"Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali" - Son Dakika
Güncel

"Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali"

"Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali"

Amasya'daki festival kapsamında Kiraz Teşvik Yarışması düzenlendi.

15.06.2013 14:43

Amasya'daki "Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali" kapsamında "Kiraz Teşvik Yarışması" düzenlendi.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, Amasya Tamimi ile milli mücadeleyi başlatmasının 94'üncü yıl dönümü kapsamında düzenlenen "Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali", çeşitli etkinliklerle sürüyor.

Etkinlikler kapsamında Şehzade Gezi Yolu'nda İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce Kiraz Teşvik Yarışması düzenlendi. İl genelinden 78 çiftçinin katıldığı yarışmada dereceye girenleri çeşitli ödüller verildi.

Ödül töreni öncesi konuşan Vali Abdil Celil Öz, Amasya'da tarım arazisinin yüzde 2'lik kısmında meyvecilik yapıldığını belirterek, meyveciliğin tarım gelirlerindeki payının ise yüzde 18 olduğunu söyledi. Çiftçilerin tarım alanında en çok meyvecilikten gelir elde ettiğine dikkati çeken Öz, bu yönde gelirlerin artması ve daha çok mevye yetiştirilmesi için devlet desteği verdiklerini anlattı.

Kiraz üretiminde çiftçinin çok daha yüksek gelirler elde edebildiğine değinen Öz, şöyle devam etti:

" Türkiye'nin yıllık ihracatının bütün sanayi ürünleri dahil tarımsal ürünler, madencilik dahil kilo başına bedeli 1,3 dolar yaklaşık olarak ama kirazın kilo başına ihracat ortalaması 3 doların üzerinde. Kiraz gerçekten Türkiye için hem iç hem dış piyasada altın değerinde. Hele hele bunu belli markalarla, belli özelliklerle üreten birliklerimizin ihracat rakamları da  5-6 dolarlara varıyor. Dolayısıyla bizim kiraz üretimine meyvecilikle ağırlık vermemiz gerekiyor. Üretimin artması için her yıl yaklaşık 45-50 bin civarında yüzde 50 hibe destekli meyve fidanı dağıtıyoruz. Bunun yaklaşık 9 bini kiraz fidanı olarak veriliyor."

Vali Öz, desteklemelerin yanı sıra her yıl düzenlenen "Kiraz Teşvik Yarışması" ile kaliteli kiraz üretimini teşvik etmek istediklerini dile getirdi.

Amasya'nın Türkiye kiraz üretimindeki payını arttırmak istediklerini vurgulayan Öz, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin yıllık kiraz ihracatından elde ettiği rakam 150-160 milyon dolar civarında. Bu küçük bir rakam değil. Türkiye'nin toplam ihracat rakamları içerisinde sadece kiraz olarak binde 1'ini tutuyoruz. Türkiye eğer 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak istiyorsa, kirazda da ülke olarak 500 milyon ihracat hedefine ulaşmamız gerekiyor.  Bunun için önce biz Amasyalılar olarak çalışacağız ve en kaliteli, dünyaca aranılan ürünler yetiştireceğiz."

Öz, Amasya'da bin 868 dekar alanda 23 bin 128 ton üretim ile ülke genelinde kiraz üretiminde 7. sırada yer aldıklarını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, Denizbank ve Amasya Ziraat Odaları Birliği sponsorluğundaki yarışmada birinciliği kazanan Kapıkaya köyünden Mevlüt Pehlivan, ikinci Mahmatlar köyünden Osman Bulaç ve üçüncü İlyasköy'den Akın Çekiç'e ödülleri verildi. İlk 6'ya girmeyi başaran üreticilere toplam 5 bin lira, altın ve tarımsal aletler hediye edildi.

Yarışmayı, Amasya Belediye Başkanvekili Cengiz Erdem, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş izledi.

Yarışma sonunda konuklara kiraz ikram edildi. - Amasya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement