Uludağ Ekonomi Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Uludağ Ekonomi Zirvesi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kürt sorununun çözüme kavuşmasıyla birlikte, gelecek 10 yılda Türkiye'nin yüzde 1'lik ilave bir büyüme potansiyeli yakalayacağını belirterek, Doğu ve Güneydoğu'nun Türkiye'nin yeni büyüme motoru olacağını söyledi.

14.03.2015 21:33

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kürt sorununun çözüme kavuşmasıyla birlikte, gelecek 10 yılda Türkiye'nin yüzde 1'lik ilave bir büyüme potansiyeli yakalayacağını belirterek, Doğu ve Güneydoğu'nun Türkiye'nin yeni büyüme motoru olacağını söyledi.

Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin kapanışında yaptığı konuşmada, Türkiye ve dünya için en önemli referans noktasının Avrupa Birliği (AB) olduğunu belirterek, "Bizi Avrupa'ya alsalar da almasalar da, Avrupa'yla bu uyum sürecini tamamlamamız lazım" dedi.

Avrupa Komisyonu'na göre Türkiye'nin yasal altyapısının neredeyse 26-27 fasılda ileri düzeyde Avrupa'yla uyumlu olduğuna işaret eden Şimşek, "Bu çok önemli. Türkiye bu tartışmalara rağmen, bütün yaşadığımız sıkıntılara rağmen ilerleme kaydetmeye devam ediyor. Eğer Avrupa'da bugün bir genişleme iradesi olsaydı, yeni üye alma, Türkiye gibi büyük bir ülkeyi içine alma iradesi olsaydı, daha makul bir iklim olsaydı, Türkiye aslında müzakere sürecinin sonlarında olacaktı" diye konuştu.

Şimşek Türkiye'nin potansiyelini gerçekleştirebilmesi için kendi iç sorunlarını çözmesi gerektiğinin altını çizerek, Kürt meselesinin bu sorunların başında yer aldığını belirtti.

Türkiye'nin Irak ve Suriye gibi komşu ülkelerinde etnik ve mezhepsel problemlere dayalı çok büyük sorunlar yaşandığına dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:

"Türkiye diyor ki; 'Ben Kürt meselesini daha çok demokrasiyle, daha çok temel hak ve özgürlük ekseninde çözmek istiyorum.' Ben etnik olarak Kürdüm. 6-7 yaşıma kadar tek kelime Türkçe bilmiyordum ama o dönemde ayrıca çok ciddi yasaklar vardı. Bizim köyde o dönemde biz Kürtçemizi korkarak dinliyorduk. Halbuki biz bugün diyoruz ki 'Bütün bu kişisel ve kolektif hakların tanınması lazım'. Örgütsel talepler ayrı bir şey. Terör örgütünün talepleri ayrı. Fakat Kürt kardeşlerimizin temel hak ve özgürlükleri anlamında, hem kişisel bazda hem kolektif bazda hakları noktasında Türkiye gerçekten çok önemli adımlar attı" ifadelerini kullandı.

Şimşek, Kürt sorunun çözüme kavuşmasıyla birlikte önümüzdeki 10 yılda Türkiye'nin yüzde 1'lik ilave bir büyüme potansiyeli yakalayacağını belirterek, Doğu ve Güneydoğu'nun Türkiye'nin yeni büyüme motoru olacağını söyledi.

Son iki yıldır çatışmaların durduğunu ve müzakerelerin hiç olmadığı kadar ileri bir düzeyde olduğunu hatırlatan Şimşek, Türkiye'nin Çözüm Süreci ile birlikte Ortadoğu ve Kafkaslar için ilham kaynağı olacağını dile getirdi.

" Merkez Bankası'nın bağımsızlığı önem arz ediyor"

Bakan Şimşek, kurumların kalitesinin bir ülkenin geleceği bakımından en belirleyici konulardan biri olduğunu vurgulayarak, Merkez Bankası'nın bağımsızlığının da bu anlamda önem arz ettiğini söyledi.

Türkiye'nin en çok reforma ihtiyaç duyduğu alanlardan birinin de iş gücü piyasası olduğunu belirten Şimşek, "Son yıllarda bir çok reform yaptık. İlerleme sağlayamadığımız nadir alanlardan birisi bu alandır. Özeleştiri yapıyorum; Türkiye işgücü piyasasını esnekleştirmede maalesef çok konuştu, neredeyse hiç adım atamadı. Türkiye kaçınılmaz olarak işgücü piyasasını daha esnek hale getirecektir. İş alemi hiç tereddüt etmesin; siyasi istikrar devam ederse sadece iş gücü piyasası dinamikleri hükümetlerin reform yapmasını zorunlu kılacaktır" ifadelerini kullandı.

İşgücü piyasasını daha esnek hale getireceklerini ve sermaye piyasalarını derinleştireceklerini aktaran Şimşek, bu alanlarda atılan adımların meyvelerini toplamaya başladıklarını dile getirdi.

Enerji verimliliğinin önemine değinen Şimşek, cari açığın en önemli bileşeninin enerji olduğunu ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık vererek enerjide dış bağımlılığı azaltmak gerektiğini söyledi.

Dönüşüm programının en önemli bileşenlerinin Türkiye'nin katma değer zincirinde yukarı çıkmasını sağlayacağını ifade eden Şimşek, kayıt dışılıkla mücadelenin de en öncelikli konulardan biri olduğunu vurguladı.

Şimşek, bu konuda birçok adım attıklarını ve yeni bir eylem planları olduğunu belirterek, amaçlarının kayıt dışı ekonomiyi ve kayıt dışı istihdamı düşürmek olduğunu söyledi.

"Seçim sonrası özel sektör yatırımları artacaktır"

Türkiye'nin bu sene büyümeye yavaş başladığını anlatan Şimşek, "İlk çeyrek için öncü göstergeler pek de olumlu değil. Belki piyasalardaki dalgalanmalardır, belki seçim öncesi insanların tüketimlerini yatırımlarını ötelemesidir. Fakat ben şuna inanıyorum; seçim sonrasında, AK Parti'nin çok rahat bir çoğunluk sağladığı, siyasi istikrarın devam ettiği varsayımı altında, son iki yıldır yavaşlayan özel sektör yatırımları artacak, ötelenen tüketim harekete geçecek" diye konuştu.

Avrupa Birliği'nden pozitif sinyaller geldiğini, Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişlemeye gitmesi önemli olduğunu belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Bu yapısal sorunları çözmez ama ABD'de olduğu gibi ekonominin canlanmasına mutlaka katkıda bulunacaktır. Tabii jeopolitik gerginlikleri tahmin etmek zor ama bu konuda olabildiğince kötü bir dönemi geride bıraktık. Avrupa'da ümit ediyorum ki bir toparlanma olacak. Böyle olması halinde inanıyorum ki bir miktar dış talebin etkisiyle bir miktar da seçim sonrası iç talepteki canlanmayla birlikte, petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte, cari açıktaki daralmayla birlikte Türkiye ekonomisi toparlanır. Geçen sene muhtemelen yüzde 3 civarında büyüdük ama bu sene yüzde 4'e yakın diye düşünüyoruz."

"Türkiye, Amerikan Merkez Bankası'nın faiz artışına hazır mı?" diye sorulduğunu aktaran Şimşek, "Kim hazır ki. Varlıklar yeniden fiyatlanıyor. Bu, piyasalarda ciddi bir volatiliteye yol açıyor ama eninde sonunda bu toz duman yatışacak" yorumunu yaptı.

Şimşek, Avrupa Birliği'nin parasal genişlemeye gitmesinin Türkiye için olumlu olduğunu vurgulayarak, "Çünkü Türkiye'ye gelen doğrudan sermayenin yüzde 75'i Avrupa'dan geliyor. Türkiye'deki banka sendikasyonlarının hemen hemen büyük bir kısmı Avrupa kaynaklıdır. Avrupa eğer iyileşirse bu Türkiye için iyidir. Yani kaderimiz Avrupa ile yakından ilişkili" değerlendirmesinde bulundu.

"Daha yüksek büyüme için enflasyonu yüzde 5'in altına indirmeliyiz"

Şimşek, Türkiye'nin finans sektöründe ve gayrimenkul sektöründe aşırı bir balon ve bir takım aşırılıklar olduğunu tahmin etmediğini söyledi.

Enflasyonu tek haneye indirdiklerini ve burada tuttuklarını ama gelinen yerin yeterli olmadığını anlatan Şimşek, şöyle konuştu:

"Yüzde 7-8'lik enflasyonun daha yüksek büyüme için iyi değil. Daha yüksek büyüme için mutlaka enflasyonu bizim yüzde 5'in altına indirmemiz lazım. Onun için de reform yapmamız lazım. Merkez Bankası'nın elini güçlendirmemiz lazım. Merkez Bankası'nın kredibilitesini artırmamız lazım. O nedenle Maliye Bakanı olarak bugüne kadar çok destek olduğum kanısındayım. Maliye politikasını sıkı tuttuk. Merkez Bankası'na alan açmak için, elini güçlendirmek için... Dolayısıyla ben inanıyorum ki enflasyonda da gereken başarıyı alacağız. Tabii liradaki değer kaybı bizim için risk. Ancak aşağı yönlü faktörler de var."

Maliye politikasında da iyi bir nokta olunduğunu belirten Şimşek, "Hedefimiz 2017'de bütçe fazlasına geçiş. Bu sıkı politika Türkiye'nin hayrınadır. Çünkü cari açıkla mücadele, enflasyonla mücadele ve reform programının uygulanmasını sağlamak için mali alan lazım bize" dedi.

Cari açıkta iyileşme olduğuna değinen Şimşek, "Türkiye'nin döviz açığıyla ilgili bazen soru işaretleri geliyor. Devletin bir döviz pozisyon açığı yok. Bankacılık sektörünün ciddi bir döviz pozisyon açığı yok. Hane halkını çok büyük bir döviz pozisyonu fazlası var. Şirketlerin açığı var. Ona da baktık. Türkiye'deki şirketlerin yüzde 63'ünün döviz borcu yok. Döviz borcu olanların yüzde 88'inin de aslında döviz geliri var" dedi.

Şimşek, "Bir reform yapıyoruz. Şu anda Meclis'te bir kanun var. Siz sermayenizi artırırsanız biz artırdığınız sermaye kadar örtülü bir faiz oranıyla vergi matrahından gider olarak düşmenizi sağlayacağız. Yani sermayeyi artık vergiye karşı hem koruyacağız hem de borca karşı cazip hale getireceğiz" diye konuştu.

Avrupa Birliği sürecinin önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, reform yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Türkiye'nin çok elverişli bir demografik yapıya sahip olduğuna işaret eden Şimşek, "Verimlilik için reform lazım, yatırım lazım. Bir de kurumların kalitesini daha da artıracağız ve Türkiye'yi inşallah birinci lige çıkaracağız" dedi.

(Bitti)

Kaynak: AA - AkHaber.com

Son Dakika Güncel Uludağ Ekonomi Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement