Muğla Sağlık Müdürlüğü tarafından Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA)'ya sunulan 'Muğla İlinin Sağlıklı Gelişim Projesi' kapsamında Sağlık Müdürlüğü personeli eğitime alındı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Muğla Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ömer Gedik, Türkiye'de Sağlık Turizmi Organizasyonu hakkında bilgi verdi.
Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitim programına katılan Muğla Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, şöyle konuştu: "Dünyanın en değerli varlığı insan. İnsanın en değerli varlığı sağlıktır. Müdürlüğümüzce ilgili birim tarafından hazırlanan ve Güney Ege Kalkınma Ajansı'na sunulan proje desteklenmeye değer görüldü." Muğla İlinin Sağlıklı Gelişim Projesi kapsamında eğitim çalışmalarının başladığını anlatan Tekin, şunları söyledi: "Türkiye'de sağlık turizmi alanında teşkilatlanmasını tamamlanmış tek ekip Muğla. Proje ortağımız Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile proje kapsamında sağlık turizminde ön plana çıkmak istiyoruz. Muğla termal kaynak olarak olsun, akredite hastane sayısı olarak olsun çok önemli bir konumda."
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Ömer Gedik, sağlık turizminin dünyadaki payının 100 milyar dolarlık bir hacimle önde gelen alternatif turizm çeşitlerinden biri olduğunu söyledi.
Gedik, sağlık hizmetlerinin standartlarının gelişmesi ve çeşitlenmesi, sağlık sektörü ve sistemindeki sorunlarla daha kaliteli ve düşük maliyetli alternatif sağlık hizmeti arayışlarının, sağlık turizmine yönelik seyahatleri de artırdığını anlattı.
Dünyada sağlık turizminin; medikal turizm, termal turizm, yaşlı bakımı ve engelli turizmi gibi alanlarda çeşitlendiğini belirten Gedik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de sağlık turizmi, uzunca bir süre termal turizmle sınırlı kalmıştır. Ancak, son yıllarda Türkiye'de de medikal turizm alanında önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Dünyada 2004 yılında 40 milyar dolar olan sağlık turizmi pazarı, 2012 yılında 100 milyar dolara ulaştı."
TÜRKİYE'DE SAĞLIK TURİZMİ GELİRLERİ
Ömer Gedik, Türkiye'nin son yıllarda sağlık turizmi alanında büyüme gösterdiğini söylerken sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'nin 2003 yılında 91 milyon, 2004 yılında 126 milyon, 2005 yılında 163 milyon, 2006 yılında 192 milyon, 2007 yılında 247 milyon, 2008 yılında 2872 milyon dolar sağlık turizmi geliri elde etti. 2009 yılında bu rakam 57 milyon dolar gerileyerek 225 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sağlık turizmini tetikleyen en önemli sebepler arasında, bazı ülkelerde hastaların uzun bekleme listeleri, daha kaliteli ve ucuz sağlık hizmeti temin edebilme, yüksek sağlık teknolojilerine ulaşmak, kendi ülkesinde ileri teknoloji bulunmaması ve kalifiye eleman eksikliği, tedavi olmanın yanında kültür anlamında ziyaret isteği, gelişmiş ülkelerdeki yaşlı hasta sayısının artması ve kronikleşmiş hastalıkların oranının yükselmesidir."
TÜRKİYE GELİŞMİŞ BİR ALTYAPIYA SAHİP
Türkiye'nin son 10 yılda sağlık alanında yaptığı reformlar ve termal kaynakları ile önemli bir ülke durumuna geldiğini belirten Doç.Dr. Gedik, şunları söyledi: "Türkiye'de de turizm faaliyetlerinin 12 aya yayılması için sağlık turizminin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu anlayış; bölgede lider ülke olmak ve gelişen sağlık turizmi pazar payından yararlanmak için kaçınılmazdır. Türkiye, sağlık turizminin tüm türlerinde oldukça ileri ve gelişmiş bir altyapıya sahiptir. Özellikle son 10 yılda gerek kamu hastaneleri gerek özel hastane ve sağlık kuruluşları, fiziki ortamlarının iyiliğinin yanı sıra yetişmiş doktor ve diğer sağlık personeli açısından da ileri ülkeler seviyesine ulaşmış ve hatta medikal turizmde bazı konularda daha da ileri geçmiştir."
SAĞLIK TURİZMİ DESTİNASYONLARINDA ÖNE ÇIKAN ÜLKELER
Dünyada sağlık turizmi ile ön plana çıkan ve gelecekte tercih nedeni olacak ülkeleri değerlendiren Gedik, "Global ölçekte değerlendirildiğinde son 10-15 yılda bazı ülkelerin sağlık turizmi destinasyonları anlamında ön plana çıktıkları gözlemlenmektedir. En fazla ön plana çıkan ülkeler arasında; Türkiye, ABD, Hindistan, Singapur, Malezya, Güney Kore, Tayland, Macaristan, Brezilya, Arjantin, Güney Afrika, Küba, Meksika, Almanya, İtalya, Fransa, Polonya, İspanya, Yunanistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeleri belirtmek olanaklıdır" dedi.
TÜRKİYE'NİN GÜÇLÜ YÖNLERİ
Çok sayıda (43) JCI akreditasyonu almış kuruluş olduğunu belirten Gedik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sağlık turizmi için gelen hastalara bu kuruluşlarda yüksek kalitede hizmet sağlık personelince sunulur. Türkiye'de sağlık bakım fiyatları İngiltere, İrlanda, Avusturya ve İtalya gibi Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında daha rekabetçidir. Termal kaynaklarımız Avrupa'da 1.sırada, Dünyada 7. sırada. Genç nüfus ve eğitilebilirlik ile ciddi bir iş gücü potansiyeline sahibiz. Türkiye, Avrupa ile Asya arasında bir geçiştir. İnsanlar sıcak ve misafirperverdir."
ZAYIF YÖNLER
Personel arasında sağlık turistine yaklaşımda İngilizce eksikliği var. Bazı hastanelerde dokümantasyon konusunda bilgi eksikliği bulunuyor. Bu da sağlık turistleri için bir sorun olmaktadır. Sağlık turizmi ve sağlık kuruluşları arasındaki bağlantı görevi üstlenen sağlık turizm şirketlerinde eksiklik vardır. Hırsızlık, özellikle kapkaç, Türkiye'nin büyük şehirlerinde kalabalıklaşma eğilimi ve bunlar turistlere temel tehdittir.
ULUSLARARASI HASTALARIN TERCİH ETİTĞİ İLK 10 İL
Hastaların tedavi konusunda Antalya, İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir, Muğla, Aydın, Karaman, Adana, Sakarya'yı tercih ediyor. Muğla ise yüksek turizm potansiyeli ile Medikal Turizm de İstanbul, Antalya, Ankara, Kocaeli ve İzmir'den sonra 6.sırada yer alıyor. Turistin sağlığı kapsamında ise Antalya'dan sonra 2. sırada en çok uluslararası hastaya sahip il konumunda gözüküyor. - MUĞLA
Son Dakika › Güncel › Türkiye Yönünü Sağlık Turizmine Çevirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?