Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu Başladı - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu Başladı

Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu Başladı

Ülkemizdeki raylı sistemler yatırım ve ArGe stratejileri, raylı sistemlerde güvenlik, belgelendirme ve test konularının tartışılarak raylı sistemler bilgi birikiminin artırılacağı, 'İSERSE'13 2. Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu' başladı.

13.10.2013 15:44  Güncelleme: 15:42

Türkiye'den pek çok bilim adamı ve sektör temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirilen 'İSERSE'13 2. Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu' başladı. Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda gerçekleştiren 'İSERSE'13 2. Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu'nun açılışına Karabük Valisi İzzettin Küçük, Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları Eğitim ve Öğretim Daire Başkanı Dr. Kasım Özdemir, İl Emniyet Müdürü Oktay Keskin, Safranbolu Belediye Başkanı D. Necdet Aksoy, Kardemir Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kamil Güleç, Üniversite Dekanları, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı ve yerli firmaların Genel Müdürleri ve temsilcileri, yerli ve yabancı pek çok akademisyen ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal; "Böyle önemli bir günde sizlerle birlikte olmaktan ve böylesine önemli bir sempozyumun üniversitemiz tarafından yapılmasının onurunu ve gururunu yaşıyorum. Hepiniz Üniversitemize hoş geldiniz. Türkiye'nin ilk ağır sanayi Karabük'te kuruldu ve geçen zaman içerisinde bugün ki adıyla KARDEMİR olan Demir Çelik işletmeleri genç Cumhuriyetin imarında, sanayileşmesinde çok önemli roller üstlendi. Bu rollerden bir tanesi de okul vazifesi görmesiydi. Yıl 2007'de Karabük'te bir üniversite kuruldu. Üniversitemizin amacı 1937 yılında kurulan Demir Çelik İşletmeleri gibi ülkemizin bir adım daha ileriye götürmektir. Üniversitemizden mezun olan öğrencilerimizin hızlı bir şekilde iş bulmaları ve ülkemizi bir adım ileriye götürmeleri amaç edinildi. Bu amaçla da Türkiye'de olmayan Raylı Sistemler Mühendisliği, Ulaştırma Mühendisliği, Tıp Mühendisliği, Endüstri tasarım Mühendisliği bölümleri gibi değişik bölümleri üniversitemize kazandırdık. 2011 yılında Raylı Sistemler Mühendisliğini ülkemize kazandırdık ve bugün çok isabetli bir karar vermiş olduğumuzu görmenin onurunu yaşıyoruz. TCDD ve devletimizin almış olduğu kararlara baktığımız zaman bütün yatırımlarda %51 yerli üretim isteniliyor. Bu ne demektir; ihtiyacımızın ülkemizde üretilmesidir. Eğer bunlar ülkemizde üretileceksek nerede test edilecek. İşte biz Karabük Üniversitesi olarak Raylı Sistemler Vadisi olma yolunda da hızla ilerlemekteyiz. Ben buradan KARDEMİR yönetimine bizlere verdikleri desteklerden dolayı şükranlarımı arz ediyorum. Türkiye'nin ilk Demir Çelik Enstitüsünü açtık ve bu enstitümüzün içerinde akredite olmaya çalıştığımız laboratuvarlarımızı bitirme aşamasına geldik. Ben Raylı Sistemler alanında çalışan, bugün bize destek vermek için Üniversitemize gelen herkese şükranlarımı arz ediyorum. Bu organizasyonun gerçekleşmesinde gece gündüz çalışan değerli çalışma arkadaşlarımı bir kez daha tebrik ediyorum. Sempozyumumun hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyor hepinize saygılar sunuyorum." dedi.

Üniversitemizin pek çok ulusal ve uluslararası sempozyuma ev sahipliği yapmasından duyduğu memnuniyeti belirten Vali İzzettin Küçük ise açılış konuşmasında; "7 senelik bir üniversitenin ulusal ve uluslararası sempozyum yapabiliyor olması o üniversitenin bilimsel ve akademik olarak gücünü, niteliğini ve kalitesini göstermektedir. Bunun için ben Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal'ı ve bulanda çalışan öğretim görevlilerimizi tebrik ediyorum. Türkiye'nin 2023 hedefi vardır. O hedeflerden bir tanesi de 500 milyar dolarlık ihracat yapabilmesi. Yani ülkemiz tarafından üretilen malın 3,5 katı daha mal ve hizmetin üretilmesi, taşınması demektir. Mevcut karayolu ağları ile bunu yapmamız mümkün değildir. Bunun için Türkiye'nin 2023 vizyonun en önemli dönemeç yollarından bir tanesi hızlı tren, raylı sistemlerdir. Türkiye bu anlamda çok önemli yollar kat etti. Raylı sistemler aynı zamanda Türkiye'nin jeopolitik konumunu perçinleyecek bir olaydır. Karabük 1930 yıllarda ülke sanayisinin çok önemli bir itici bir motor gücü olmuştur. İnancım KARDEMİR A.Ş Karabük Üniversite ile birlikte Türkiye'nin hızlı tren çağında çok önemli bir rol oynayacaklardır. Ben Bu sempozyumun ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ederim. " dedi.

'İSERSE'13 2. Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu'nda açılış konuşmalarının ardından çağrılı konuşmalara geçildi. İlk çağrılı konuşmayı TCDD Eğitim ve Öğretim Daire Başkanı Dr. Kasım Özdemir gerçekleştirdi. TCDD Eğitim ve Öğretim Daire Başkanlığı olarak Üniversitemizin düzenlemiş olduğu 2. Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu'nda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti belirten Sayın Özdemir; "Devlet Demiryollarının üretimine ve gelişimine çok önemli katkılar sağlayan eğitim kurumlarımızın her geçen gün artan ve yükselen çalışmaları ve gayretleri TCDD olarak yakından takip edilmekte ve desteklenmektedir. Türkiye'de ilk defa Raylı Sistemler Mühendisliği bölümünü açan sektörde ihtiyaç duyulan önemli bir boşluğun doldurulmasının temellerini atan Karabük Üniversitesi'nin tüm zorluklara rağmen bu girişimi ve faaliyetleri öncelikle dikkat çekilmesi gereken bir husus olarak görülmekte ve çok memnuniyet verici olduğunu ifade etmek bir defa daha vurgulamak gerekmektedir. Bu bağlamda Karabük üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal'a teşekkür ederim." diyerek Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının yapmış olduğu çalışmalar hedefler ve geçek planları ile ilgili bilgiler verdi.

Türkiye'nin tek 72 metrelik hızlı tren rayını üreten, sektörde ve dünyada öncü olan KARDEMİR A.Ş Genel Müdürü Fadıl Demirel konuşmasında; "Demir yolunu, demir yolculuğu ve raylı sistemleri ana üs olarak Karabük'e taşımayı istedik. Bunu sanayi ayağı ve bilimsel ayağı vardı. Bu görev taksimi şeklinde yürüdü ve Sayın Rektörümüz ve üniversitemizin çok kıymetli öğretim üyeleri ile Üniversite Sanayi işbirliğinin en güzel örneği olarak bu işi üstlendik. Demir yolculuğunun ana elemanlarını ülkemizde üretirken aynı zaman da üniversitede bu işi bir bilimsel temel üzerine oturtarak bütün entegrasyonu tamamladık. Dolasıyla ilk olarak Raylı Sistemeler Mühendisliği Üniversitemiz bünyesinde açıldı. Üniversitemizde 3 km'lik raylar döşeyerek raylı sistemlerin test alanını kuracağız. Buna uygun Türkiye'de ilk olarak Demir Çelik Enstitüsü açıldı ve binasını KARDEMİR A.Ş olarak adına yakışır bir şekilde çelik konstrüksiyondan yaptık. Demir Çelik Enstitüsü çok önemlidir, uzun vadede bu görülecektir." diyerek KARDEMİR A.Ş hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgiler verdi.

Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen ve iki gün sürecek olan 'İSERSE'13 2. Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu'nda Rusya, Almanya, Amerika, Japonya, İspanya ve İngiltere olmak üzere 7 farklı ülkeden 30, ülkemizden 20'ye yakın üniversiteden akademisyen ve öğrenci ile sektör temsilcileri ile birlikte toplam 700 katılımcı yer aldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement