Başbakan Ahmet Davutoğlu, terör ve şiddetin hayvancılığı gerilettiğini belirterek, "Bizim dönemimizde çıkan Köye Dönüş ile şimdi o meralar şenlendi. Orada gördüğüm her sürü, emin olunuz, benim yüreğimde tatlı bir esinti oluşturdu. Artık o meralar, çatışma alanları değil hayvancılık sektörlerinin geliştirildiğini alanlar olacak. Buradan bütün çiftçilerimize, vatandaşlarımıza Çözüm Süreci'ni sahiplenme çağrısında bulunuyorum. Onlar sahiplendikçe şiddet yanlıları bu ülkede etkili olamayacak ve meralarımız şenlenecek" dedi.
Davutoğlu, Büyük Anadolu Oteli'nde düzenlenen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) 26. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu. Sigorta poliçe bedellerinin en makul düzeyde olması için ilgili sigorta şirketleri ve TZOB ile birlikte oturup gerekli çabayı göstereceklerini belirtti. Çiftçiye ve ürüne yönelik desteklerin AK Parti iktidara gelmeden kesildiğini ifade eden Davutoğlu, önceki dönemde arazi temelli destek verildiğini, bu destek türünün çok derece verimsiz olduğunu dile getirdi.
Bu tür desteğin aslında verimsizliği teşvik eden bir sistem olduğunu vurgulayan Davutoğlu, AK Parti iktidarında tarımsal desteğin verimlilik esasına göre yeniden tanzim edildiğini aktardı. Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Herkes, elini vicdanına koysun, Türkiye'nin nereden nereye geldiğini görmek için. 2002'de verilen toplam tarımsal destek, 1,8 milyar liraydı. Bizim geçen sene verdiğimiz toplam tarımsal destek 10 milyar TL, sadece 1 yılda. 12 yılda verdiğimiz tarımsal destek, 70 milyar TL. Bir müjdeyi daha çiftçilerimizle paylaşmak isterim bu seneki desteğin 10 milyar TL'lik tarımsal desteğin 5,1 milyar TL'si ödenmişti. Dün imzaladığım kararname ile bugün itibarıyla 1,3 milyar TL'lik tarımsal destek daha bugünlerde çiftçilerimize ödenecek. Dolayısıyla toplamda 6,4 milyar TL, mayıs ayı sonuna kadar ödenmiş olacak. Yıl boyunca vereceğimiz tarımsal desteğin yüzde 64'ü ödenmiş olacak. Helalühoş olsun, Allah bereketli kılsın."
"Bizden önce mazot desteği uygulaması yoktu"
Davutoğlu, son 13 yılda tarımsal destek verilen ürün sayısını 52'ye çıkardıklarına dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Bizden önce mazot desteği uygulaması yoktu. İlk defa biz başlattık. 2003 yılında ve şu ana kadar yaptığımız mazot desteği, 5,3 milyar TL. Bugün mazot fiyatı üzerinden ve bütün Türk ekonomisinin bütününü, tarım sektörünün bütününü görmeden tek bir alan üzerinde spekülatif istismar alanları açmak bir tür sorumsuzluktur. Çiftçilerimize en ucuz girdiyi ne şekilde başlayabileceksek onu sağlayacağız. Özellikle bunu mazot desteği, destek şeklinde yapıyoruz ki genel enerji piyasası ile ilgili bir etkileşim olmasın ve doğrudan çiftçimizin cebine bu destek girebilsin."
"Bizden önce kimyevi gübre desteği de kesilmişti" diyen Davutoğlu, bu desteği 2005 yılında ilk kez doğrudan çiftçiye vermeye başladıklarını hatırlattı. Daha önce 4 ürüne verilen prim desteğinin artık 17 ürüne verildiğini ifade eden Ahmet Davutoğlu, son 13 yılda prim desteğinin 15 kat artarak 2,7 milyar liraya ulaştığını dile getirdi. 2003-2024 döneminde toplam 21 milyar lira prim desteği verildiğini vurgulayan Davutoğlu, "70 milyar tarımsal destek, 21 milyar prim desteği" dedi.
"Hayvancılığı, terör, şiddet geriletti"
İktidara geldiklerinde çiftçiye kullandırılan kredilerinin faiz oranının yüksek olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Yüzde 59 ile kredi alan bir çiftçi, bunu nasıl verime dönüştürebilir? Bir süre sonra çiftçimiz, o krediyi ödemediği için tabiri caizse namerde muhtaç hale geliyordu. Bizim dönemde kredi maliyetleri sıfır faiz ile 8,26 arasında ve birçok kritik alanda şu anda sıfır faiz uyguluyoruz, yani faizsiz kredi veriyoruz" diye konuştu.
Hayvancılığı teşvik etmek istediklerini belirten Başbakan Davutoğlu, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'nun sahip olduğu güzelliklerin en büyük nimet olduğunu anlattı. Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Peki bu hayvancılığı kim geriletti? Terör, şiddet geriletti. Köylerimiz, mezralarımız, boşaldı. Şimdi Köye Dönüş Yasası'nı kim çıkardı? AK Parti. Bizim dönemimizde çıkan Köye Dönüş ile şimdi o meralar şenlendi. Orada gördüğüm her sürü, emin olunuz, benim yüreğimde tatlı bir esinti oluşturdu. Artık o meralar, çatışma alanları değil hayvancılık sektörlerinin geliştirildiğini alanlar olacak. Buradan bütün çiftçilerimize, vatandaşlarımıza Çözüm Süreci'ni sahiplenme çağrısında bulunuyorum. Onlar sahiplendikçe şiddet yanlıları bu ülkede etkili olamayacak ve meralarımız şenlenecek."
Dün helikopterle Bitlis'ten Muş'a geçerken yüzde yüz Türk yapımı iki ATAK helikopterinin kendilerine eşlik ettiğini anlatan Davutoğlu, "12 yıl önce çok düşük teknolojili insansız hava aracı için başka ülkelere yalvarıyorduk. Şimdi milli savaş uçağımızı, milli piyade tüfeğimizi, milli helikopterimizi, milli denizaltımızı, milli tankımızı, milli uzay ajansımızı kuruyoruz. Milli aşımız ve milli tohum bankamızı ile milli tohumumuz ile birlikte. Eminim, o toprağı işlerken bir an gökyüzüne bakıp da oraya doğru gelen milli helikopterden bütün çiftçilerimiz gurur duymuşlardır" değerlendirmesini yaptı.
-"Son 13 yılda hayvancılığa sağladığımız destek miktarı 15 milyar lira"
Başbakan Davutoğlu, çiftçiye yönelik destekleri artırmaya devam edeceklerini, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından çiftçiye kullandırılan kredi miktarında 43 kat artış sağladıklarını dile getirerek, iktidara geldiklerinde 529 milyon lira olan çiftçileri kullandırılan kredi miktarının 22,8 milyar liraya yükseltildiğini aktardı. Davutoğlu, şunları kaydetti:
"2002 yılında sadece 83 milyon lira hayvancılık desteği vardı. 2015 bütçesinde 3 milyar lira hayvancılık desteği var. Son 13 yılda hayvancılığa sağladığımız destek miktarı 15 milyar lira. Hayvancılığı sıfır faizli kredi kapsamına aldık, bugüne kadar da 372 bin üreticimize 8,7 milyar lira faizsiz kredi ödedik. Ülkemiz coğrafyasına ilk kez en uygun hayvancılık, küçükbaş hayvancılık alanında çok geniş bir kampanya başlattık. Bu rakamlar, sanal değil. Bu rakamlar, ileriye dönük afaki taahhütler değil, bu rakamlar gerçek rakamlar. Bu verdiğimiz teşviklerle hayvancılıkta, süt üretimi 8,4 milyondan 18,8 milyon tona çıktı. Bütün süt üreticilerimizi tebrik ediyorum. Kırmızı et üretimi 421 bin tondan 1 milyon tona, tavuk eti üretimi 696 bin tondan 1,9 milyon tona çıktı. Yumurta üretimi 11,5 milyar adetten 17,1 milyar adede çıktı. Bütün bunlar, bizim çiftçimize üreticimize sağladığımız imkanların çapını, kapasitesini gösteriyor. "
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Türkiye Ziraat Odaları Birliği 26. Olağan Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?