Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongresi - Son Dakika
Son Dakika Logo

Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongresi

Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongresi
09.05.2013 11:58

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "200 yıl önce var olmayan araçların, 200 yıl önce hayali bile mevcut olmayan ürünlerin bugün hayatımızın vazgeçilmezleri haline gelmesi, dünya ekonomisini, dünya siyasetini belirliyor ve şekillendiriyor" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "200 yıl önce var olmayan araçların, 200 yıl önce hayali bile mevcut olmayan ürünlerin bugün hayatımızın vazgeçilmezleri haline gelmesi, dünya ekonomisini, dünya siyasetini belirliyor ve şekillendiriyor" dedi.

Başbakan Erdoğan, Pendik Green Park Otel'de düzenlenen Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, organizasyonun düzenlenmesini sağlayan bakanlıklar başta olmak üzere, kurum ve şirketlere teşekkür ederek, başarılı geçmesini diledi. Erdoğan, enerjinin hayati derecede önem arz ettiği bir çağın yaşandığını belirtti.

Artan dünya nüfusuna iş ve ekmek imkanı sağlanması ve bunun yanında güvenlik, istikrar ve refahın artık enerjiyle doğrudan paralellik arz eden konular haline geldiğini ifade eden Erdoğan, dünyadaki her ülkenin ucuz ve devamlı enerjiye ihtiyaç duyduğunu dile getirerek, enerjinin ve enerji politikalarının dünya siyasetinde son derece ağırlıklı bir yer teşkil ettiğini belirtti.

Enerjinin dünya siyasetinde ağılıklı bir role sahip olmasının kapitalizmin ortaya çıkışıyla başladığına işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsana sadece tüketici olarak bakan, insanı sadece sınırsız ihtiyaç sahibi olarak bakan kapitalizm, bu zaafları sürekli körükledi. Bugün vazgeçilmez birer ihtiyacımız olan eşyalar,bundan 200 yıl öncesinde bırakın ihtiyacı hayal bile değildi. İnsanlık milyonlarca yıl boyunca çamaşır makinesi olmadan, motorlu araçları olmadan, bilgisayarı, telefonu olmadan yaşadı. Milyarlarca insan, binlerce yıl boyunca tek çeşit ekmekle, sınırlı çeşit yemekle, sınırlı sayıda araç ve gereçle hayatını idame ettirmeyi, hem de huzur içinde idame ettirmeyi başardı. Çok ilginçtir, sanayi devrimiyle birlikte üretim ihtiyaca göre değil, ihtiyaç, üretilene göre belirlendi ve yeni bir süreç hayatımıza ihtiyaçlarla birlikte girdi. Bugünün nesilleri için bilgisayarsız, televizyonsuz, telefonsuz bir hayatı tahayyül etmek bile mümkün değil. Bugünün insanları için arabasız, uçaksız, trensiz bir seyahati düşünmek mümkün değil. Bugünün insanları ve bugünün sistemi için tek çeşit ekmeği, tek çeşit içeceği, tek çeşit krakeri tasavvur etmek mümkün değil. 200 yıl önce var olmayan araçların, 200 yıl önce hayali bile mevcut olmayan ürünlerin bugün hayatımızın vazgeçilmezleri haline gelmesi, dünya ekonomisini, dünya siyasetini belirliyor ve şekillendiriyor."

-"Yanılgı"-

"Burada bir yanılgıdan da özellikle bahsetmek istiyorum ve bundan uzak durulması gerektiğine inanıyorum" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Dünyanın belli bölgelerinde vazgeçilmez birer ihtiyaçmış gibi duran araç ve ürünler, dünyanın çok önemli bir çoğunluğu için anlam ifade ediyor, bir kısım insanlar için ise anlam ifade etmiyor. Bir çok ülkede, bir çok insanın, hayatında yokluğunu tasavvur edemediği nice araç ve ürün, dünyada ezici bir çoğunluk tarafından hayal olarak görülüyor. Düşünün ki şu anda, dünyamızda, hayatında hiç

'Alo' dememiş, hiç telefon kullanmamış 1 milyara yakın insan bulunuyor. Gelişmiş ülkelerde artık 8-9 yaşında çocuklar bile telefonsuz bir hayatı düşünemezken Afrika'nın, Asya'nın derinliklerinde hiç telefon görmemiş, hiç telefona dokunmamış, konuşmamış nice insan bulunuyor. İşte böyle bir sistem içinde, böyle bir düzen içinde, enerji de, vazgeçilmez bir ihtiyaç, bu sistemi ayakta tutan önemli bir güç olarak öne çıkıyor."

-"Eşitsizlik ve adaletsizlik..."

Gücün, ekonomik büyüklükle, askeri büyüklükle, bölgesel ve küresel etkinlikle ifade edildiği bir çağda yaşandığını belirten Erdoğan, "Hukukun üstünlüğünün değil, üstünlerin hukukunun egemen olduğu bir zaman diliminden geçiyoruz" dedi.

Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Enerji, kullanan ülkeler tarafından kendi ülkeleri içinde refaha, kalkınmaya, huzura, güvenliğe, demokrasi ve çoğulculuğa hizmet ederken; geldiği ülkelerde baskının, diktanın, zulmün gerekçesi olabiliyor. Demokrasi, enerji ile mümkün hale getirilirken, aynı enerji, başka coğrafyalarda diktanın gerekçesi olabiliyor.

Çelişkilerin had safhaya çıktığı, uçurumların derinleştiği, adaletsizliğin artık yadsınamaz hale geldiği bir dünyada yaşıyoruz. Öyle ki; bir bakıyorsunuz, o geçmişte geleceğe yönelik petrol kavgalarının yakın olduğunu düşündüğümüz günlerden bugüne geldiğimizde, bunun açık ve net yaşandığını görüyoruz. İşte çevremizde olanlar da aslında budur. Çevremizde yaşadığımız bütün olaylar, savaşlar aslında budur. İşte o petrolün acımasız bedellerini yüz binlerce insanın ölümüyle bizzat görüyoruz, yaşıyoruz. Bunun önüne geçmek mümkün mü- Mümkün değil. Zira o kapitalizmin acımasız uygulamalarını burada yaşıyor ve bizzat bizler de buna şahitlik yapıyoruz. Eşitsizlik ve adaletsizliğin, küresel güvenliği, küresel refahı, en önemlisi de gelecekte yaşanabilir bir dünya imkanını yok ettiğine şahit oluyoruz."

(Sürecek) - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongresi - Son Dakika


Advertisement