VANDOEUVRE-LES- Fransa'da yaşayan Türkler ülkeye göçlerinin 50. yıl dönümünü, ülkede ilk yerleştikleri ve en yoğun olarak bulundukları bölgelerden biri olan Lorraine'e bağlı Vandoeuvre şehrinde kutladı.
Fransa'daki üçüncü kuşak altı Türk gencinin düzenlediği "Gurbete Yolculuk" adlı kültürel etkinlikte Fransa ile Türkiye arasında 1965 yılında imzalanan İşgücü Anlaşması ve Türklerin Fransa'ya ilk yerleşme sürecindeki zorluklar tartışıldı.
Programda, Türklerin Fransa'ya entegrasyon süreci ve diğer göçmen topluluklara göre konumu ile ilgili bir konferans düzenlendi.
Konuşmacılardan, SciencesPo Siyaset Bilim Enstitüsü Öğretim Görevlisi Riva Kastoryano, Fransızların gözünde Türklerin en başarılı göçmen topluluklarından biri olarak görüldüğünü belirtti.
Kastoryano, bu izlenimin nedeninin Türklerin Fransa'da kendi şirketlerini kurmaları ve maddi açıdan güçlenmeleri olduğunu ifade etti.
"Türkçe dil eğitimi verilmeli"
Lorraine Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vincent Ferry ise Fransa'nın Kuzey Afrikalı göçmen topluluklarla sıkıntı yaşaması üzerine 1960'lı yıllarda Türkiye'ye yöneldiğini hatırlatarak, "Türkler, Fransa'daki en başarılı topluluklardan biri" ifadesini kullandı.
Göçmenlerin iki dili de bilmelerinin önemli bir güç olduğunu vurgulayan Ferry, "Fransız okullarında Türk çocuklarına Türkçe dil eğitimi verilmeli" dedi.
Etkinliği düzenleyen, Onur Dağ, Gül Leylek, Gülsüm Küçükkırmızı, Gamze Altıparmak, Ece Tilki ve Emrah Aydın, etkinliği derneklerden bağımsız olarak ve hiçbir kuruluştan maddi yardım almadan yaptıklarını ifade ettiler.
Ekinliğin hazırlığının üç buçuk ay sürdüğünü belirten Dağ, Vendoeuvre Belediye Başkanı'nın etkinliğin düzenlendiği salonu projenin içeriğinden çok memnun kaldığı için ücretsiz tahsis ettiğini söyledi.
"Gurbete Yolculuk" adlı programda, Fransa'ya Anadolu'nun farklı yörelerinden gelip yerleşen kişilerle yapılan röportajlardan yola çıkan bir belgesel gösterimi yapıldı.
Programda, Fransa'nın doğusunda yaşayan Türklerin oluşturduğu halk oyunu ekipleri halay ve zeybek oyunu da sergiledi.
Fransa'ya işçi göçünün 50. yıl dönümü
Türkiye ile Fransa arasında 8 Nisan 1965'te imzalanan İşgücü Anlaşması sonrası özellikle 1970'li yıllardan itibaren Türkiye'den Fransa'ya, daha çok kömür madenlerinin ve sanayinin yoğun olduğu bölgelere göç başlamıştı.
Fransa'da etnik kriterlere dayalı nüfus sayımı ve veri toplama yasak olduğu için Türklerin tam sayısı bilinmese de son tahminlere göre ülkedeki Türk sayısının 800 bine ulaştığı düşünülüyor.
Son Dakika › Güncel › Türklerin Fransa'ya Göçünün 50. Yıl Dönümü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?