiye'ye geçiş için yaşanan pasaport sorununu çözmeye çalışıyorlar."

Aydemir, Yezidiler için kriz masası oluşturduklarını dile getirerek, Yezidilerin eksiklerinin giderilmesi için ellerinden gelen her türlü yardımı yaptıklarını kaydetti.

"Yaklaşık 300 insana hizmet veriyoruz. 'Hukuk Komisyonu' ve 'İhtiyaç Tespit Komisyonu' gibi birçok alanda alt komisyonlarımız mevcut" diyen Aydemir, imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle yardımlar konusunda Silopi Kaymakamı Suat Demirci ile de görüşüldüğünü vurguladı.

"BİNLERCE YEZİDİ MAHSUR KALDI"

Türkiye'ye gelen ve kurulan çadırlara yerleşen Yezidilerden Sait Zuzar, Sincar bölgesinden kendi imkanlarıyla kaçarak Türkiye'ye sığındıklarını belirtti.

"Orada binlerce Yezidi mahsur kaldı. Çoğu dağa kaçmak zorunda kaldı. IŞİD'ın saldırıları nedeniyle dağa kaçanların çoğu açlık ve susuzluktan hayatını kaybetti. Çok sayıda akrabamızı geride bırakarak Türkiye'ye geldik. Çoğunun nerede olduklarından haberimiz yok" diyen Zuzar, karşı tarafta bekleyen Yezidilerin Türkiye'ye gelebilmesi için yetkililerden destek beklediklerini kaydetti.

Yezidilerden Nesima Kasımi de canlarını kurtarmak için vatanlarını, evlerini bırakıp kaçtıklarını belirtti.

"Kadınları alıp, götürdüler. Çocukları öldürdüler. Kendi durumumuza mı esir alınan kadınların durumuna mı ağlayalım, şaşırdık. Çoluk çocuk perişan olduk" ifadesini kullanan Kasımi, yapılanın haksızlık olduğunu dile getirdi.

Yezidiler için Silopi\'de Çadır Kurulmaya Başlandı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yezidiler için Silopi'de Çadır Kurulmaya Başlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement