Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler - Son Dakika
Güncel

Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler

Almanya Başbakan Yardımcısı Gabriel: "Yaptırımlar çok hızlı şekilde etkisini gösterecektir.

30.07.2014 19:09

Almanya Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel, Avrupa Birliği'nin (AB)  Rusya'ya karşı uygulamaya hazırlandığı yaptırımların başarılı olacağına inandığını belirterek, "Yaptırımlar çok hızlı şekilde etkisini gösterecektir. Rusya ekonomisi iyi bir durumda değil" dedi.

Başbakan Angela Merkel'in tatilde olması nedeniyle Bakanlar Kurulu'na başkanlık eden Gabriel, toplantının ardından yaptığı açıklamada, AB'nin Ukrayna krizi nedeniyle Rusya'ya karşı kabul ettiği yaptırımları değerlendirdi.

Rusya'nın tüm çağrılara karşın Ukrayna'da gerilimin düşürülmesine somut olarak katkıda bulunmadığını, Malezya yolcu uçağının düşmesinin bunun bir göstergesi olduğunu belirten Gabriel, "Tüm tarafların müzakere masasına oturmasını sağlamak için baskı arttırılmalı. AB ülkeleri birlikte Rusya'ya karşı yaptırımları sertleştirmeyi kararlaştırdı, bu acilen gerekli bir adımdı" şeklinde konuştu.

AB'nin Rusya'ya yönelik daha sert yaptırımlar öngören kararından Almanya'nın da olumsuz etkilenebileceğini ancak Ukrayna krizine siyasi bir çözüm bulunabilmesi için bunu gerekli gördüklerini vurgulayan Gabriel, "Konu savaş ve barış olduğunda, artık ekonomi politikasından söz edemeyiz. Ekonomideki olumsuz sonuçlarından endişe edip, bu kıtada savaşın, iç savaşın daha da büyümesine izin veremeyiz" ifadesini kullandı.

Sigmar Gabriel, "Size göre yaptırımlar ne kadar zamanda etkisini gösterecek?" sorusuna, "Yaptırımlar çok hızlı şekilde etkisini gösterecektir. Rusya ekonomisi iyi bir durumda değil" cevabını verdi.

Yaptırımların özellikle Rusya'nın zengin oligarklarını, iş adamlarını zorlayacağına işaret eden Gabriel, Avrupa başkentlerinde banka hesaplarını serbestçe kullanan, emlak alan Rus iş adamlarının, Avrupa'daki rahatlık ve güvenlikten yararlanmaya devam etmek için Avrupa'da barışa katkıda bulunmaları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin üzerinde baskı oluşturmaları gerektiğini kaydetti.

Gabriel, yaptırımların Rusya'ya silah satışlarını da yasakladığını, Almanya olarak bir süredir Rusya'ya silah ihracatı için firmalara lisans vermediklerini,  geçmişte izin verilmiş bazı silah satışlarının sevkiyatlarını da askıya aldıklarını sözlerine ekledi. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement